fbpx

Теменужка Петкова: Няма да затваряме АЕЦ „Козлодуй“

реклама

източник: „Дневник“

България няма да затваря АЕЦ „Козлодуй“, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя коментира темата след публикация на в. „Сега“, че премиерът Бойко Борисов се е съгласил цялата централа АЕЦ „Козлодуй“ да бъде изведена от експлоатация. Вестникът се позовава на заключенията на Съвета на ЕС, приети по-рано тази седмица, чиято формулировка действително звучи сякаш става въпрос за затваряне на цялата централа.

„Това е една лъжа, манипулация и много сериозна фалшива новина“, каза министър Петкова. „Тези програми са предназначени за това да компенсират държавите-членки, които са извели от експлоатация работещи блокове, тоест преди да изтече техният полезен срок на експлоатация“, уточни още тя. „Средствата, които са отпуснати – 56 млн. евро – са свързани единствено и само с извеждане от експлоатация на блокове първи до четвърти на АЕЦ „Козлодуй“.

По време на този Съвет лидерите на страните-членки постигнаха споразумение за седемгодишния бюджет на съюза (Многогодишната финансова рамка, МФР). Според тях са предвидени 57 млн. евро за „Козлодуй“ за периода 2021 г. – 2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%, също така са предвидени и суми за Словакия и Литва.

„Дневник“ добавя, че очаква отговори от Съвета дали има споразумение за затваряне на цялата централа, или действително става въпрос за финансиране на работата само по първите четири реактора. Текстът в официалния превод на български гласи следното:

„С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали:

– 490 млн. евро за „Игналина“, Литва, за периода 2021-2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 86%;

– 50 млн. евро за „Бохунице“, Словакия, за периода 2021-2025 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%;

реклама

– 57 млн. евро за „Козлодуй“, България, за периода 2021-2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%.

Освен това ще бъдат предоставени 448 млн. евро за ядрена безопасност и извеждане от експлоатация на собствените инсталации на ЕС.

Първите предложени такива суми дойдоха от Еврокомисията – през 2018 г., когато започнаха обсъжданията на бюджета, Брюксел предложи 63 млн. евро за България, Словакия да получи 55 милиона евро за АЕЦ „Бохунице“, а Литва – 552 милиона евро за АЕЦ „Игналина“.

През 2017 г. и 2019 г. централата получи лицензи да експлоатира пети и шести блок за по десет години, което значи, че те ще са активни до 2027 г. и 2029 г. съответно. Според резултатите от обосновката, няма ограничения за безопасната работа на шести блок в следващите 30 години, посочва Агенцията за ядрено регулиране.

През 1999 г. България и Европейската комисия подписаха споразумение за закриването и разглобяването на блокове 1-4 в Козлодуй – това бе едно от условията за присъединяване. Отпусканите средства се управляват от Европейската банка за възстановяване и развитие и са насочени към необходимите дейности, включително изграждането на площадка за ядрените отпадъци.

От 2008 г. 1 и 2 блок бяха обявени от Министерския съвет за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци (РАО), като заедно с необходимото движимо имущество бяха предоставени на Държавно предприятие „РАО“ (ДП „РАО“), през 2012 г. МС взе същото решение за 3 и 4 блок.

Според документ на енергийния директорат на ЕК има предвидени дейности за хранилището за радиоактивни отпадъци, както и за съоръжанието за плазмено изгаряне, но всички те споменават само първите четири блока. Целта на Брюксел е извеждането им от експлоатация да приключи до 2030 г.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Само на 45 години си отиде журналистът Димитър Димитров – АвтоМитак

реклама Снимка Факти Вчера колегите журналисти от сайта Факти съобщиха за кончината на Димитър Димитров, познат на близки и колеги като АвтоМитак. Отиде си на 45-годишна възраст, съвсем без време, една легенда в автомобилната журналистика. Той бе човек с уникални познания в автомобилната тематика, говорещ свободно френски, английски и руски …

Новини
От ЕС не изключиха възможността, свободното пътуване да е достъпно само за ваксинираните

реклама Снимка pixabay Това съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и не изключи като възможност въвеждането в Европейския съюз на паспорти за ваксинация срещу Covid-19, позволяващи свободното пътуване, което ще е достъпно само за ваксинираните, предава БГНЕС. реклама Той добави, че тази тема е чувствителна и трябва да бъде …

Новини
Борисов: Президентът да каже кои пари да спрем, за да не харчим

реклама Кадър видео ФБ Премиерът Бойко Борисов бе на посещение в Лъки и огледа критично надвисналите скали, които спешно трябва да се премахнат. Н отговор на реплика на президента, че се харчат много пари Борисов пожела да разбере кои пари от бюджета иска да спрат да се харчат. Борисов визира …