fbpx

Статистиката свали оценката си за растежа на БВП

външна реклама

Предварителните данни за Брутния вътрешен продукт (БВП) на България през четвъртото тримесечие на 2019 г. рязко се разминават с ексресните оценки, които Националният статистически институт обяви, пише offnews.bg.

Растежът на показателят е с 3,1% на годишна база вместо предварително обявените 3,5%.

Въпреки уверенията на статистиците, че подобна ревизия не е драстична, традиционно почти няма разлики между експресните и последващите оценки за БВП. За първи път от години данните на НСИ станаха обект на сериозни критики, след като депутатът от БСП Румен Гечев разкри странни несъответствия при отчитането на вноса на петролни продукти. Според първоначално подадената информация вносът на горива от Русия бил намалял наполовина, нещо което не се потвърждава по никакъв начин от данните на Националната агенция за приходите за платените акцизи през 2019 г. Те растат.

външна реклама

НСИ е ревизирал данните и за четирите тримесечия на 2019 г. Оценката за растежа на БВП през първото е повишен с 0.3 процентни пункта, за второто остава непроменен, а за третото е редуциран с 0.3 процентни пункта.

Като цяло ръстът на БВП за цялата 2019 г. е 3,4 процента и е по-нисък както от експресните оценки за показателя, така и от правителствените прогнози за 3,7 процента ръст на икономиката.

На пресконференция днес председателят на НСИ Сергей Цветарски изрично подчерта, че в случая с отчитането на вноса, при който се оказва, че са „пропуснати“ петролни продукти за близо 4 милиарда лева, не става дума за грешка или манипулации на данните, а за „ненавременност“.

Проблемът бил, че от миналата година са влезли в сила нови правила за отчитане на вноса на борсово търгувани стоки, каквато е петролът. В предварителните декларации за внос на горива, представяни в агенция „Митници“, липсвали цени, а окончателните пристигали с голямо закъснение – от 45 до 150 дни.

„Тези нефтопродукти са влезели в икономиката на България и са се разпределили до крайната фаза – платени са данъци, акцизи върху тях, следователно БВП не може да е много различен от експресните оценки, тази разлика не е толкова голяма и се дължи на по-пълната информация, която правим на годишна база по тримесечия“, обясни Цветарски.

В момента се водели разговори с агенция „Митници“ как да се преодолеят неточностите и забавянето на данните за вноса.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Росен Плевнелиев: Носител на интересите на ДПС е „Има такъв народ“

външна реклама Кадър видео www.bgonair.bg „Популизмът надделява, идеологиите и ценностите отстъпват на заден план. Всичкото е една брутална битка за властта“ „Бях там първия ден. Детайлите са много важни. Три неща ме впечатлиха. Първо – напрежението, с което беше заредена залата, заявките за реваншизъм. Второто беше постигнатото огромно мнозинство за …

Новини
Манолова: Бихме подкрепили кабинет на ИТН и „Демократична България“

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Последни в списъка за консултации при президента днес влязоха от коалиция Изправи се! Мутри вън!. Нуждаем се от правителство. Това заяви президентът Румен Радев при консултациите с представители на Изправи се! Мутри вън!. Според него коалицията представлява гражданите, търсещи социална справедливост, както и тези, …

Новини
Разбиха схема за изпиране на милиони евро и щатски долари

външна реклама Снимка pixabay От окръжната прокуратура в Пловдив са категорични, че благодарение на бързата намеса на разследващите и специалистите по киберсигурност е предотвратено хакването на суми за над 40 млн. евро. ГДБОП разби схема за изпиране на милиони евро и щатски долари, съобщи БНТ. Става въпрос за изключително мощна …