fbpx

Специалистите алармират: Крайно опасно е да се приемат лекарства за „разреждане“ на кръвта

Новини
реклама

Снимка pixabay

Освен това, поясняват, че не съществува научен термин “разреждане на кръвта”. Има еквивалентно понятие – хемодилюция, т.е., разреждане на кръвта с течност.

Само лекар може да вземе решение дали да отмени или замени ацетилсалициловата киселина в случай, че я приемате. Приемът на ацетилсалицилова киселина от деца с вирусна инфекция може да доведе до синдром на Рей, който се проявява с тежки поражения на черния дроб и мозъка. Те изтъкват, че безразборният прием на лекарства за разреждане на кръвта е крайно опасен, предава zdrave.to.

Това обаче, се прилага само в случай, че пациентът е силно обезводнен, например страда от тежка профузна диария вследствие на остра чревна инфекция. При такова състояние кръвта в буквалния смисъл на думата става много гъста и е нужно елементарно разреждане, за да се възстанови способността ѝ наистина да тече. Специалистите поясняват, че в такава ситуация се прилага венозно вливане на обикновен изотоничен разтвор с концентрация на натриев хлорид 0,9%.

А когато става дума за профилактика на инфаркт, инсулт и тромбоза, въобще не може да се говори за “разреждане на кръвта”. На всички нормални хора (дори тези, получили инфаркт, инсулт, тромботични процеси) кръвта е с нормална гъстота (хематокрит). С този термин се обозначава съотношението между течната и гъстата част на кръвта. Показателят хематокрит е важен за определяне степента на обезводняване или, което е по-рядко срещано, излишна течност в организма.

Антиагрегантите и антикоагулантите са групи лекарствени препарати, които предотвратяват тежките последствия от повишеното кръвосъсирване и тромбообразуване. Също така, те служат за профилактика на тези състояния.

Антиагрегантите са за хората, които се интересуват от лекарства за разреждане на кръвта с цел профилактика. Типичен представител на тази група е ацетилсалициловата киселина в ниски дози.

 

Антикоагулантите пък, предотвратяват образуването на тромби, както и нарастването на вече възникнали тромби, т.е., разтварят ги. Дезагрегантите не могат да постигнат този ефект. Класически представители на антикоагулантите са хепаринът и варфаринът. Никой не бива да приема самостоятелно варфарин, той се назначава на пациенти с изкуствени сърдечни клапи с лечебна цел, предупреждават специалистите.

реклама

Задачата на дезагрегантите и антиагрегантите е да пречат на агрегацията на тромбоцитите. Основната функция на тромбоцитите е участието им в спирането на кръвотеченията, те формират първичния (белия) тромб. Тромбоцитите постоянно циркулират по всички съдове – от аортата, до капилярите и проследяват наличието на увредена съдова мрежа. Докато няма увреждания, тромбоцитите не се активират. Но щом възникне травма в някой съд, тромбоцитите се активират: прилепват се към увредената стена и агрегират, т.е., слепват се един с друг. Именно така се формира тромбоцитна тапа, или първичен тромб. Активираните тромбоцити също така произвеждат биологично- активни вещества, възниква цяла каскада от реакции, тромбоцитите се въвличат все повече в процеса, съдовата стена се свива, кръвта се съсирва, кръвотечението спира, обясняват специалистите.

Антиагрегантите предотвратяват слепването на тромбоцитите, както и прилепването им към съдовете. Дезагрегантите се назначават като средство за профилактика на следоперационна тромбоза, при различни тромбофлебити вследствие варикозна болест, при хронична исхемия на главния мозък и атеросклероза. Тяхната основна задача е да предотвратяват съдовите инциденти, т.е., инфаркт, инсулт при исхемична болест на сърцето и атеросклеротично увреждане на сънните артерии. Такива са калциевите блокатори, антихистаминните средства, органичните нитрати.
Има няколко причини, поради които не трябва да приемате тези препарати самостоятелно:

1. Те могат да си взаимодействат негативно с други лекарства. Например, при едновременен прием на антиагреганти и обезболяващи препарати от групата на нестероидните противовъзпалителни средства рискът от кръвоизливи се повишава няколко пъти. Затова, ако се лекувате с антиагреганти, се посъветвайте с лекар, преди да приемате други лекарства.

2. Съществува риск от кръвоизливи: при лечение на симптоми, като болка в корема, повръщане, оцветени в червено изпражнения, лесно възникващи синини и подутини по тялото, кървене от носа, продължително кървене от рани. В такива случаи спешно се обърнете към лекар.

3. Има риск от усложнения при операция: ако човек пие такъв вид препарати, задължително трябва да съобщи на лекаря.

Не експериментирайте със самолечение, за да не навредите сериозно на здравето си. За целта е нужно да си направите пълна кръвна картина, след което да се консултирате с лекар.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Актрисата Александра Василева от „Седем часа разлика“ след представление е била нападната и нахапана от куче

реклама Снимка профил ФБ Актрисата от Народния театър „Иван Вазов“ Александра Василева, се оплака в социалните мрежи за инцидент станал с куче преди десетина дни. Инцидентът е станал късно вечерта след първото за годината представление, в което звездата от сериала „Седем часа разлика“ участва. Ето и нейния автентичен разказ за …

Новини
Катето Евро продължава да тъгува за Филип Трифонов

реклама Снимка профил инстаграм Катето Евро още не може да повярва, че Фипо си е отишъл.  Тя се включи в социалните мрежи и трогна последователите си с прочувствен кадър. Актрисата качи стара нейна снимка, на която е в компанията на покойния си колега и близък приятел Филип Трифонов и Любен …

Новини
УЕФА обмисля да проведе шампионата на Стария континент през това лято в една държава

реклама Снимка: uefa.com Евро 2020 трябваше да се проведе миналото лято в 12 различни страни, но заради пандемията от коронавирус надпреварата беше отложена за периода 11 юни – 11 юли 2021 година. Президентът на европейския клубен първенец Байерн Карл-Хайнц Румениге разкри плановете на континенталната футболна централа .   “Президентът на …