fbpx

Температурни рекорди в Арктика, в Сибир положителната аномалия надхвърля 5 ℃

Новини
външна реклама

източник: НаукаOFFNews

снимка: Pexels

След като в края на юни в град Верхоянск (Сибир) бяха измерени 38 ℃, на 25-ти юли на о. Шпицберген са отчетени 21.7 ℃, което е нов температурен рекорд за този северен остров.

външна реклама

Предишният рекорд за най-висока температура на този архипелаг в Северния ледовит океан е бил отчетен преди повече от 40 години, през юли 1979 г., и е бил 21.3 ℃. Обикновено максималните температури по тези места на света през лятото са между 5 и 10 ℃ (фиг. 1.), рядко се достигат 15 ℃. Чести са и отрицателните температури, така че стойности над 20 ℃ са доста необичайни за Арктика. Или поне така се смяташе доскоро.

Припомняме и за доста притеснителния рекорд, отбелязан в края на юни в „леговището“ на студа в Сибир. В град Верхоянск бяха отчетени 38 ℃. Стойност, която според руския метеорологичен институт е най-високата температура, отчитана в инструменталната ера не само в Сибир, но и в цяла Арктика, защото Верхоянск лежи зад полярния кръг. Все още Световната метеорологична организация (СМО) не се е произнесла по въпроса, но така или иначе, през тази зима, пролет и голяма част от лятото в Източен Сибир бяха „счупени“ множество рекорди на максималните температури. Този факт привлече вниманието на редица учени, които изследваха този топъл период, започнал още в началото на годината и продължил половин година в Сибир. Според статия, публикувана в изданието World Weather Attribution, през месеците от януари до юни включително, средните температури са средно с 5 ℃ по-високи от тези за периода 1981-2010 г., като има региони в Източен Сибир, където положителната аномалия достига и надхвърля 7 ℃ .

Такива стойности на аномалията са сравнително чести за дневна или седмична база, но за месечна са изключително редки, а за половингодишен период са направо стресиращи. Именно тази висока положителна аномалия и дългият период, в който се случва, са подтикнали учени от Франция, Германия, Холандия, Русия, Швейцария и Обединеното кралство да обединят усилия и да проучат какви са причините за този топъл период. Според методите на изследването си са установили, че такава висока температура от 38 ℃ в тази част на света без антропогенна намеса е възможна веднъж на 80 000 години, но заради климатичните промени и човешката роля в тях, такава екстремна температура е възможна статистически веднъж „само“ на 130 години.

Отдавна е известно, че промените на климата затоплят Арктика най-малко два пъти по-бързо от останалия свят. По последни данни с около 2 ℃ спрямо доиндустриалните нива от 1850-та година. Но дори и този факт не може да обясни настоящата положителна аномалия в Сибир. Според тях една от причините е създалата се атмосферна циркулация, която е подпомогната от друг факт наблюдаван през последните години. Намалението на арктичния лед, който отразява по-малко слънчевата енергия и по този начин морската и сушевата повърхност се затоплят по-бързо. Самите учени признават, че това е само частично обяснение на създалата се ситуация, а за получаване на по-конкретни резултати трябва да се извършат още редица изследвания.

Но и те подкрепят твърдението на други учени, че бързото затопляне на Арктика подпомага и усилва още по-голямо затопляне. Освен чрез намалението на леда, зелена светлина за по-нататъшно затопляне се дава и от по-бързото размразяване на пермафроста (криолитозоните или вечна замръзналост), при което се отделя все по-големи количества метан – газ, който има по-голям парников ефект от въглеродния оксид. Топенето на тези зони води и до големи екологични проблеми. Газо- и нефтопроводите, прокарани във вечно замръзналите почви, се разместват, пукат и на повърхността се изливат големи количества нефт и газ. Високите температури са причина и за възникването на големи горски пожари. Според авторитетната агенция за изследване на климатичните промени Коперник, само през юни вследствие на тези пожари в атмосферата са освободени 56 000 т. въглероден двуокис.

Интерес представляват и данните от нашата страна, които показват, че средните температури за периода януари-юни включително са с около 1.2 ℃ над средните за периода 1981-2010 г. Най-голяма е положителната аномалия в Североизточна България и по Черноморието, където има места с близо 2 ℃ по-високи средни температури. Обратно, най-малко е отклонението от нормата в Югозападна България и най-вече в югозападните райони, където аномалията за първата половина на годината е едва няколко десети от градуса.

Не може да не се отчете фактът, че през юли аномалията в Сибир е с много по-малко отклонение, като има места дори с отрицателна такава. В Шотландия карат един от най-студените месеци юли от много години насам. Студени периоди с температури под нормата има отчетени и в южните части на Аржентина и Чили, където температурите се понижиха до минус 19 ℃, а снежната покривка е не само често явление, но достига неотчитани скоро височини.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Най-богатите държави ще осигурят 40 трилиона долара за инфраструктурата на най-бедните страни

външна реклама снимка Pixabay Групата на седемте най-богати държави подкрепи днес глобален инфраструктурен план за по-бедните страни алтернатива на китайската инициатива „Един пояс, един път“, възлизаща на трилиони долари, предаде ДПА, цитирана от БТА. Американски представители обявиха плана днес в кулоарите на тридневната среща на върха на Г-7 в Англия. …

Новини
Здравният министър Стойчо Кацаров се вакснира в частна поликлиника

външна реклама стнимка: Фейсбук/Министерство на здравеопазването Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се ваксинира срещу COVID-19. Ваксината на Janssen му бе поставена в Медицински център „Ориндж“. Това съобщиха от здравното министрество в страницата си във Фейсбук и публикува снимка от поставянето на инжекцията. Министърът благодари за съдействието и професионализма на …

Новини
В неделя времето отново ще е дъждовно, остава опасността от градушки и силни ветрове

външна реклама илюстрация НИМХ Още от сутринта в неделя ще започне отново да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност – ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. По-интензивни и значителни по количество ще са валежите в Източна България и в планините – очаквани количества до 20-30 л на кв.м. Това …