fbpx

Синдикат „Образование“: Ако ученик не включи камерата по време на е-урок, да има отсъствие

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

В позицията си синдикатът заявява, че „НВО след 4. клас е лишено от образователна логика и трябва да бъде отменено“. Оттам подкрепят становището си с проучване на мнението на „десетки хиляди учители“. „Учителите категорично не искат отмяна на матура и НВО в 7. клас, а само този изпит след начален етап“.

Учебният материал за матурите след 12. клас не трябва да бъде редуциран и намаляван, но НВО след 4. клас трябва да отпадне. Ако ученик не включва камерата си по време на е-час, това да се счита за отсъствие. Това предлагат от синдикат „Образование“ към Конфедерацията на труда „Подкрепа“ чрез днешно прессъобщение до медиите, пише Офнюз.

външна реклама

Позицията си за запазване на конспекта за матурите те подкрепят с твърдението, че учебните теми ще бъдат преподадени в училище и не е в интерес на учениците да се изключват едни или други части от изпитния конспект.

„Огромна част от учебните часове на двата випуска бяха в режим на електронно обучение от разстояние, но това беше решение за запазване на човешкия живот и безспорно си струваше. Този подход беше прилаган към цялата система, тъй че не са били толерирани едни или други ученици, паралелки или региони. Електронното обучение в България се провежда на добро европейско ниво и образователната система се справи отлично в създалата се ситуация“, пише в становището.

По данни на синдиката 31% от училищата нямат свой електронен облак и не ползват електронна образователна платформа. 1/3 от училищата и досега работят чрез Shkolo, Zoom, Facebook, Viber, WhatsApp и др., което синдикатът определя като „проблем“ и съветва „планирано и регламентирано да се помогне на тези училища да преодолеят този дефицит“. Това можело да стане, като се регламентира преподаването през „истинска образователна платформа“.

Синдикатът посочва като проблем за е-образованието изпълнението на изискване в Закона за предучилищното и училищното образование в частта за задължително установяване на видео връзка. В параграф 1, т. 29 се казва: „Синхронно обучение от разстояние в електронна среда е обучение от разстояние в електронна среда, при което обучаващият и обучаемите взаимодействат в реално време, едновременно, присъствено, чрез визуален контакт през електронна платформа“.

„Липсата на включена камера е не само нарушение на образователния закон, за което засега липсват санкции. Изключените видеокамери на учениците генерират лоша или никаква социална комуникация и това вреди на качеството на електронния учебен процес“, пишат от „Образование“, по чиито данни в прогимназия и гимназия малко над 20% включват камери при виртуалния учебен час. Те предлагат в училищните правилници да се вмени на учениците задължение за включени камери, като предпоставка за присъствие.

Около 10% от учениците са „дигитално изключени от учебния процес“ и причини за това са липсата на устройства и на достъп до интернет, твърдят още от СО.

 

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Кметът на Русе: Днес ни разтърси огромна трагедия. Болката в мен е голяма

външна реклама Снимка профил ФБ Днес ни разтърси огромна трагедия. Две млади русенски сърца спряха да бият в тежка катастрофа на булевард “България” преди изхода на Русе. Изразявам дълбоките си съболезнования на скърбящите им близки! Болката в мен е голяма. Това написа градоначалникът на Русе Пенчо Милков в профила си …

Новини
Мая Манолова: Планини от токсичен фосфогипс се издигат край Девня

външна реклама Снимка профил ФБ „Изправи се.БГ получихме сигнал за планини от токсичен фосфогипс и отделяне на флуор от торовия завод край Девня, написа Мая Манолова в социалната мрежа: Целият регион около завода до пристанище Варна Запад е покрит с такъв сивкав прах, който видно от снимките е съхраняван напълно …

Новини
Рокади в „Има такъв народ“

външна реклама Снимка профил ФБ Двама лидери на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ в Кюстендилско бяха свалени от постовете си след спешно заседание на областното ръководство, на което присъстваха представители на националното ръководство, информира struma.bg. След като областният координатор о.з. подполковник Огнян Иванов беше освободен от поста и …