fbpx

СЗО пусна съвети към излекуваните от Ковид-19: Дишане, упражнения, говорене

Новини
реклама

Снимка pixabay

Съвети при проблеми с дишането, леки физически упражнения, насоки при проблеми с говора. Това накратко е обобщила Световната здравна организация (СЗО) за пациентите с коронавирус, които са изписани от болница и Министерството на здравеопазването публикува препоръките в страницата си във фейсбук.

Брошурата започва с информация, че изписаните наскоро пациенти е нормално да изпитват недостиг на въздух или лесно да се задъхват. „Чувството да не можете да не можете да си поемете достатъчно въздух, може да предизвика тревожност, което допълнително влошава състоянието.Трябва да останете спокойни и да се научите да управлявате дишането си, за да облекчите епизодите на задъхване“, пише СЗО, но и уточнява, че, ако изписаният пациент започне да изпитва много тежък задух или упражненията не помагат, то тогава отново трябва да се потърси лекарска помощ, пише Дневник.

Позиции на тялото

СЗО посочва пет позиции, в които човек може да застане, за да облекчи затрудненото си дишане, както и техники как да се диша.

Съветът гласи да се седне в удобна поза с опора на гърба, да се сложи едната ръка на гърдите, другата на стомаха да се вдиша през носа (ако не е възможно, през устата) и да се издиша през устата. „Опитайте да влагате минимално усилие докато правите това упражнение, вдишайте и издишайте бавно, отпуснато и равномерно“, обяснява СЗО.
Упражнения

СЗО посочва, че упражнения не трябва да се правят навън, ако е студено. Ако и след изписването от болница е предписана кислородна терапия, то консултацията с лекар е задължителна, преди да започнат да се правят упражненията. Ако пък изписаният COVID пациент има трудности в придвижването, упражненията трябва да се правят в присъствието на друг човек. В началото винаги трябва да има загряване, а в края – разтягане.

Наложително е да се потърси лекарска помощ, ако изписаният COVID пациент има следните симптоми преди да започне с упражненията или, ако се появят по време на физическото натоварване:
– гадене
– замаяност
– тежък недостиг на въздух
– студена влага по тялото
– стягане в гърдите
– увеличаваща се болка

реклама

Според брошурата хората трябва да правят упражнения с подходящото за тях ниво на трудност, като то се определя с тест за казване на изречение: „Ако можете да кажете изречението, но се налага да направите една или повече паузи, за да поемете въздух и дишането Ви е средно, до почти крайно тежко затруднено, то значи се упражнявате с необходимото ниво на трудност“, пише СЗО.

Съветът на организацията е упражненията да се правят пет дни в седмицата в продължение на около 20-30 минути (ако е възможно), като времето може да се увеличава с по 30 секунди до една минута. Упражненията започват със загряване (около 5 минути): повдигане на рамене, кръгове с рамене, накланяне встрани, повдигане на коленете от седнала позиция, упражнения с глезен в изправена позиция и кръгове с глезен. Следва маршируване от място, стъпване на и слизане от стъпало с двата крака, ходене по равен терен.

СЗО предлага и упражнения за физическа сила, които човек трябва да се стреми да прави на по три серии с десет повторения. Някои от тях са отблъсване от стена, странично повдигане на ръцете с тежести, клякания, повдигане на пети. (Линк към публикацията с всички упражнения има в края на статията)

Проблеми с гласа

СЗО пише, че понякога хората, които са били на апаратно дишане, може да имат проблеми с гласа – той да е дрезгав или слаб. Здравната организация препоръчва в такива случаи пациентите да продължават да говорят и да спират за почивка, когато се изморят. Не трябва:
– да се шепне насила
– да се повишава глас или да се крещи
Пълния текст на брошурата с всички съвети и упражнения може да достъпите тук:

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Желаещите да се ваксинират трябва да се запишат при джипито до 15 февруари в Пловдив

реклама Кадър България он ер Засега има противоречиви версии кога българите, които не са в рисковите групи, ще могат да се вредят за инжекция срещу COVID-19. Според здравния министър проф. Костадин Ангелов масовата имунизация може да започне още през март, шефът на НЦЗЗБ проф. Тодор Кантарджиев прогнозира, че до август …

Новини
Руски виросолог предрече скорошен край на пандемията

реклама Снимка pixabay Той твърди, че пандемията ще приключи, когато 70-80% от населението на света „влезе в контакт“ с вируса. Той добави, че ваксинацията играе голяма роля за прекратяване на епидемията. Руският вирусолог Феликс Ершов, академик в Руската академия на науките и служител на изследователския център „Гамалея“, прогнозира скорошно отшумяване …

Новини
Синоптиците обявиха: Зимата отстъпва. Пролетни температури от началото на февруари

реклама Снимка pixabay След студеният фронт, който премина над страната и донесе куп главоболия на почистващите фирми, започва постепенно затопляне. Истински пролетни стойности ще достигнат градусите следващата седмица. Студеният северен вятър се обръща от юг, като ще повиши температурите да около 10-14 градуса на места ще надхвърлят 15-17. В събота …