fbpx

СЗО със сравнителна графика за признаците при коронавирус, грип или настинка

външна реклама

Коронавирус или най-обикновена настинка?

Понякога е много трудно да различим симптомите на коронавируса, сезонния грип и обикновената настинка.

Тази графика на Световната здравна организация ще ви помогне:

външна реклама

 

Източник: Световната здравна организация

COVID-19 е респираторно заболяване и като такова то споделя много от симптомите на сезонния грип и обикновената настинка.

За мнозина, заразени с новия коронавирус, оплакванията може да не са особено големи и да се ограничават до висока температура, постоянна кашлица и задух.

Как можем да различим тези три заболявания?

Симптоми на COVID-19

Два от най-показателните симптома за това заболяване са постоянна кашлица и температура над нормалните 36-37 градуса по Целзий. Лекарите не смятат, че COVID-19 води до запушен или постоянно течащ нос, тъй че ако имате подобни оплаквания, най-вероятно страдате от настинка.

В случай че имате суха кашлица или висока температура, самоизолацията е най-доброто нещо, което може да направите. За момента няма нито ваксина, нито специално лечение за COVID-19. Затова ако симптомите не са особено тежки, може да пробвате домашно лечение с лекарства, които могат да бъдат закупени от аптеката без лекарско предписание – например парацетамол, ибупрофен и др. подобни. Ако смятате, че симптомите се влошават, незабавно потърсете специализирана медицинска помощ.

Симптоми на сезонен грип

Сезонният грип е заразна респираторна инфекция, която ежегодно отнема живота на хиляди души. 0.1 процента от заразените умират, което е сравнително малко в сравнение с коронавируса (2-3 процента на този етап). Грипът постоянно мутира, което означава, че ваксините за предишните щамове стават неефективни. Не съществува лек за инфлуенцата, макар че ваксинацията може да предотврати инфекцията, докато определени щамове, като H1N1, могат да бъдат преборени с тамифлу.

Най-често срещаните симптоми на сезонния грип са температурата, кашлицата, болното гърло, запушения нос, болки в тялото, главоболие, умора и в някои (но не всички) случаи – диария и повръщане. Грипът е доста сериозно заболяване, което до голяма степен пречи на хората да ходят на работа. Затова ако все още можете да вършите ежедневните си занимания, най-вероятно имате настинка или инфекция на гърлото.

Симптоми на настинката

Обикновената настинка прогресира постепенно. Тя води до запушен или течащ нос, дори до загуба на усещането ни за вкус и мирис. Често върви ръка за ръка с редица неприятни симптоми, включително болки в гърлото, главоболие, болки в мускулите, кашлица, кихане, по-висока от нормалното температура и усещане за напрежение в ушите и лицето в резултат на запушването на евстахиевата тръба. Настинката може да варира от умерена до тежка и да се задържи дълго в тялото ви. За щастие, нейните симптоми могат да бъдат лекувани и в домашни условия.

Ако се притеснявате, че може да имате коронавирус и не можете да овладеете симптомите, най-добре се свържете с вашия личен лекар по телефона за консултация.

Източник: IFLScience

Obekti.bg

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ГЕРБ-СДС върна мандата за съставяне на правителство

външна реклама Кадър видео новини.бг Партията така и не намери подкрепа от своите колеги в Народното събрание. ГЕРБ-СДС върна мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Представители на партията в президентството бяха номинираният за премиер Даниел Митов и председателят на ПГ на ГЕРБ в НС Десислава Атанасова външна …

Новини
Днес рожден ден празнуват музикалните близнаци братя Аргирови

външна реклама Кадър видео ютуб Близнаците Благовест и Светослав Аргирови от култовия дует от близкото минало са родени през 1959 г. в Пловдив. Стават на 62 години. външна реклама И двамата завършват Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Академия за музикално и танцово изкуство в град Пловдив. Специалностите на близнаците …

Новини
Татяна Дончева за сценаристите на Слави: Не си ги представям в МС

външна реклама Кадър видео БТВ Дончева каза, че си представя следващия кабинет да бъде с личности, експерти в съответните ресори. Подкрепа за правителство с мандата на Слави Трифонов е най-приемливият вариант. Разбира се, винаги ще зависи от състава. Ако този състав е прекалено артистичен, ние също ще се замислим дали …