fbpx

Таня Петрова, ГЕРБ: 1750 лв средна учителска заплата за 2021 година

Новини
5
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

Като дългогодишен училищен директор и преподавател по математика народният представител от ПГ на ГЕРБ Таня Петрова, направи анализ на числата в проекторамката, които касаят както увеличението на учителските заплати, така и модернизацията на училища и детски градини. За ръста на възнагражденията на учителите през 2021 г. са предвидени 360 млн. лева, което гарантира тяхното двойно увеличение в сравнение с 2017 г. Така средната учителска заплата ще достигне 125 % от средната за страната, посочи депутатът.

Безпрецедентен е ръстът на парите за системата на образованието, заложен в проектобюджет 2021 г. Общо 5. 642 млрд. лева са предвидени за приоритетния сектор, посочи за Varna24.bg

външна реклама

 

От януари минималната учителска заплата ще стане 1260 лв., с което правителството на ГЕРБ ще изпълни обещанието си към българските учители, в резултат на което средната заплата в българското образование ще бъде по-висока и то значително от средната работна заплата за страната, както става ясно от числата, подчерта народният представител.

Освен това в проектобюджета са заделени средства за оптимизация и максимално увеличение на заплатите на младите преподаватели във ВУЗ-овете. Възнагражденията на асистентите и докторантите са ниски и правителството пое ангажимент разликата между най-ниската и най-високата заплата да бъде намалена. Защото , именно това е причината все по-малко млади хора да искат да преподават в университети и да се занимават с научна дейност, коментира Таня Петрова.

Още за системата на образованието – 57.8 млн.лева, се насочват за ръст на заплатите на непедагогическия персонал, допълнително 70 млн.лева са за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини, ясли и училища. Нови 20 млн.лева отиват за продължаване на модернизацията на училищните кабинети в системата на средното образование и изграждане на STEM среда/б.р.в която детето или ученикът ще бъде свой собствен учител, изследовател и пътешественик в областите на науката/. С 38 млн. лева ще се подпомага заплащането на родителски такси за хранене на децата от задължителното предучилищно възпитание, както и за компенсиране на разходите за отглеждане и обучение на деца, които не са приети поради липса на места в държавни и общински детски градини .

Предвидени са 36 млн.лева за разширяване на достъпа и обхващане на 4-годишните деца в задължително предучилищно възпитание. За осигуряване на транспорт на деца и ученици, включително и за поддръжка на автобуси са заложени 46 млн.лева. Народният представител Таня Петрова коментира и готовността на училищата да се справят с предизвикателствата на дистанционното обучение.

„Опитът от март-април показва, че образователната система е готова за дистанционно обучение. На този етап това не се налага повсеместно и може да стане факт, когато МЗ и МОН вземат съответното решение според развитието на пандемичната обстановка. Решение вероятно няма да се вземе на национално ниво, а всяка област, или община според броя на заболелите ще вземе конкретно решение. Не бих казала, че навсякъде на сто процента има обезпеченост със средства за обучение от разстояние, но по-голямата част от училищата имат тази готовност“, каза Таня Петрова.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...

Как може за 6 месеца да не се създаде софтуеър, пригоден за дистанционно обучение в средните училища. Това с което разполагаме, не е удобно!! Малко е, несъвършено относно проверката и контрола върху знанията на учениците. дадохме им възможност да лъжат, преписват, да не учат, засилихме мързела и безотговорността.Без визуализация на обучението, разчитайки само на някакви камери, които заглушават звука, които не работят, които не са монтирани…какви ли не други оправдания не се чуха….не можге да стане. Трябваше да се създаде система !! Разни приложения към тази и онази платформа-това е само за зрели хора, които осъзнават и искат образованието си. Учениците са незрели и неосъзнати. Правят го по задължение. Контролът е оставен само на родителите, което не е добре . Измества се и се пренебрегва ролята на учителя! Може ли за толкова време и при толкова хора, работещи в образованието, да не се прецени това правилно и да се усъвършенстват платформите???

Поредния начин за отвличане на вниманието от несвършената работа на управляващите!Писна ни да развяват нашите заплати месеци преди да са факт!?

Не, че съм срещу повишението на заплатите на учителите, но защо на лекарите и сестрите нищо не се предлага? Изучат се и напускат страната, за разлика от педагозите, които почти нямат шанс за работа зад граница по специалността. Видя се, че липсата на медицински кадри е огромна…Скоро ще сме добре образована нация, ама само избрани хора ще имат шанса да бъдат лекувани.

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Остри сблъсъци между депутатите на тема съдбата на пенсионерите

външна реклама кадри: Нардно събрание, Pixabay Арена на пореден скандал на тема пенсии стана парламентът. Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, да се преизчислят от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната на 2018 г. Това предлагат от БСП за България …

Новини
След запазването на субсидиите, Трифонов обяви: Този парламент не успя да събере мнозинство, за да изпълни волята на народа

външна реклама снимка: Фейсбук/ Слави Т. Трифонов „Толкова е ясно – хората не искат да дават милиони левове на партиите. Но голяма част от партиите казват – не. Вие не искате да ги давате, но ние ще си ги взимаме. Даже ще си направим закон, за да ви взимаме милионите, …

Новини
Търговският регистър отказа да впише обратно Боби Михайлов като шеф на БФС

външна реклама кадър: Канал 3, архив Борислав Михайлов получи отказ за бъде вписан обратно като президент на БФС. Решението на Търговския регистър, предаде Novinite.bg На 29 април бяха подадени документите от последния Изпълком на който Михайлов върна оставката си. Сега обаче няма как да поеме отново поста. външна реклама Рекламирай …