fbpx

След Ковид 19 може да се развият и психически усложнения

Новини
реклама

Снимка pixabay

След прекаран Ковид 19 може да се наложи и консултация с психотерапевт.

Мнозина вече са болни. Трябва ли обаче да се страхуват от повторна инфекция и как да възстановите тялото си след заразата, за да не пипнете отново коварния вирус?

Ежедневната статистика показва, че броят на заразените и починалите от коронавирус непрекъснато расте, а цифрите не са никак обнадеждаващи. Случаите са много повече отколкото бяха през пролетта, когато всички се самоизолирахме, пише jenata.blitz.bg

 

 Вирусни входове

Всеки трябва да знае, че непрестанно се появяват нови симптоми на К-19. Вирусът прониква предимно през лигавиците на дихателните пътища и в пъти по-малка степен през лигавиците на пикочно-половата система и стомашно-чревния тракт. Доказано е, че вирусът може да бъде открит във фекалиите в 10-15% от случаите.

От това следва, че основният метод на заразяване е въздушното предаване. В резултат на това е добре всеки човек да носи маска. Мийте ръцете си редовно, използвайте дезинфектанти и спазвайте дистанция.

 Какви са възможните усложнения?

Най-често заболяването формира предимно дихателни усложнения, пневмония и дихателна недостатъчност.

Поради това заболяването е изключително опасно за хора с белодробни проблеми, астма и автоимунни заболявания. Също така се забелязва миокардит, развитие на остра коронарна недостатъчност и кардиомиопатия. Съответно вирусът е опасен и за всички хора с хронични заболявания на сърдечно-съдовата система.

Предвид патогенезата на това заболяване е възможно увреждане на който и да е орган.

реклама

Как да се възстановите

След преболедуване на Ковид, ако сте изкарали вируса леко до умерено, не са необходими кой знае какви промени в начина ви на живот. Препоръчва се диета, богата на плодове и зеленчуци и поддържане на активен начин на живот.

Ако заболяването обаче е протекло тежко, то оздравелият подлежи на рехабилитация, за да премине към нормален начин на живот.

Пациент, който е имал такова заболяване, трябва да спазва фанатично правилата за лична хигиена, за да се предпази от повторна инфекция.

 

Ковид инфекция – симптоми:

Началото й е постепенно. Може да се забележи повишаване на температурата и нарастване на интоксикацията.

На този фон се появява кашлица и задух, защото се наблюдава намаляване на съдържанието на кислород в кръвта.

Задължително пациентът трябва да бъде прегледан след прекарването на ковид инфекция и, ако е необходимо да бъде насочен към пулмолог, кардиолог, ендокринолог, нефролог или друг специалист.

Какво е включено във вече спомената рехабилитация?

Кислородна баротерапия

Това е лечебно профилактично използване на чист кислород под налягане. Един от основните начини да се стимулира производството на антиоксиданти в организма – вещества, отговорни за нормалното функциониране на клетките, органите и системите, които увеличават продължителността на живота.

Може да се приложи магнитотерапия или лазерна терапия.

Не е изключено да се прави масаж на гърдите и вибрационна терапия. Показват се на преболедувалия специални дихателни упражнения. Прави се и акупунктура за подобряване на защитните сили.

Може да се наложи консултация с психотерапевт.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си Стою Чонгаров – гайдарят на Валя Балканска

реклама Снимка pixabay Почина известният гайдар Стою Чонгаров от село Бостина. Тъжната новина съобщиха от Гайдарски състав “Петко Войвода“. Той ни напусна на 89-годиша възраст. Самоукият музикант Бай Стою е един от доайените на родопската гайда. Той е част от основателите на „100 каба гайди“. Белобрадият родопчанин винаги бе с …

Новини
Ева Веселинова намекна за връщане в телевизията

реклама Снимка профил инстаграм Ева Веселинова успя да изплува от забравата, тегнеща над нея след Нова телевизия. Половин година след като остана без работа, тя по всяка вероятност ще се пробва в конкурентната bTV, пише в. „Уикенд“. Блондинката бе уволнена от „На кафе“ в края на миналия телевизионен сезон и …

Новини
Васил Божков: Бизнесът е в кома. Въздухът е отровен. Няма вода.

реклама Снимка профил ФБ С отговорите в единственото си интервю за половин година БМБ за пореден път призна участието си в унищожението на държавата. Призна, че той и съучастниците му са погазили Конституцията, унищожавайки компаниите ми, написа Божков в профила си в социалната мрежа. реклама В момента над българите се …