fbpx

Специалист: В България вече няма кой да работи

Блиц Новини

Кадри България он ер

Проблемът с намирането на работна ръка става все по-сериозен за работодателите. От една страна е застаряващото население и в много сектори все още работят пенсионери, от друга търсене на препитание извън пределите на страната, където не е тайна, че забращането е много по-добро от това, което предлагат родните фирмаджии. За това говори и председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на „България сутрин“ по България он ер.

Безработицата е 5,5%, миналата година по това време беше 4,7%. Коефициентът на заместване мина границата от 60 души – на всеки 100, излизащи от пазара на труда, 60 ги заместват. Това е сериозен проблем и това ще се задълбочава.

Борбата за кадри е ожесточена, забелязахме преструктуриране на бизнес операции. Има турбуленции в IT сектора, в минното дело, изпращаме неприятна година за работодателите. Имаше съкращения, дисбалансът между търсене и предлагане трайно се е настанил в България, сподели Василева.

Почти във всички сектори се усеща задъхване, само 30% от отворените позиции са в състояние да бъдат затворени лесно – това е огромен проблем. Младото поколение още не е готово или не иска да влезе на трудовия пазар. Голяма част от тях са презадоволени от своите родители. Има и 40-годишни, които разчитат на родителите си, каза още гостът.

Тя препоръча на работодателите да бъдат по-гъвкави и да организират при възможност работата така, че да бъде възможна и хора, които нямат възможност да работят от 9 до 18 ч. Заради такова работно време труд не могат да полагат хората в неравностойно положение и майки с малки деца например. Добре е да се предлага така наречената хибридна работа и работниците да имат избор дали в офис или дистанционно да полагат труд. По думите ѝ компании предлагат за млади хора без опит стартова заплата от 1400 лв. чисто и не могат да си намерят служители. Голяма грешка е, че първо ги обявяват за мързеливи, а не отчитат доходите, които би имал този млад човек навън в сравнение тук и защо една такава заплата не го блазни.

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!