fbpx

The Economist за България: Звучи като нещо от гангстерски филм. Но „шефът“ е Бойко Борисов премиер

Новини
5
външна реклама

Кадър видео ФБ

The Economist описва подробно последните събития в България и разкритията за управлението на Борисов.

На парти шефът играе карти с приятелите си. Един от тях показва видео за случилото се с бизнесмен, който не е направил това, което са искали; той е заснет като сексуално малтретиран в ареста. Друг член на групата, известен като „пилето“, е платил 2500 евро (3025 долара) на бляскава жена, която да се „грижи“ за шефа. Други подаряват на големия човек златни кюлчета. Звучи като нещо от гангстерски филм. Но „шефът“ е Бойко Борисов, премиер на България до тази седмица, пише The Economist, цитиран от 19 минути.

външна реклама

Описанието на партията и други твърдения за неправомерно поведение са направени от Светослав Илчовски, който е собственик на земеделски бизнес. Той свидетелства на 5 и 7 май пред парламентарна комисия, която разследва поведението на г-н Борисов и неговата партия, която доминира в политиката от 2009 г. Общите избори на 4 април бяха неубедителни: никоя партия не успя да сформира правителство. За 11 юли са свикани нови избори.

Междувременно президентът, политически враг на г-н Борисов, назначи служебно правителство на 11 май.

Твърденията на г-н Илчовски едва ли биха били по-осъдителни. Икономиката се контролира от мъже, близки до г-н Борисов, а министрите са просто „марионетки“, каза той. Той твърди, че най-голямата сила в селското стопанство е Иван „пилето“ Ангелов и че е бил принуден да продава пилешки фуражи на компанията на г-н Ангелов на ниски цени. Г-н Илчовски представял фалшиви фактури, за да увеличи оборота на компанията, която г-н Ангелов притежава заедно с брат си, за да повиши стойността й, когато тя излезе на борсата през 2018 г. Всеки земеделски производител или вносител, който не направи това, което се изисква от тях, бил преследван от Агенцията за хранителни стандарти, която задържа вноса на границата или парализира бизнеса с взискателни здравни инспекции.

Г-н Борисов отрече всички твърдения и казва, че дори никога не се е срещал с г-н Илчовски. Г-н Ангелов казва, че 95% от казаното от г-н Илчовски е невярно. На 10 май обаче Павел Стоименов, друг бизнесмен, направи повече, по подобен начин осъждащи обвинения пред комисията. Той каза, че е „осигурил” 1000 гласа на партията на г-н Борисов, но когато се опита да се противопостави на исканията на г-н Ангелов, сгради, принадлежащи на неговата компания, били опожарени.

Г-н Илчовски каза, че се е съобразил, защото това е „стратегия за оцеляване“. „Няма нито един проект, финансиран от ЕС в селскостопанския сектор, в който цените да не са били повдигнати или да не се е случила някаква измама“, добави той. Твърденията се изпращат до европрокуратурата, а не само до България, за която се смята, че е обект на политическо влияние.

Всичко, което твърдят двамата свидетели, казва Огнян Георгиев, икономическият редактор на Kapital, водещ ежедневник в бизнеса, отдавна се говори и г-н Борисов е във фокуса на скандали и преди. Но публичните забележки на бивш вътрешен човек са „много тежък удар. По същество той описваше зловещо подробно как работи нашата превзета държава. “

Атанас Чобанов, основател на Bivol, сайт за разследващи новини, казва, че падането на г-н Борисов ще отнеме време, тъй като неговата партия е вградена във всички институции, включително прокуратурата. Но сега, казва той, се отвори прозорец с възможности. Г-н Чобанов е оптимист, че служебното правителство ще одобри исканията за свобода на информацията, които предстои да подаде по всякакви чувствителни въпроси. „Може да е повратната точка“, усмихва се той.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама

Е добре,когато има вирус,който заплашва хората,защото може да се превърне в пандемия,а на това сме свидетели в последните 2години,веднага намериха ваксина!Тогава в България след като се разбра,че управляващите от Герб и техните гъзолизци се държат по този безобразен начин във всичко,тогава сега избраното правителство трябва незабавно да вземе мерки,нещата в свои ръце“,и да ги вкара всичките в затвора ,с изземване на всичко придобито по престъпен начин в полза на държавата до сега,и в затвора директно без право на обжалване за 25години,тогава ще видите как ще се почувстват гадовете,и всеки,който продължи да върши подобни бандитизми по същия начин,да се процедира с него!!!

БЪЛГАРИТЕ СТЕ МНОГО ЗЛОБЕН НАРОД….КОГАТО ОКРАДОХА ЗАВОДИТЕ И ПРЕДПРИЯТИЯТА БСПАРИТЕ НИ СИ ЧУЛ И ВИДЕЛ…,ЧАКАХМЕ ГИ ДА ГИ ИЗНЕСАТ В ЧУЖБИНА И СЕГА ЛАЙТЕ ПРОТИВ БОРИСОВ КАТО ЛАЙ-КУЧКИ ….!!!

Не само ГЕРБ и бесепарите, а най-много СДСарите и Костов и на тях трябва да се търси сметка, за унищожението на БГ икономиката! Всички, да си получат заслуженото!

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
300 лв. помощ за семействата на първокласници и осмокласници

външна реклама Снимка вихрогон.бг Помощта се изплаща на два транша. Първата половина (150 лв.) се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а втората (150 лв.) – в началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище. Всички семейства, чиито деца са записани …

Новини
Ники Кънчев с благодарност към Перник: Събрахме над 20 000 лв за Цвети

външна реклама Снимка профил ФБ Ники Кънчев изрази огромната си благодарност към жителите на Перник, които се отзоваха на призива му да помогнат на болно момиче. Бе организиран концерт на който се събра сумата от 20 000 лв. Ето какво още напика той в профила си в социалната мрежа: външна …

Новини
Предупреждение за високи температури днес

външна реклама Снимка pixabay Половин България е с предупреждение за адска жега. Температурите ще доближат на места до 38 градуса. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение от първа степен – жълт код, за опасност от високи температури за 12 области от Западна и Централна България. външна реклама …