fbpx

СЗО: Светът “да се подготви за нова пандемия още сега”

Новини
реклама

Изображение гугъл мапс

СЗО смята, че светът трябва да е готов за нова вълна на зараза с Ковид919. Това изявление е публикувано в Женева преди форума, световната общност трябва “да се подготви за нова пандемия още сега”. „Видяхме през изминалата година, че страните със силна здравна инфраструктура за готовност за спешни случаи успяха да действат бързо, за да овладеят и контролират разпространението на вируса SARS-CoV-2“, казаха от организацията, цитирани от БГНЕС.

На 73-ата асамблея, първата част от която се проведе в Женева на 18-19 май, се планира да се приеме резолюция “за засилване на подготовката за спешни здравни ситуации”. Проектодокументът от седем страници призовава страните да „дадат приоритет на най-високо политическо ниво“ на по-добрата подготвеност за извънредни ситуации. Той също така споменава необходимостта от осигуряване на „адекватно възнаграждение“ за здравните специалисти, значението на обучението на здравния персонал и „засилване на ролята на местните здравни работници“. Според СЗО трябва да се „гарантира, че всички страни са по-добре оборудвани за откриване и реагиране на COVID-19 и други опасни инфекциозни заболявания“.

СЗО вярва, че глобалната общност е в състояние да победи COVID-19 чрез наука и солидарност. Въпреки че пандемията от коронавируса е глобална криза, “много държави и градове успешно са предотвратили и контролирали предаването, използвайки всеобхватен и основан на факти подход”, се казва в изявлението. В тази връзка СЗО припомня, че светът се е обединил около “план за ускоряване на разработването на ваксини, диагностика и терапия”.

реклама

Според СЗО асамблеята има за цел да потвърди, че глобалната общност ще успее да намери решения за ключови здравни предизвикателства като имунизация, подобряване на здравето на възрастните хора и борба с туберкулозата и грипа. Форумът ще обсъди 10-годишен план за борба с „пренебрегваните“ тропически болести, както и проблема с менингита, епилепсията и други неврологични разстройства и с хранителните проблеми за деца и майки.

Проведена чрез телеконференция през май поради пандемията от коронавируса, първата част от Световната здравна асамблея беше посветена на борбата срещу COVID-19. Двата дни от форума не бяха достатъчни за обсъждане на други актуални въпроси. Асамблеята прекрати работата си, като реши да я възобнови по-късно през 2020 г.

В резолюция, приета на сесията на 19 май, членовете на СЗО заявиха, че населението на света трябва да има “универсален, справедлив и навременен достъп” до качествени и достъпни лекарства срещу коронавирус. В документа се казва, че сесията „признава ключовата лидерска роля на СЗО и основната роля на системата на ООН за ускоряване и координиране на цялостен глобален отговор на пандемията COVID-19“. Асамблеята възложи на генералния директор на СЗО да “инициира” процес на безпристрастна, независима и всеобхватна оценка “на отговора на СЗО на пандемията възможно най-скоро.

Световната здравна асамблея е върховният орган на СЗО. Сесиите се провеждат ежегодно, обикновено през май, и в тях участват делегати от всички 194 страни-членки на СЗО. Основната функция на сесията е да определи глобалните политически насоки в работата на организацията. Асамблеята назначава генералния директор на СЗО. От 2017 г. тази длъжност се заема от Тедрос Аданом Гебрейесус, бивш шеф на етиопското министерство на здравеопазването.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Катастрофира един от представителите на Отровното трио

реклама Кадър Отровното трио Катастрофирал е един от представителите на Отровното трио. Колата на проф. Велислав Минеков от „Отровното трио“ е пострадала при катастрофа в Луковит, съобщи адв.Николай Хаджигенов в социалната мрежа. „На път за Русе спряхме на пешеходна пътека в Луковит, което явно е непознато действие в района, следствие …

Новини
Андрей Райчев: Борисов се върна в диалога на хората и може да е отново номер 1 на изборите

реклама кадър БНТ Властта издържа на много тежък натиск и в момента хората не повишават опозиционните си настроения, включително с приемането на сегашното триседмично затваряне, което на по-ранен етап нямаше как да се случи. „Борисов с инстинкта си на политическо животно прецени, че има нов етап, че това ще се …

Новини
Бабикян от „Отровното трио“: Да се делим на леви и десни е малоумие, срещу нас има престъпна група във властта

реклама кадър и видео: YouTube/ЕвроДикоФ “Срещу нас има организирана престъпна група, която е във властта. Това налага и ние да сме организирани. Насила ни принудиха да участваме във второто полувреме на срещата – изборите. Ще свършим работата докрай“, това заяви PR-специалистът Арман Бабикян в предаването “ЕвроДикоФ“ по ТВ Евроком. “Борисов …