fbpx

Тъпчат прясното мляко със сухо мляко

Новини
2
външна реклама

Снимка pixabay

Проучването на млечните продукти е направено заради постъпващи в офисите на БНААП сигнали и запитвания от потребители, които изказват съмнение относно качествата на разпространяваното в търговската мрежа прясно мляко.

В 82% от пресните млека у нас има добавено сухо мляко, показва изследване на Българска национална асоциация “Активни потребители” (БНААП). От направените изследвания на 17 марки пресни млека, в 14 от тях е открито веществото фурозин, съобщава Асоциацията на сайта си. Вещество се получава при процеса на отнемане на водата от прясното мляко. Наличието му е доказателство, че в продуктите има сухо мляко, пише Флагман.

външна реклама

В нито един от 14-те установени случаи с добавено мляко на прах обаче това не е било отбелязано на етикетите.  В сигналите се твърди, че това, което се предлага в търговската верига, не е пълноценната и полезна храна, позната от години, както относно външния вид, вкусовите качества, състава и миризмата, но така също и относно хранителните характеристики на този продукт. Постоянен въпрос на потребителите е влага ли се сухо мляко в „прясното“ мляко? Целта на настоящото проучване е да се изследва и установи наличието на добавена млечна пудра в прясно мляко за пиене на предлагани в търговската мрежа готови за консумация продукти. За проучването са закупени 17 марки прясно мляко от големи търговски вериги в София.

От тях 5 са UHT продукти. Маслеността на млеката варира от 0,1 до 3,7%. Пробите са описани и кодирани. От всяка опаковка са отлети в стерилни контейнери 150 мл и изпратени в лабораторията, съобщават от Асоциацията.

Анализите установиха следното:

– В три (от 17) търговски марки най-вероятно няма добавено сухо мляко. В тях съдържанието на фурозин е минимално;
– Други 4 проби вложената млечна пудра отговаря на диапазон 10 – 49%;
– Най-многобройната категория е млека съдържащи между 50 и 85% млечна пудра – 7 марки;
– При останалите 3 количеството на сухото мляко е над 85%, т.е. в тях едва ли има прясно мляко.

Затова от асоциацията предлагат да се въведе ограничение на допустимото количество сухо мляко, което може да се влага в прясното мляко. Предложението ще бъде внесено в Националния съвет по храните, съобщи Богомил Николов пред „Труд“. В момента такова ограничение няма, а БАБХ не прави такива изпитвания, защото няма нормативно основание за това. Крайно време е контролните органи да разработят методика за изпитване, настоя той.

В някои от тестваните продукти съдържанието на млечна пудра достигаше 90%, посочи Николов. От асоциацията не обявят марките прясно мляко, съдържащи сухо мляко, защото методът дава количествена грешка – тоест на база количеството фурозин не може да се прецени дали става въпрос за малки, или значителни количества сухо вещество.

Няма изследвания дали влагането му в прясното мляко крие рискове за здравето. Сухото мляко не е и причината за по-дългия срок на годност на млеката, въпреки че много хора си мислят така. Дългият срок на годност се дължи на технологията на обработка на прясното мляко – то е чисто от микроорганизми и на практика няма какво да го развали, докато не отворим опаковката и не влезе въздух, посочи председателят на асоциацията.

Резултатите ясно показват, че производителите масово влагат млечна пудра в прясното мляко. Това е фалшификация на хранителен продукт и измама спрямо потребителите. От страна на производителите по този начин се използва по-евтина суровина и се избягват проблемите свързани с доставките, транспорта, съхранението, тестването и рандомизирането на суровото мляко. Накратко – печелят се повече пари.

Потребителите са потърпевши. Те „печелят“ продукт с по-ниска хранителна стойност. В него има по-малко витамини и други полезни вещества и повече нежелателни съединения. Това е цената на температурната обработка на суровото мляко. Остава въпросът дали след като мандрите злоупотребяват с най-простия млечен продукт, може да се вярва в качеството и безопасността на другите производни млечни продукти, добавят от Асоциацията.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ако властите позволят, ще пуснат 10 000 зрители на мача за Купата на България

външна реклама илюстрация Pixabay От ПФЛ обмислят да пуснат поне 10 000 зрители на Националния стадион за финала за Купата на България на 19 май между ЦСКА и Арда. За целта обаче е необходимо държавните власти в лицето на здравното министерство да позволят завръщането на публика на трибуните, съобщи Gong.bg. …

Новини
Томислав Дончев: Може да не ми е дошло времето да съм премиер. Или да е минало

външна реклама кадър bTV Проектокабинетът на ГЕРБ е готов, ще е ясен след няколко дни. Съставът на този кабинет ще бъде знак, че партията е в състояние да се обновява и да има нови лица, което е важно, заяви Томислав Дончев, заместващ премиера в оставка по bTV.  Може да не …

Новини
Д-р Симидчиев: Два пъти по-бавно върви ваксинацията на България в сравнение с другите страни

външна реклама кадър БНТ Броят на диагностицираните с COVID-19 е по-голям, проблемът не е решен. Два пъти по-бавно върви ваксинацията на България в сравнение с другите страни. Ваксините са единственият начин, по който устойчиво можем да решим проблема. Необходима е устойчива ваксинация на най-рисковите групи. Това заяви председателят на здравната …