Спрягат Николай Младенов за нов министър-председател

Новини
реклама

Кадър БТВ

Бившият военен и външен министър Николай Младенов е най-вероятният наследник на Бойко Борисов, научи Флагман.бг.

Много е вероятно, дори и да не се вземе решение за свикване на Велико народно събрание, Борисов ще се оттегли от поста министър-председател през септември.

Вчера т.нар.“Отровно трио“ намекнаха, че знаят кой ще поеме поста – „културен българин, който наскоро се върнал от чужбина“.

По информация на Флагман.бг става въпрос за Николай Младенов, който в момента е специален координатор за Близкоизточния мирен процес на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Младенов е дипломат със сериозна кариера, има богат политически опит, а и професионален опит. Той е бивш член на СДС, приема се добре от Градската десница и се счита за изключителен ерудит, който може да успокои улицата и да реши институционалната криза. Добър сигнал към антиправителствените демонстранти е, че професионалната му кариера започва като програмен директор на фондация „Отворено общество“, а във визитката му изпъква работа в Световната банка.

Той се присъедини се към ГЕРБ на първите европейски избори – през 2017 година, когато бе избран за евродепутат. След това стана министър в първия кабинет на Бойко Борисов.

През 2011 година се спекулираше, че Николай Младенов може да бъде кандидатът за президент на ГЕРБ, но тогава все още не бе навършил 40 години, каквато е минималната възраст, за да се кандидатираш за поста. Заради това и ГЕРБ избра Росен Плевнелиев, тогавашен министър на регионалното развитие.

Бойко Борисов обяви в петък, че ще подаде оставка в деня, в който Народното събрание вземе решение за свикване на Велико народно събрание. Дълго време се смяташе, че ще го наследи Томислав Дончев, но самият призна в събота, че не би приел поста. А на този етап вариантът Деница Сачева засега изглежда нериалистичен.

Самият Николай Младенов вчера обяви, че Конституцията има нужда от ремонт и е време за промяна на модела на управление. „Списъкът на нещата, които трябва да бъдат променени, е дълъг. Нужен е спокоен дебат, всяка политическа сила може да формулира своя проект за Конституция“, коментира Младенов.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Къци Вапцаров: Карат учителите да преподават като Дарт Вейдър, заслужават по-високи заплати

реклама Снимка ФБ За вдигане на заплатите на учителите апелира Къци Вапцаров. Той си задава въпроса дали с толкова много нови правила, които педагозите трябва да спазват, ще получат и някой допълнителен лев към месечните си възнаграждения. „Само да попитам, учителите сега, като ги карат да преподават като Дарт Вейдър, …

Новини
„Индипендънт“: България протестира от 70 дни, но никой не ѝ обръща внимание

реклама Снимка Петел БГ Близо 70 дни улиците на българските градове са пълни с протестиращи, които се противопоставят на бруталността на силите за сигурност, корупцията на олигарсите и антидемократичните действия на лидера на тази източноевропейска държава. Това пише в коментар Борзу Дарагахи за британският Independent, цитиран от БГНЕС. България е …

Новини
Ева Веселинова: Имам човек до себе си! Млад, красив, добър, любящ

реклама Снимка инстаграм Бившият кадър на Гала Ева Веселинова, избра деня на Вяра, Надежда и Любов, за да разкрие повече подробности за мъжа да себе си. „Днес отдаваме почит на добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта. Но нека поговорим за любовта“, написа тя в инстаграм, като …