fbpx

Синоптикът Петър Янков: Пазете се от гръмотевици

Блиц Новини

Кадри България Он ер

Доста бе усложнена обстановката вчера в западна България. За кратко време в източната част на София се изсипаха между 50 и 70 литра на кв.м.

Пагубното беше, че валежът беше за час, час и половина, този валеж е проливен. При това интензивно строителство и състояние на канализацията ефектът е видим. Силните гръмотевични бури обикновено са съпроводени от градови явления, каза синоптик Петър Янков в „България сутрин“ по България он ер, коментирайки вчерашната силна буря в София.

От думите му стана ясно, че днес отново се очакват интензивни валежи. Те ще започнат около обяд и в София ще приключват към 17-18 часа – 8-10 литра на кв.м. Повече ще вали във Велинград, Кърджали и Смолян, както и в северните части на Дунавската равнина.

В следващите дни валежите ще бъдат често явление. На 24 май ще превалява главно в Западна България. По-слаби валежи като гръмотевична дейност, но ще ги има. В събота преди обяд ще вали главно в Източна България, следобед – в западните райони. Между 15 и 20 литра на кв.м в западните части. На 26 май в неделя също се очакват валежи.

Температурите в страната през уикенда ще достигат 26-27 градуса, като по-топло ще бъде в събота, прогнозира синоптикът.

От началото на следващата седмица настъпва слабо стабилизиране на времето, което ще продължи до средата на седмицата. Дългосрочните прогнози са за по-хладни въздушни маси от запад. В края на седмицата се реализират обстановки в Западна България с едра градушка.

Петър Янков каза още, че се очакват силни гръмотевични бури особено в Родопите и препоръча няколко простички мерки, за да се предпазим от гръмотевици: остри предмети не трябва да се носят, UPS устройствата пък предпазват техниката вкъщи. За туристите е важно да съобразяват пресичането на дерета при гръмотевични бури. При гръмотевична дейност не трябва да се влиза във вода. Добре е да не носим метални верижки на часовници.

Блиц Новини
Цените на имотите растат, но не и качеството

Кадри БТВ Вече няколко години се забелязва бум на цените на имотите в повечето градове, най-вече София и Варна, а след тях са Бургас и Пловдив. Това, което младите предприемачи имат сега като бонус е онлайн присъствието. Социалните мрежи са евтин маркетинг, който може да се използва. Това и непрекъснатите …

Блиц Новини
Момче предложи брак на любимата си с помощта на Миро

Кадри видео ФБ Миро (Official) Млади влюбени си казаха „да“ на концерта на Миро на Античния театър в Пловдив. Романтичният Калоян е избрал точно този момент, за да зададе най-важния въпрос на приятелката си, а именно „Ще се омъжиш ли за мен?“. По време на изпълнението на песен „Гълъбо“ Миро …

Блиц Новини
Предупреждение за опасна жега днес

Кадри Нова ТВ За необичайно горещо време предупредиха синоптиците за днес. Те посъветваха да се избягва стоенето на слънце особено в следобедните часове, когато то е най-силно. Жълт код за опасни горещини в 14 области на страната издаде Националният институт по метеорология и хидрология за сряда. Той е в сила …

error: Content is protected !!