fbpx

Такситата искат двойно вдигане на тарифите

Новини

Снимка pixabay

„Настояваме за корекция на минималните и максималните тарифи, които са за град София, тъй като те са в сила от 2012 г. и вече 9 години не са актуализирани. Респективно за това време тежестта върху такситата се е увеличила със 134 на сто. Само за последните 5 месеца горивото, което се използва най-масово в такситата, е поскъпнало с около 100%. Цените на задължителните застраховки пък са се увеличили с 35%“, мотивира искането си Петър Владимиров, представител на Националния таксиметров синдикат за вдигане двойно цената на таксиметровите услуги, съобщава „Сега„. Съгласно Закона за автомобилните превози общинските съвети определят и гласуват долната и горната граница на тарифите, по които таксиметровите компании возят.

От синдиката са изчислили, че за да изкарва един шофьор на такси по 1600 лв. на месец при 8-часов работен ден и 22 работни дни в месеца минималната дневна тарифа трябва да е 1.42 лв./км., а нощната тарифа – 1.74 лв./ км. За максималната тарифа дневната да е 2.25 лв./км., а нощната – 2.76 лв./км. В момента минималната дневна тарифа за курс в София е 77 стотинки на километър, а максималната – 88 стотинки. При нощната тарифа минималната ставка е 1.30 лв./км., а максималната – 1.60 лв./км. Друго искане е цените да се определят ежегодно по методология, която да бъде разработена.

външна реклама

 

Браншовите сдружения искат още цените на таксиметровата услуга да се определят ежегодно по методология, която тепърва трябва да се разработи, както и Столична община да въведе единна тарифа за целия град, която да замести минималните и максималните ставки.

Шефът на транспортната комисия Карлос Контрера, който е общински съветник от ВМРО, е отговорил, че ще запознае заместник кмета по финансите Дончо Барбалов и по транспорта Кристиан Кръстев с исканията на превозвачите. Решено е те да бъдат обсъдени отново на следващо заседание на същата комисия през септември.

През тази година след изменение в наредба таксиметровите компании вдигнаха двойно началната такса, която вече е около 1.54 лева.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БГ звезди
Възползваха се безплатно от труда на Лили Иванова

снимки: Инстаграм/Лили Иванова, кадър: bTV Едно от ненадминатите качества на примата на българската поп музика Лили Иванова е, че не спира да обича и да уважава публиката си. Любовта между феновете и певицата е толкова взаимна, че може да извини дори това, че някои зрители гледат нейното първокласно шоу гратис. …

БГ звезди
Андрей се завърна от ваканцията с кола чудо

Кадри видео инстаграм профил За продуцентите на селскостопанското риалити „Фермата“ ваканцията приключи. Започва подготовка за старта на новия сезон, който е обявен на 3 септември. Андрей показа завръщането на семейството си, като изуми феновете си колко куфари свали от колата и се поинтересуваха от марката на автомобила побрал всичко това. …

БГ звезди
България забрави за Виктор, дамите полудяха по Евгени

Снимка профил инстаграм Новият избраник за главната роля в романтичното риалити сезон 2 „Ергенът“ Евгени Генчев отсега вълнува дамите по форумите в социалните мрежи. В момента върви кастинг за момичета, които ще се борят за сърцето му, но и тези, които са само зрители имат мнение за младия и талантлив …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!