fbpx

Специалистите: Никога не пийте против Ковид превантивно антибиотици. Приспиват имунитета

Новини
реклама

Кадър видео БНТ

Да не си назначаваме сами лечение и да пием превантивно антибиотици срещу заразяване ни съветва проф. д-р Иво Петров. Лечението и конкретната фаза от заболяването COVID-19 изисква конкретни мерки и тези фази трябва да бъдат преценени от лекар – онлайн, по вайбър, по телефона, по някои от дигиталните платформи. Не трябва в никакъв случай да се взимат превантивно никакви медикаменти срещу COVID-19, включително и антибиотици.

Това каза проф. д-р Иво Петров по БНТ и допълни, че антибиотиците, взимани превантивно, са абсолютно безпредметни, а дори понякога могат да бъдат и вредни, защото могат да „приспиват“ имунитета, когато не са назначени навреме.

Болниците в София при нужда могат да осигурят много легла, отбеляза той, но заяви, че това не е проблем. Проблем е наличието на персонал, пък и не всеки лекар има опит в лечението на инфекциозни заболявания, каза проф. Петров.

Той обясни, че взривът на разпространението на COVID-19 в Европа е принудил много страни да търсят възможност да изпращат нуждаещите се от болнично лечение и в съседни държави. Здравната система у нас също е подложена на силен натиск и едвам издържа най-вече заради липсата на достатъчно медици. В София болните са най-много, каза професорът.
В много от столичните болници бяха удвоени леглата за лечение на коронавирус, включително и в общинските болници. Има решение и за разширяване на извънболничните медицински центрове, които ще играят роля на своего рода триаж за пациентите, които са с коронавирус или съмнения за COVID-19, поясни проф. д-р Иво Петров.

Според имунолога проф. Андрей Чорбанов пандемията няма да свърши, докато всички не преминем през COVID-19.

реклама

„Опитът показва, че пълният локдаун не спира разпространението на COVID-19, а го отлага. Докато всички хора не минат през вируса, пандемията няма да свърши“, каза той по Нова телевизия.

По думите му не знаем какъв е истинският процент на хората, изкарали коронавируса, защото голяма част от тях са безсимптомни. Според него паниката също има значение за броя хора, които се тестват.

„Психологическият характер прави хаоса по-голям. Много хора, които са клинично здрави, отиват да се тестват от страх. Ако зависи от мен, бих спрял масовото тестване и бих изследвал само тези със симптоми“, каза проф. Чорбанов.

Той коментира и факта, че България задмина Италия по най-много починали от коронавирус за ден. „Ние сме с повече хронични заболявания, водим по-нездравословен начин на живот. Затова имаме толкова смъртни случаи“, смята професорът.

Според него не може да се разчита на лична отговорност при спазването на карантината. „Хората се притесняват да не останат без работа и нарушават забраната, когато нямат симптоми, но са положителни. РЗИ не успява да провери всички“, каза още имунологът.

Проф. Чорбанов коментира и темата с ваксините. „Плазмата не е панацея. Ваксината ще бъде панацея, но за следващата пандемия. Сега никой не проверява защитата на ваксината, а само дали има странични ефекти”, поясни проф. Чорбанов.

Според Петър Велков, математик и експерт по управление на кризи, последните данни за смъртността от COVID-19 не са моментен пик. Все още не сме достигнали пиковите стойности, заяви той пред Нова телевизия

“Ние се провалихме като общество да спазваме мерките. Когато имаме голям процент хора, неспазващи мерките, много хора, които не вярват във вирус, и неефективна система за проследяване и карантиниране – всички тези мерки водят до претоварване на здравната система”, посочи математикът.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дойче веле: Водещ експерт прогнозира: Вирусът изчезва до идната есен

реклама Снимка pixabay Професор Александър Кекуле сподели своя “работна хипотеза” за това кога пандемията ще приключи: “Ограничаването на заразата ще стане видимо за общество чак между април и юни, след като в началото на годината или най-късно през януари ще започнем да ваксинираме рисковите групи в старческите домове в Германия”, …

Новини
Ева Веселинова обяви щастливо събитие, ще става майка на близнаци

реклама Снимка профил инстаграм Това сподели самата тя с последователите си в профила си в инстаграм. От снимката личи, че щастливото събитие не е далеч. „Най-хубавият подарък тази година – вече понаедрял и оформен. Време е да споделя тази прекрасна новина! Вълнувам се много и съм щастлива, защото в мен …

Новини
Галерия: Борисов готви чистка в редиците на ГЕРБ, Караянчева и Пламен Нунев на мушката

реклама Снимка профил ФБ Радикалните промени в партията се налагали заради непоносимостта на хората към някои от популярните муцуни в партията. Част от набелязаните присъстват в последните няколко парламента и събират повече негативи, отколкото позитиви. Сред тях били и хора, считани за едни от най-приближените до премиера, пише в новия …