fbpx

СЗО: Не установихме произхода на COVID-19, вероятно не е тръгнал от Ухан

Новини
реклама

Изображение гугъл мапс

Коронавирусът може би е започнал да циркулира преди да бъде регистриран в Ухан.
Общата експертна комисия на Световната здравна организация (СЗО) и Китай, разследваща произхода на COVID-19 в Ухан, обяви, че не е установила източника на вируса и как се е прехвърлил от животни върху хора, информират АФП и „Гардиън“, пише news.bg.

Вероятно вирусът се е прехвърлил от животни, но до момента не е установен източникът, заяви на пресконференция Лианг Ваниан, ръководител на китайския екип.

Китайският експерт подчерта, че коронавирусът може да се е разпространявал и в други региони преди установяването му в китайския град Ухан в края на 2019 г.

Специалистът от Националната здравна комисия на Китай каза още в края на близо едномесечното разследване на екипа на СЗО в Ухан, че не е имало голямо разпространение на вируса в града преди да избухне заразата в края на 2019 г.

Професор Лианг смята, че проучването трябва да се съсредоточи върху това как вирусът се е разпространявал сред животните преди да се прехвърли върху човека.

Вирус, способен да причини пандемия, трябва вече да се е адаптирал при контакт с човека, подчерта специалистът. Според професора откриването на вируса показва, че Sars-Cov-2 може да е със зоонозен произход, но животинският гостоприемник трябва да бъде установен.

Прилепите и панголините са потенциалните кандидати за разпространение, но коронавирус пробите, открити в тези видове, не са идентични с Sars-Cov-2.

Петер Бен Ембарек, специалистът на СЗО по безопасност на храните и зоонозни заболявания, който е председател на разследващия екип, заяви от своя страна, че екипът не е открил в Ухан или на други места доказателства за големи епидемии, които могат да са свързани с коронавируса преди декември 2019 г.

Екипът е открил доказателства за по-широко разпространение отвъд огнището на пазара Huanan през декември 2019 г., каза той. По думите му разследването е помогнало за откриване на нова информация, но не променя картината драматично.

Ембарек отбеляза, че работата по установяване на произхода на коронавируса продължава да сочи към прилепите като природен резервоар, но е малко вероятно да са били в Ухан. Не е възможно да се посочи посредникът – животното гостоприемник – за коронавируса, продължи той.

Ембарек поясни, че фокусът на проучването е бил дали COVID-19 е имал „предистория“ и дали се е разпространявал по-рано от декември 2019 г.

Експертите дадоха пресконференция след близо един месец разследване на произхода на коронавируса в Ухан, където бяха установени първите случаи през декември 2019 г. Екипът пристигна на 14 януари 2021 г. и след две седмици под карантина посети няколко ключови места, включително пазара за морска храна Huanan, където е установено първото огнище, както и Уханския институт по вирусология.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Преди да бъде убита от ревнив младеж в България англичанката Роуз написала: Радвам се от живота

реклама Снимка ФБ „Радвам се на живота – просто правя това, което искам да правя, когато искам да го правя или изобщо не правя абсолютно нищо, ако така се чувствам – и се чувствам страхотно!“. Това е последната публикация на англичанката в LinkedIn, пише британският Дейли мейл. България за пореден …

Новини
Гърция с нови мерки на границата с България

реклама Снимка pixabay На ГКПП „Кулата-Промахон“ гръцките медицински власти започнаха проверка с бързи тестове за COVID-19 на всички влизащи в Република Гърция водачи на товарни автомобили. Всеки товарен автомобил изчаква около 10-15 минути до излизане на резултата от теста на шофьора. Досега бързи тестове на влизане в Гърция се правеха …

Новини
Клиенти на заведенията в България: Всички сервитьори да бъдат ваксинирани задължително

реклама Снимка pixabay В социалните мрежи се появи петиция, която призовава за стикери на заведенията, че обслужващият персонал е ваксиниран срещу коронавирус. Ето какво гласи петицията: „Като клиенти, които искат спокойно и необезпокоявано да посещават заведения за обществено хранене и увеселение, бихме желали да бъдем сигурни, че персоналът, който ни …