fbpx

СЗО: Светът “да се подготви за нова пандемия още сега”

Новини
външна реклама

Изображение гугъл мапс

СЗО смята, че светът трябва да е готов за нова вълна на зараза с Ковид919. Това изявление е публикувано в Женева преди форума, световната общност трябва “да се подготви за нова пандемия още сега”. „Видяхме през изминалата година, че страните със силна здравна инфраструктура за готовност за спешни случаи успяха да действат бързо, за да овладеят и контролират разпространението на вируса SARS-CoV-2“, казаха от организацията, цитирани от БГНЕС.

На 73-ата асамблея, първата част от която се проведе в Женева на 18-19 май, се планира да се приеме резолюция “за засилване на подготовката за спешни здравни ситуации”. Проектодокументът от седем страници призовава страните да „дадат приоритет на най-високо политическо ниво“ на по-добрата подготвеност за извънредни ситуации. Той също така споменава необходимостта от осигуряване на „адекватно възнаграждение“ за здравните специалисти, значението на обучението на здравния персонал и „засилване на ролята на местните здравни работници“. Според СЗО трябва да се „гарантира, че всички страни са по-добре оборудвани за откриване и реагиране на COVID-19 и други опасни инфекциозни заболявания“.

външна реклама

СЗО вярва, че глобалната общност е в състояние да победи COVID-19 чрез наука и солидарност. Въпреки че пандемията от коронавируса е глобална криза, “много държави и градове успешно са предотвратили и контролирали предаването, използвайки всеобхватен и основан на факти подход”, се казва в изявлението. В тази връзка СЗО припомня, че светът се е обединил около “план за ускоряване на разработването на ваксини, диагностика и терапия”.

Според СЗО асамблеята има за цел да потвърди, че глобалната общност ще успее да намери решения за ключови здравни предизвикателства като имунизация, подобряване на здравето на възрастните хора и борба с туберкулозата и грипа. Форумът ще обсъди 10-годишен план за борба с „пренебрегваните“ тропически болести, както и проблема с менингита, епилепсията и други неврологични разстройства и с хранителните проблеми за деца и майки.

Проведена чрез телеконференция през май поради пандемията от коронавируса, първата част от Световната здравна асамблея беше посветена на борбата срещу COVID-19. Двата дни от форума не бяха достатъчни за обсъждане на други актуални въпроси. Асамблеята прекрати работата си, като реши да я възобнови по-късно през 2020 г.

В резолюция, приета на сесията на 19 май, членовете на СЗО заявиха, че населението на света трябва да има “универсален, справедлив и навременен достъп” до качествени и достъпни лекарства срещу коронавирус. В документа се казва, че сесията „признава ключовата лидерска роля на СЗО и основната роля на системата на ООН за ускоряване и координиране на цялостен глобален отговор на пандемията COVID-19“. Асамблеята възложи на генералния директор на СЗО да “инициира” процес на безпристрастна, независима и всеобхватна оценка “на отговора на СЗО на пандемията възможно най-скоро.

Световната здравна асамблея е върховният орган на СЗО. Сесиите се провеждат ежегодно, обикновено през май, и в тях участват делегати от всички 194 страни-членки на СЗО. Основната функция на сесията е да определи глобалните политически насоки в работата на организацията. Асамблеята назначава генералния директор на СЗО. От 2017 г. тази длъжност се заема от Тедрос Аданом Гебрейесус, бивш шеф на етиопското министерство на здравеопазването.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Семейство англичани кръстиха бебето си на овена Райко

външна реклама Снимка pixabay Фермата приют във великотърновското село Хотница е събрала много и разнообразни животни, като целта е добруването на обитателите, както и срещите на децата с тях. Стопаните се радват на огромен интерес, те посрещат дори групи с деца и скаутски клубове. Редовни посетители на фермата са семейство …

Новини
MeteoBalkans: Снежни Коледа и Нова година

външна реклама Снимка pixabay Ноември бележи последни топли дни на тази година. С настъпването на новия месец температурите падат и на много места дъждът ще преминава в сняг. През първата десетдневка от декември средните месечни температури се очаква да бъдат около и над климатичните норми, сочат данните на MeteoBalkans. външна …

Незабавни статии
Рачков и Мария Игнатова отново заедно

външна реклама Кадри видео Нова ТВ Любими на зрителите предавания, издържали дълги години на екран припомни снощи Рачков в „Забраненото шоу на Рачков“. Доста от тях са отдавна свалени от екран и малко хора, най-вече по-възрастните ги помнят, както и емоциите, които предизвикваха те. Ефира преди време бе наситен с …