fbpx

Смилов: Единственият български политик, който отговаря на описанието е Бойко Борисов

Новини
външна реклама

Снимка профил ФБ

Политологът и специалист по сравнително конституционно право Даниел Смилов коментира в профила си в социалната мрежа обявените от САЩ санкции срещу шестима българи и 64 юридически лица по закона „Магнитски“.

1. Абсурдно е да се спори кой е визиран от Финансовото министерство на САЩ като “настоящия политически лидер”, подкупван от Васил Божков. Единственият български политик, който отговаря на цитирания по-долу пасаж, е Бойко Борисов:
“Васил Крумов Божков („Божков“), български бизнесмен и олигарх, няколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). По – рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители.”
Александър Паунов – лидер на комунистическа партия – най- вероятно е визиран във втората част на пасажа. Там става дума за получаване на пари, за да се осигури руско влияние върху правителствени служители. Това не е “подкуп”, за какъвто се говори по отношения на “настоящия партиен лидер” в горното изречение. По същата причина и Мая Манолова не може да бъде този “настоящ партиен лидер”, защото тя не е била на позиция, на която да бъде “подкупвана”. Всякакви други варианти – Доган и т.н. – са фантазии. Единствената възможна интерпретация е Борисов.
2. Версията на Васил Божков, че е рекетиран, а не е давал подкуп, не издържа. В крайна сметка срещу плащанията, които той твърди, че е правил, е получил значителна данъчна преференция. Това е класически казус на корупционна транзакция – quid pro quo.
3. Същевременно, не е ясно защо прокуратурата не е предложила на Божков да и сътрудничи, за да се разкрие евентуална корупция на най-високо ниво в държавата. Самата прокуратура и Иван Гешев разчитат на такъв сътрудник/свидетел в казуса КТБ, който получава най-различни облекчения на ситуациата си, за да свидетелства срещу Цветан Василев. Интересно защо този подход не е приет и спрямо Божков, който е готов да свидетелства и сам се инкриминира в тежко престъпление.
4. Всъщност българската прокуратура изобщо не е разследвала сериозно версията за подкупване от страна на Божков на Борисов, Горанов и сие. Божков не е обвинен за нещо такова. Така че, всъщност прокурорите не са работили по нито едно от трите лица обект на санкциите, за това, за което те всъщност са санкционирани от САЩ.

външна реклама

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Вики от „Мастило“ – жертва на нападение в Испания

външна реклама Снимка профил ФБ Певицата Виктория Терзийска, която широката публика познава като вокалистка на група „Мастило“, стана жертва на опит за измама в Барселона, пише „Монитор„. Изпълнителката на „В ръцете ти е най-добре“ е на почивка в Испания в компанията на мъжа си – бизнесменът Петър Величков. външна реклама …

Новини
1
Politico: Процентите на ГЕРБ падат

външна реклама Кадър видео ФБ Ерозията на доверието е голяма и за това свидетелстват данните на брюкселското издание Politico, което следи обществено-политическите процеси не само у нас, но и в цяла Европа. Само преди седмица, когато у нас започнаха да излизат и първите социологически проучвания, стана ясно, че ударът за …

Новини
Нова операция на КАТ в цялата страна

външна реклама Кадър видео БНТ В ход е полицейска операция за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, съобщи гл. инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“ – ГД „Национална полиция“. Полицейските действия ще продължат до 22 юни 2021 г. Операцията се провежда …