fbpx

Свободна Европа: Гешев сам поискал да живее в „Бояна“, Борисов го пуснал и му направил ремонт за 333 хиляди лева

Новини
външна реклама

Снимки профили туитър и ФБ

Изкочиха 4 заека от храстите след като веме е възможен достъпа до информация.

Когато през август миналата година главният прокурор Иван Гешев беше попитан дали след избирането си на поста се е нанесъл в правителствената резиденция „Бояна“, той каза само, че живее „в държавен имот“. Шефът на обвинението тогава лаконично коментира, че „от този храст няма да излезне заек“.

външна реклама

И заек наистина не излизаше. Почти една година оглавяваният от Бойко Борисов Министерски съвет, който стопанисва резиденцията, не отговори на официално изпратените въпроси за местоживеенето на Гешев. Така се стигна до ситуацията, в която всички знаеха, че главният прокурор живее в съседство на премиера и президента, но никой не говореше за това, пише Полина Паунова, Свободна Европа.

След като мандатът на Борисов изтече, а в длъжност встъпи служебният министър-председател Стефан Янев, Свободна Европа изпрати отново същите въпроси до Министерския съвет. И зайци започнаха да излизат.

Заек №1: новодомец от 29 юни 2020 г.

Първият „заек“ е, че от 29 юни миналата година Иван Гешев живее в държавен имот. Това гласи официален отговор, изпратен от пресслужбата на правителството. Оттам не предоставят адреса му с мотива, че „данните за местонахождението“ на дадено физическо лице са лични данни.

Този „държавен имот“ е рециденцията в Бояна. Това става ясно от отговор на въпроса кой е определил наема, който да плаща Гешев.

„Наемът е определен от главния секретар на Министерския съвет, по предложение на управителя на комплекс „Бояна““, пише в отговорите.

Още миналата година два независими източника, пожелали анонимност, свидетелстваха пред Свободна Европа, че главният прокурор се е нанесъл в Дом 5 от правителствения комплекс в Бояна.

Вилата е една от осемте сгради, намиращи се на територията на построената през 1974 година резиденция „Бояна“. Тя е създадена като представителен комплекс на комунистическото ръководство на страната. Състои се от две по-големи сгради – Дом 1 и Дом 2. В първата днес е Националният исторически музей, а втората е комплекс от конферентни зали и жилищни части, който обслужва правителството. Има още 6 по-малки сгради. Сред тях са вилите на президента, премиера и обитаваната в последната една година вила на главния прокурор.

Площта на къщите е различна, но всички те са по няколкостотин квадратни метра. В тях има спални, кабинети, салони за гости и дневни помещения. Към имота има и градина и гаражи.

 

Заек №2: Наемът не е пазарен

За да ползва тази площ в един от най-скъпите райони за живеене на София, главният прокурор плаща наем по 100 лева на ден. От правителствената информационна служба уточняват, че според условията на ползването за месец се заплащат общо ползваните нощувки, но не по-малко от цената на 22 нощувки. Ако главният прокурор ползва къщата плътно за 31 дни, той би похарчил за наем не повече от 3100 лева.

Когато миналата година Гешев потвърди, че живее в държавен имот, той уточни, че плаща наем на пазарни цени.

Проверка на Свободна Европа в специализираните имотни сайтове сочи, че къщи с параметри сходни на Дом 5 в района на Бояна, се отдават за цени вариращи между 4000 и 6000 лева. Т.е. дори главният прокурор да плаща нощувки за цял един месец на държавата, то наемът му е наполовина от цените на пазара.

Заек №3: Ремонти за 333 860 лева

Въпреки че от Министерския съвет не предоставят точния адрес на главния прокурор, за който свидетелстват източниците на Свободна Европа, има косвени данни, които потвърждават, че Гешев живее точно в Дом 5.

След изискана справка става ясно, че непосредствено преди главният прокурор да се нанесе в „държавна собственост“ на 29 юни миналата година, във въпросната вила са направени мащабни ремонти. Общата им стойност е 333 860, 39 лева, показват получените от Свободна Европа документи. За подобна сума може да се купи голям апартамент в центъра на София.

Последното и най-крупно реновиране е за 297 653 лева и е цялостен ремонт на „помещения и инсталация“ в Дом 5. Ремонтните дейности са продължили около три седмици. Започнали са на 26 май 2020 г. и са приключили на 16 юни. Точно 13 дни преди Гешев да се нанесе в Бояна.

Междувременно в същата вила е ремонтиран водопроводът, а впоследствие къщата е снабдена с видеонаблюдение.

Продължение на публикацията ТУК

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Рашков: Върху избиратели се оказва огромен натиск

външна реклама Кадър видео новини.бг Огромен натиск е оказван върху избиратели. Тази информация е докладвана на вътрешния министър Бойко Рашков от областния управител на Смолян, обяви самият той на брифинг. „В някои населени места има оказван огромен натиск върху избиратели – по различен начин и по различни причини”, обясни силовият …

Новини
Съдът спря смяната на шефовете на „Автомагистрали“

външна реклама Снимка pixabay Основният аргумент е нарушение на член 21 от Закона за публичните предприятия, т.е. това, че служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която иска да смени ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД, не е провела конкурс за тези постове, както и това, че по закон членовете на борда …

Новини
Барселона ще обяви новия договор на Меси на 24 юни

външна реклама Снимка туитър На 24 юни (четвъртък) от Барселона ще обявят новия договор на мегазвездата Лионел Меси. За това съобщава El Chiringuito TV. Настоящият контракт на аржентинеца, който в момента е на Копа Америка, изтича на 30 юни и след тази дата той ще бъде свободен агент, пише www.novsport.com. …