fbpx

Стойността на телесната температура се променя с възрастта

Новини
реклама

Снимка pixabay

Много и различни фактори влияят на температурата на тялото. Дори и без възпалителен процес тя не е еднаква за всички. Стойностите  могат да варират в зависимост от пола, възрастта, климатичните фактори, времето на деня, нивото на активност, специфичните условия или периоди от месеца (типично за женското тяло). Какъв трябва да е този изключително важен показател за човешкото здраве.

Каква е нормалната телесна температура при бебета, деца, възрастни и възрастни хора?

Способността на организма да регулира терморегулацията намалява значително с годините. Следователно е абсолютно нормално възрастният човек да има по-ниска телесна температура, отколкото при хората на средна възраст, тъй като тялото вече не може да задържа топлина, както през младостта, пише Zdrave.to.

Температурните стойности, считани за нормални според възрастта:

Новородени и деца на възраст под две години – от 36,7 до 37,8 градуса по Целзий;

Деца от три до 10 години – от 36,6 до 37,5 градуса по Целзий;

Юноши и възрастни – от 36,0 до 37,4 градуса по Целзий;

Хора над 65 години – под 36,3 градуса по Целзий.

Имайте предвид обаче, че тези стойности могат да варират, в зависимост от индивидуалните характеристики на всеки човек, с около плюс или минус 0,6 градуса по Целзий.

 

Фактори, които могат да повлияят на телесната температура

Оптималната телесна температура от 36,6 градуса по Целзий се счита за „остаряла норма“, тъй като е установена през XIX век от германския лекар Карл Вундерлих.

През 1992 г. голямо проучване, публикувано в списание JAMA, установява, че нормалната телесна температура може да варира от 37,2 до 37,7 градуса по Целзий в зависимост от времето на деня. Изследването също така показа, че тази цифра обикновено е по-висока през топлите месеци, особено през деня и вечерта.

Но не само времето на деня влияе върху телесната температура, но и възрастта. Например при деца и зрели хора, за разлика от възрастните хора, тази цифра обикновено е по-висока, тъй като младото тяло запазва топлината по-добре.

В същото време интензивната физическа активност, някои храни (ориз, картофи, моркови, целина, лук, чесън, люти чушки) и консумацията на алкохол могат да повишат телесната температура.

Не на последно място, стойностите на телесната температура зависят от метода, използван за нейното измерване.

реклама

Например, когато се измерва телесната температура в областта на подмишниците (метод, препоръчан за всички възрастови групи), показанията могат да бъдат с 1 градус по Целзий по-ниски от тези, получени при измерване на сублингвално, тоест в устната кухина.

На свой ред тези стойности са по-ниски от тези, получени след измерване на ректалната (базална) температура, извършена в ректума (най-точният метод).

Жените, които овулират или са бременни през първия триместър, също могат да имат по-високи телесни температури от 37,1-37,2 градуса.

Освен това показанията на базалната температура могат да се поддържат над 37,0 градуса по Целзий до началото на втория триместър, ако бременността е нормална и не е извънматочна.

Други обстоятелства могат да допринесат за повишаване на телесната температура, като тежко слънчево изгаряне, топлинен удар, никнене на зъби при бебета, стрес, хронична умора, намален имунитет или депресия.

В допълнение, някои видове рак, интоксикация, лекарства (антибиотици, антихипертензивни лекарства, антиконвулсанти), автоимунни и възпалителни заболявания (включително ревматоиден артрит и болест на Crohn), наличието на съсиреци могат да повишат базалната температура в допълнение към бактериалните заболявания, вирусни или причинени от други патогени.

 

Какви симптоми могат да придружават треската?

Много често повишаването на телесната температура не е изолиран симптом, а е придружен от други прояви, в зависимост от основната причина. Тези признаци могат да включват:

силно изпотяване

втрисане, треперене;

влажна и топла кожа на допир;

главоболие и болки в тялото;

умора, летаргия;

обща слабост;

липса на апетит;

повишен пулс;

дехидратация.

Във всеки случай, ако имате повишена телесна температура, трябва да се консултирате с лекар за преглед и установяване на истинските причини за хипертермия. Не се самолекувайте. Грижете се за себе си и бъдете здрави.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Юношеският национален отбор на България взима играч на ЦСКА

реклама От ЦСКА 1948 се похвалиха с повиквателната на своя футболист Александър Димитров за сборния лагер на юношеския национален отбор на България. Те сториха това в клубния си сайт. Лагерът ще се проведе от 25 януари до 6 февруари в Анталия, Турция, като бранителят ще пътува директно от Алания, където …

Новини
Следващата седмица решават за връщането на учениците в училище

реклама Снимка МОН Ще се решава и на какъв период ще се редуват учениците в училище и на онлайн обучение. „Ако е на повече седмици, повече време ще трябва да стоят останалите в електронна среда. Ако пък е твърде кратко на децата им трябва време за превключване и адаптация. Така …

Новини
Отвара с локум и мента почиства дихателния път като прахосмукачка и изхвърля секрета от дробовете

реклама Снимка pixabay В сезона на вирусите и в условия на пандемия, важно е да се погрижим за подсилване на имунната си система. Но въпреки всички мерки все пак инфекцията може да се появи и да затрудни дишането, както и да се появят и други проблеми, като засилено отделяне на …