fbpx

Според проучване в България се шири корупция на всички нива

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

Според повечето българи (56%) смятат, че в последната година от мандата на правителството „Борисов 3“,  премиерът и хора от личния му кабинет участват в корупция. Когато стане дума за депутатите, този дял надхвърля две трети (67%).

Почти толкова (65%) казват, че се опасяват от последици за тях, ако съобщят на органите на реда за случай на корупция. В същото време всеки пети (19%) признава, че е плащал рушвет под някаква форма.

външна реклама

Това показват подробните данни от социологическо проучване по поръчка на „Трансперънси интернешънъл“, разпространени през миналата седмица с Глобалния барометър на корупцията (ЕС). В България то е проведено от TNS BBSS между 13 октомври и 6 декември 2020 г. сред 3000 души.

От тях се вижда, че макар министър-председателят да е бил възприеман по това време като олицетворение на корупцията в кабинета, то и министрите му не изостават много. Запитани дали служители на правителството са корумпирани, с „почти всички“ отговарят 49%, а с „някои/никой“ – 41%. Това е мнение, регистрирано поне 3 месеца след като Борисов смени четирима министри под натиска на протестите.

Резултатите показват, че половин година преди изборите на 4 април впечатляващите 79% от участвалите в анкетата са казали, че нямат доверие на властите (правителството, политици, служители в публичните институции или в каквато и да е агенция). Групата на казалите, че им няма никакво доверие, е 43%.

Местните власти получават малко по-голям кредит на доверие, но пак общо 58% от участвалите българи казват, че не им се доверяват, съобщава „Дневник„.

Едно от обясненията защо хората в България се страхуват да съобщават за корупция е оценката им за съда и полицията. В допитването 40% са казали, че всички магистрати са корумпирани, а сред още 46% – има българи, смятащи, че такива са някои от тях. Малко по-добре е в полицията – 34% от отговорилите на въпросите казват, че тя е тотално корумпирана, а 58% допускат, че има някои корумпирани полицаи.

Българите нямат много високо мнение и за бизнесмените – 34% казват, че ръководителите на фирми със сигурност участват в корупция, на същото мнение относно банкерите са 32%. Близо една трета (31%) казват, че корумпирани са и всички неправителствени организации. Това е повече от мнението (27%), че корумпиран е президентът Румен Радев и хора в неговата институция, където миналото лято бе провела показна акция прокуратурата, предизвикала обаче обратен ефект и протести.

Запитани къде са плащали подкупи, давали подаръци или правили услуги на обществени служители, българите посочват:

19% – обществени болници (води Румъния с 22%, следвана от Литва с 19%, Унгария с 18% и Хърватия с 15%)

15% – в полицията (никоя друга държава не е с такъв висок резултат, най-близо са Румъния и Хърватия с по 7%)

13% – в съдилищата (само Белгия е с 12%, всички останали са под 10%)

11% – публичните училища (най-висок резултат в ЕС, заедно с Румъния)

8% – в институции, издаващи документи, вкл. лични карти, шофьорски книжки и др. (води Румъния с 9%)

5% – в институции за помощи за безработица или социални плащания (водят Румъния и Хърватия с по 7%, следвани от Унгария с 6%).

Подробности от проучването ТУК

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Парламентът изслушва премиера, викат и Иван Гешев

външна реклама Кадър видео Нова ТВ По предварителната си програма днес депутатите трябва да изслушат главния прокурор Иван Гешев. Служебният премиер Стефан Янев ще бъде изслушан в парламента за финансово-икономическото състояние на държавата. В днешния дневен ред на депутатите е и актуализираният от кабинета План за възстановяване и устойчивост и …

Новини
Отиде си Дъсти Хил от легендарната ZZ Top

външна реклама Снимка профил ZZ Top/ФБ Блус рок бандата ZZ Top съобщи, че е починал един от основните й членове – басистът с дългата руса брада Дъсти Хил, предаде Франс прес, цитирана от БТА. „Опечалени сме от новината, че нашият побратим Дъсти Хил е починал в съня си в дома …

Новини
ДБ и ИБНИ ще подкрепят правителство, което да следва посоката на служебните министри

външна реклама Кадър видео ФБ Бъдещото управление трябва да се следва посоката и стандарта, който зададоха някои от министрите в служебното правителство. Това обявиха от „Да, България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ след общи консултации, посветени на бъдеща подкрепа за евентуален кабинет на ИТН. външна реклама „На тази база …