fbpx

Спасеното от Зоокът Разград лъвче Терез почина преди да навърши 4 години

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

И второто лъвче спасено от Зоокът Разград през 2018 г. почина няколко месеца преди да навърши четири години в центъра за диви котки FELIDA в Холандия. Тъжната новина идва само десет месеца след като в следствие на подобни неврологични проблеми почина и брат му Масуд.

Терез страдаше от неврологични проблеми и влошена бъбречна недостатъчност. Бъбречната недостатъчност е често срещана при по-възрастните животни от семейство котки, но при по-младите животни, с труден старт в живота, тя може да се развие и по-рано. Преди няколко седмици тази диагноза „настигна“ и Терез. Бяха взети всички възможни мерки, но стана ясно, че въпреки тях – Терез отслабва стремително и след задълбочена медицинска консултация, се потвърди, че му липсва енергия да продължи да се бори с отслабващото си тяло и няма шансове да се възстанови, пише Дунав мост.

външна реклама

„За разлика от много от лъвовете, които постъпват при нас, Терез и Масуд бяха имали шанса да бъдат отгледани с любов и грижа от спасяването си до идването си и след това.“ Това каза Симоне Шулц от спасителния център FELIDA. „Въпреки че не можеха да се движат много добре, те използваха платформите за забавление в центъра и си играеха като деца. Лъвчетата бяха наистина щастливи тук. Хората в България направиха това възможно – те им подариха любовта, щастието и възможността да се радват на живота. Българите трябва да са горди с това!“

ЧЕТИРИ ЛАПИ с тъга припомня историята на малките лъвчета Терез и Масуд и тяхното спасяване:

През 2017 г. в Зоокът Разград се родиха малките лъвчета Терез и Масуд. Те са две от трите родени по това време лъвчета, едното от които, е починало скоро след раждането. Тъй като родителите на Терез и Масуд са брат и сестра, техните родители също – те са плод на близкородствено размножаване от няколко поколения. Това е порочна практика, носеща със себе си предпоставки за редица генетични проблеми за животните и тяхното влошено здравословно състояние в дългосрочен план. Когато Терез и Масуд се раждат, Зоокът Разград има седем лъва. По-големият брат на Терез и Масуд – Иван Асен, който към момента на раждането им е на около две години, се намира в много тежко състояние. Той е бил затворен в мръсно вътрешно помещение, без достатъчно храна и вода, страда от проблеми на костите, ставите и мускулите заради обездвижване и заради други генетичните проблеми, отново – в резултат на близкородственото размножаване на родителите му.

През 2017 г. граждани от цяла България се присъединиха към искането лъвчетата да бъдат изведени от зоокъта и да им бъде оказана спешна специализирана помощ. Следват няколко напрегнати месеца, в които екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ организира спешни ветеринарни прегледи, лечение и реално преместването на част от животните. Четирите възрастни лъва бяха кастрирани от ЧЕТИРИ ЛАПИ, за да се предотврати бъдещо размножаване и раждане на нови малки.

Фондация „Дивите животни“ и ЧЕТИРИ ЛАПИ заедно изведоха от Зоокът Разград малките лъвчета Терез и Масуд. Спасен беше и Иван Асен, а по-късно бяха преместени и възрастните лъвове Рая и Хектор. Със съдействието на Зоопарк София, изведените животни намериха временно убежище преди да се намери постоянно решение, а от „Дивите животни“ положиха всеотдайни грижи за отглеждането на Терез и Масуд. Последваха дебати, срещи и протест пред МОСВ за бъдещето на лъвчетата. През 2018 г. Терез и Масуд бяха преместени в спасителния център на ЧЕТИРИ ЛАПИ FELIDA в Холандия за рехабилитация, а Иван Асен беше преместен в Зоопарк София за лечение, като по-късно – и той беше преместен в спасителния център.

Спасяването на животните обаче не означава край на историята и, за съжаление, това не винаги е достатъчно, за да компенсира проблемите, допуснати при развъждането и отглеждането на животните в неподходяща среда в началото на живота им.

Във FELIDA здравословното състояние на Терез и Масуд беше наблюдавано внимателно от специализирани гледачи. Но неврологичните проблеми и двигателните умения на Масуд се влошиха. Медицински прегледи в университета в Утрехт потвърдиха, че той страда от деформиран гръбначен стълб, вроден дефект, резултат от близкородственото размножаване. За кратко време състоянието напредна до степен, в която причиняваше на Масуд силна болка. След консултации с неврологични специалисти и ветеринарни лекари, специалисти по диви животни стана ясно, че това състояние не може да бъде лекувано и екипът на FELIDA се сбогува с Масуд.

Днес, десет месеца по-късно и малко преди да навърши четири години, казваме последно „сбогом“ и на Терез.

От организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ апелираме за прекратяване на близкородственото и неконтролирано размножаване на диви животни в българските зоопаркове.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
1
„Барометър“: ГЕРБ ще бие на изборите

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Барометър“, който тотално не позна миналите избори, излезе с ново проучване, което отново дава категорична победа на ГЕРБ. На фона на динамично променяща се обстановка нагласите за гласуване търпят леки промени, но прогнозите отново са за шест-седем партии в следващия парламент и несигурност в …

Новини
Експерт: Единствената ни завършена магистрала „Тракия“ е най-смъртоносна в света

външна реклама Снимка pixabay „Магистрала „Тракия“, единствената завършена магистрала в България, има повече жертви, отколкото жертвите на всички останали магистрали. Няма в целия свят магистрала, в която в рамките на 3 години да загинат 100 човека“, сподели инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студиото на „България сутрин“ …

Новини
Откриха черната кутия на разбилия се МиГ-29

външна реклама Снимка Bulgarian-Air-Force В какво състояние е записващото устройство и може ли да даде информация за това какво точно се е случило ще стане ясно по-късно през деня, когато се очаква служебният военен министър Георги Панайотов да даде брифинг. Това научи NOVA от източници в министерството на отбраната. външна …