Теменужка Петкова: Готви се намаляване на „студения резерв“ от ТЕЦ-Варна

Новини
реклама

Готви се намаляване на „студения резерв“ от ТЕЦ-Варна, потвърди енергийният министър Теменужка Петкова. Тя даде извънреден брифинг в Народното събрание заедно с председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов, информира novini.bg.

„Ще внесем това предложение още в понеделник. Ще касае този преходен период по отношение на първа либерализация на пазара и ще гарантира сигурността на електроенергийната система“, коментира тя.

Новината за „студения резерв“ беше обявена първо от коалиционния партньор и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той напомни, че ТЕЦ-Варна е собственост на фирма на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Стана ясно, че това решение е взето на Коалиционния съвет.

Министър Петкова каза, че се променя механизмът за капацитет за доставяне на държавна помощ след провеждане на търгове при най-добри условия.

„Механизмът за капацитет е т.нар. пазарен механизъм – подпомагаме определени производители, като от една страна произвеждат ликвидност и от друга – гарантират сигурността на системата“, коментира тя.

Петкова обясни, че това държавно подпомагане ще стане съобразно европейските правила. Крайният срок за въвеждането на този механизъм за капацитет е 1-ви юли 2022.

„Едно от условията на ЕК е да либерализираме напълно системата и да бъде елиминирам механизмът за „студен резерв“, уточни още енергийният министър.

„Откакто енергетиката се управлява от нашето правителството, се работи абсолютно прозрачно. Може да проверите какви търгове са се правили и за цените. По отношение на ТЕЦ-Варна преди да бъде приватизиран, беше държавна собственост. Има важна роля в енергийната система. Винаги е участвала в „студения резерв“ при отпадане на един от блоковете на АЕЦ-Козлодуй“, разясни още Петкова, която призова да няма спекулации.

„За нас няма значение коя централа стои отсреща, всички са глобявани“, каза тя в отговор на журналистически въпрос дали има някакви нарушения.

Валентин Николов каза, че всичко е политическо решение да се спрат търговете.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Валери Симеонов обеща: Добавки по 50 лева за всеки пенсионер ще има и през ноември, и през декември

реклама снимка: Вихрогон Добавки от 50 лв. към пенсиите ще има до края на годината. Това стана ясно от думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов. „Нашето предизборно обещание вече е факт – при 250 лв. минимална пенсия, с добавката от 50 лв, която беше продължена до октомври, тя ще бъде …

Новини
Отровното трио показа държавната резиденция на Гешев и попита: Как италианската спалня и билярда са мерки за сигурност?

реклама снимки: Фейсбук/Отровното трио , Тутър/@IvanGeshevPG „Заради оглушителното мълчание на Министерски съвет по въпроса защо Иван Гешев живее в резиденция Бояна (дом №5) и неговото изказване, че „от този храст няма да излезе заек“, решихме да покажем съдържанието на „храста“, това написа Отровното трио в свой пост във Фейсбук. Бабикян, …

Новини
Николай Нанков, любимецът на Бойко Борисов, се оженил тайно в четвъртък

реклама снимка: Фейсбук/ Николай Нанков Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков вече е женен, предаде 24chasa.bg. Нанков и любимата му Елена минали под венчилото на тайна церемония миналия четвъртък, издаде премиерът Борисов по време на посещение във велинградското село Грашково. „Сега съм взел Нанков, който се ожени тайно …