fbpx

Стволовите клетки могат да помогнат на хората с тежка форма на COVID-19

Новини
реклама

Снимка pixabay

Лечението със стволови клетки навлиза все по-широко в медицината и досега са доказани не една или две ползи за организма . Известно е, че  се използват за лечение и на рак, Паркинсон, увреждане на гръбначния мозък, диабет тип 1 или болестта на Алцхаймер. А сега вече беше обявено, че този тип клетки от пъпна връв могат да помогнат на хората при лечението на тежката форма на COVID-19.

Тази информация е докладвана от д-р Камило Рикорди, директор на Института за изследване на диабета (DRI) и Центъра за клетъчна трансплантация към Медицинския факултет на Университета в Маями, и неговия екип от международни сътрудници, които проведоха новаторско проучване, съобщава „Индипендънт“, цитиран от Дарик.

То показа, че „вливанията на мезенхимни стволови клетки, получени от пъпна връв (UC-MSC), безопасно намаляват риска от смърт и ускоряват времето за възстановяване на пациентите с най-тежък COVID-19”, гласи публикацията в списанието Stem Cells Translational Medicine’ (SCTM).

Проучването е разрешено от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) през април и е инициирано от сътрудниците от „The Cure Alliance“, организация с нестопанска цел, ръководена от Рикорди, в която участват учени изследователи, които споделят знания помежду си за ускоряване на лечението на всякакви болести.

реклама

В началото на пандемията Рикорди създаде „Проект Мини-Манхатън“, който в крайна сметка предостави важни резултати за възможното лечение със стволови клетки от пъпната връв за лечение на COVID-19 у пациенти с тежки симптоми.

За проучването изследователите анализираха случаите на 24 хоспитализирани пациенти в University of Miami Tower и болница Джаксън Мемориал, развили тежки дихателни проблеми заради коронавируса. Като част от проучването учените се опитаха да дадат две инфузии на мезенхимни стволови клетки (извличат се от пъпната връв) и плацебо на хоспитализирани пациенти с интервал от няколко дни.

„Това е като технологията на „умна бомба“ в белите дробове за възстановяване на нормалния имунен отговор и осъществяване на обрат от животозастрашаващи усложнения“, отбелязва Рикорди в изследването.

„Нашите резултати потвърждават мощния противовъзпалителен и имуномодулиращ ефект на UC-MSC. Тези клетки явно са потиснали или спрели „цитокиновата буря „, отличителен белег на тежкия COVID-19“, добавя Джакомо Ланцони, водещ автор на изследването.

„Резултатите са критично важни не само за COVID-19, но и за други заболявания, характеризиращи се със свръх възпалителни имунни отговори, като автоимунен захарен диабет тип 1. Ние сме нетърпеливи да приложим тези клетки в клинични проучвания, за да спрем напредването на заболяване като захарен диабет тип 1 „, заключава Ланцони в SCTM.

Превод и редакция: DarikNews

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
От пътна полиция предупреждават: Глобите се плащат само по сметка, посочена във фиша

реклама Снимка piuxabay Не се допуска заплащане на глоба чрез пари в брой на мястото на извършване на нарушението или проверката предупреждават от Пътна полиция. На сайта им е качена информация как става плащането на глобите, както и списък на най-често допусканите грешки при попълване на документите. Как могат да …

Новини
Заведенията отварят след 20 февруари

реклама Снимка pixabay На продължила няколко часа среща в Министерство на здравеопазването между ресторантьори и ресорни министри съгласие не е постигнато. Ако не получим решение до края на седмицата, което да е в наша полза, следващия понеделник ще отговорим с решение от наша страна, заяви Ричард Алибегов пред журналисти, пише …

Новини
При виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайници веднага вземете мерки

реклама Снимка pixabay Много признаци показват, че артериалното налягане не е в норми. Атмосферното налягане, емоциите, температурите на въздуха и други външни условия могат да му повлияят да падне или да се вдигне. Виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайниците – всичко това е, че кръвното ви е …