fbpx

Столчета за кола със защита от ново поколение

Новини
реклама

Първите столчета, предназначени за возене на деца в автомобил, се появяват през 30-те години в Съединените американски щати. Тяхната роля е била основно да издигнат детето на достатъчно голяма височина, за да може шофьорът да го вижда от седалката си, а за спътника му да е удобно да обслужва малкото при нужда. В началото обаче столчето за кола няма обезопасителната функция – нещо, което е основната му характеристика днес.

Според действащото законодателство, при това не само у нас, ние нямаме право да превозваме бебета и малки деца по никакъв начин в автомобила, ако не сме се оборудвали със специално за целта столче или кошче. Те имат съответната система за обезопасяване, която се присъединява към предпазните колани на автомобила.

Само по този начин на бебето или детето се осигурява достатъчна защита не само при евентуален инцидент. Поради малките размери и теглото си, то може да изхвърчи от седалката, ако не е добре обезопасено. Много хора се заблуждават, смятайки, че прагът, който трябва да бъде достигнат, е възрастов – 12 г. Това не е упоменато никъде в нормативните текстове. Коланите в колата са предвидени за лица над 36 кг тегло и 150 см ръст и това е правилото, което трябва да спазваме. Докато детето ги достигне, единственият безопасен начин за него да се вози е на задната седалка и със съответното приспособление.

 

Видове детски обезопасителни системи за автомобил

 

Единственото изключение за возене на предната седалка преди достигането на законовите условия се отнася всъщност за най-малките бебета до 7-8-месечна възраст – или до достигане на тегло от около 9 кг. През тази фаза те могат да се возят в аксесоар тип “кошче”, който може да се поставя и на предната седалка. При това положение обаче задължително е въздушните възглавници да бъдат изключени, а бебето да се постави в коша с гръб към посоката на каране.

 

Между 10 и 36 месеца бебетата вече се возят в столче, обърнато напред, и задължително на задната седалка. След достигане на 15-16 кг, бебето вече може да се вози на обезопасителна седалка, наричана още бустер. С това приспособление то ще може да остане до достигане на съответния ръст и тегло.

Тези три степени на детски стол за автомобил се продават отделно или заедно, в комбинирани/конвертируеми варианти в зависимост от предпочитанията и нуждите на клиента.

 

Дори родителите, които не шофират, понякога използват автомобилен транспорт. За такива случаи най-удобно е да си закупим конвертируема детска количка, която може да се сгъва и трансформира в стол за кола. Освен това така винаги можете да сте подготвени, ако ви се наложи да се качите в такси или споделен автомобил, например.

 

Правила за безопасност

Внимание! Когато отиваме на дълъг път, понякога ни се ще да залъжем малкото поне за малко, за да се развлича с нещо по време на пътуването. Родителите смятат, че така помагат да бебето си, но истината е, че така можем да застрашим неговата и своята сигурност. Ако играчката бъде изпусната или хвърлена, тя може да разстрои много детето, а всички знаем колко трудно е да шофираш спокойно и съсредоточено, докато малко бебе надува гайдата. Нещо повече – предметът може да попадне между педалите и да създаде опасност за живота на всички на пътя.

 

Не оставяйте малкото само на задната седалка с напитка или храна. По време на движението то може да се задави или да се нарани по друг начин. Дори и някой да се вози до него, той може да заспи или в даден момент да прави нещо друго и да не забележи, че бебето има проблем.

 

На сайта Kidso.bg ще намерите богат избор на детски столчета за кола от най-ново поколение, както и всичко необходимо за отглеждането на вашето бебче! Продуктите в магазина притежават австрийски сертификат за безопасност, който гарантира тяхното качество в защитата на сигурността на вашето бебе.

  • публикация

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Кантарджиев: За преболедувалите COVID-19 една доза от ваксината е достатъчна

реклама кадър: БНТ Решението за „зелените коридори“ беше добро и на много места те все още работят, днес пристигат 52 800 дози от ваксината на „АстраЗенека“ – те веднага ще бъдат разпределени в страната. Това обяви в „Тази събота“ по bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести …

Новини
Експертите на Слави Трифонов не са конкуренция за ГЕРБ, смята Сачева

реклама кадри: БНТ, 7/8 тв Експертите на Слави Трифонов в социално-икономическата област и заявените от тях приоритети не са конкуренция. Това мнение изрази социалният министър Деница Сачева пред bTV, предаде „Стандарт“. Тя потвърди, че най-вероятно ще е водач на листата на управляващите в Добрич. На въпрос би ли станала премиер …

Новини
„Телеграф“: Таня Боева стана първата поп фолк звезда с пенсия от Министерството на културата

реклама снимка: Фейсбук/Таня Боева – Официална страница Изпълнителката Таня Боева влезе във втория списък с награди за принос в изкуството на Министерството на културата, които в гилдията наричат пенсии. Тя си заслужи място в него като лауреат на конкурса за млади изпълнители на „Златният Орфей“ през 1995 година с „Космичен …