fbpx

След ББР и ДКК саботира министър Кирил Петков

Новини
външна реклама

Кадър видео Нова ТВ

От 400 язовира в ремонт само 10 са завършени

Усилията на служебния министър на икономиката Кирил Петков да разбере как се разходват отпуснатите 630 млн. лв. за ремонта на язоворите в страната среща отпор от Държавната консолидационна компания (ДКК).

външна реклама

Пред Нова тв Петков разказа, че изпълнителният директор на ДКК Ясен Спасов не пожелал среща с министъра, а поискал да получили в писмена форма неговите въпроси, на които също щял да отговори писмено.

„Вчера му писах и го питам защо 6 месеца три ремонтирани язовира не се предават на държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Очаквам да зная това до края на седмицата“, каза Петков.

В понеделник служебният министър на икономиката разкри още два празни водоема край Сливен, чиито приемно-предавателни протоколи за ремонт са готови на 31 декември 2020 г. и парите за тях са платени – 1.9 млн. лв. за единия и 547 хил. лв. за другия. Те обаче не са предадени за стопанисване към държавното предприятие и на практика са безстопанствени. Преди това Петков показа подобен водоем „Пазар дере“ край Ловеч, в чийто ремонт са наляти 2.3 млн. лв. Петков представи и данни за силно завишени цени на материалите и транспорта.

Шефът на „Монтажи“ – дружеството, което трябва да ремонтира над 400 язовира, също не е разговарял още с министър Кирил Петков. Тихомир Димитров не отговарял на телефонните обаждания на министъра, нито на изпратените SMS-и.

„Монтажи“ няма задължение да се отчита пред министъра, а само пред ДКК. Новият закон за публичните предприятия е направен така, че ръководствата им не могат да се сменят, без да е проведен конкурс“, посочи Петков.

Ден преди 45-ти парламент да гласува мораториума върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов, то е удължило преждевременно мандата на директорския борд на ДКК, като дори е увеличил състава му. Така управата на компанията, чийто мандат бе до 2023 г., е бетонирана в последния момент до 2026 г.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обаче е уверен, че ще успее чрез своята комисия за прозрачност и контрол да направи така, че останалите 390 язовира да бъдат ремонтирани при нормални цени и условия.

Министър Петков отговори и на упреците на бившия икономически министър Лъчезар Борисов, според който има „изчегъртване“ на плана за възстановяване и развитие и той едва ли ще бъде представен пред Брюксел от служебното правителство. „Имаше две направления за финансиране на бизнеса – 900 млн. лв. за малки и средни предприятия и 400 млн. лв. за изграждане на индустриални зони. Ние увеличаваме парите за малки и средни предприятия с 500 млн. лв., като поканихме Европейската инветиционна банка да верифицира проектите, а не само Министерство на икономиката да прави това. Т.е. ЕИБ става партньор“, обясни Петков. Ще има промени и във финансирането на индустриалните зони. „Имаше идея да се дадат по 100 млн. лв. за 4 нови индустриални зони, ние обаче ще направим така, че тези пари да отидат там, където действително има търсене от инвеститори“, каза Петков.

Подобно на финансовия министър Асен Василев и Петков се застъпи за новия шеф на НАП, след хвърлената сянка върху него около бившата му фирма, прехвърлена на малоимотен човек и впоследствие оказала се длъжник на бюджета с близо 1.2 млн. лв.

„От 8 години познавам Румен Спецов, още когато работеше в НАП. За мен нивото на професионализъм и на смелост в него беше огромно. Той проверяваше Ковачки“, разказа Петков. И добави, че го подкрепя в усилията да разследва „хора, които никога не са били проверявани“, като т.нар. „златен гьол“ на границата с Турция.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ясновидката Алия с много лоша прогноза за страната

външна реклама Кадър Стандарт „Бoг e eдин. Caмo нaимeнoвaниeтo, кoeтo ниe хoрaтa му дaвaмe, e рaзличнo. Турцитe гo нaричaмe Aллaх. Виe бългaритe гo нaричaтe Иcуc, a в други чacти нa cвeтa cи имaт други имeнa зa бoг. Кaктo и Бoгoрoдицa e eднa, нямa другa, нo пaк ce нaричa пo рaзличeн …

Новини
НАП погна интернет търговците

външна реклама От НАП припомнят, че с данък не се облагат единствено продажбите в интернет на лични употребявани вещи, например, ако продавате старите си ски обувки или използвано детско столче, не се дължи налог. Националната агенция за приходите ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв. доходи от търговия …

Новини
Николай Денков: Ако има нарастване на случаите, минаваме на ротационен принцип

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Това, което в момента се очертава едно второ плато, което е малко по-високо от ситуацията на 15 септември. Много е важно следващите две седмици как ще се развият нещата“. 211 паралелки са под карантина, в това число влизат групи в детските градини, съобщи министърът …