fbpx

Симтомите след боледуване от коронавирус могат да останат дълго

Новини
реклама

Снимка pixabay

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) наскоро разкриха, че вирусът може да причини трайни ефекти върху здравето и при здрави млади хора. Това не е заболяване, от което искате да се заразите и неговите последици може да бъдат наистина фатални – особено при възрастни хора и такива с компроментирана имунна система.

Това пише Кая Иванова за mila.bg. Едно проучване на JAMA – изданието на Американската медицинска асоциация, публикувано през февруари 2020, анализира данни от 44 415 пациенти с коронавирус в Китай и установява, че 81% от случаите са класифицирани като леки, 14% са тежки и само 5% са критични.

 

Важно е да се отбележи, че COVID-19 се причинява от нов вирус и учените тепърва ще го изучават, казва експертът по инфекциозни болести Амеш Адалжда, доктор по медицина, старши учен в Центъра за здравна сигурност на „Джон Хопкинс“.

Ето защо доскоро CDC изброяваше само три признака на COVID-19: температура/треска, кашлица и задух. Но агенцията продължава да актуализира официалния си списък със симптоми като:

Температура или студени тръпки в тялото
Кашлица
Задух или затруднено дишане
Умора
Запушване на носа или хрема
Гадене или повръщане
Диария
Мускулни/ставни болки
Главоболие
Възпалено гърло
Загуба на вкус и/или обоняние

Понякога човек може изобщо да не развие симптоми. Ако все пак забележите който и да е от изброените симптоми, CDC препоръчва да останете вкъщи и да направите всичко възможно, за да избегнете контакт с други хора. Ако симптомите ви се влошат, обадете се на вашия лекар, за да обсъдите как се чувствате, преди да отидете в болница, където потенциално бихте могли да разпространите вируса, ако го имате (или да се заразите, ако всъщност го нямате).

 

Симптомите на COVID-19 могат да се появят някъде между 2 до 14 дни, след като сте били заразени, казва CDC. Оттам нататък продължителността на заболяването ви зависи от няколко фактора. Като цяло „много хора имат симптоми в продължение на две седмици – някои по-дълги, а други – по-кратки“, казва Ричард Уоткинс, доктор по медицина, инфекциозен лекар и доцент по вътрешни болести в Медицинския университет в Североизточен Охайо.

Но ако случайно имате тежък случай на COVID-19 и развиете усложнение като пневмония, симптомите ви вероятно ще продължат по-дълго. „Счита се, че по-тежко болните се нуждаят от грижи и продължават да имат симптоми като задух в продължение на шест седмици или повече“, казва Дейвид Сенимо, доктор по медицина, експерт по инфекциозни болести и асистент по медицина в Медицинското училище в Рутгерс Ню Джърси.

реклама

Не всеки с лека форма на вируса обаче оздравява бързо. В неотдавнашно проучване CDC установи, че значителен брой здрави млади пациенти – един на всеки пет – не се връщат към обичайното си здравословно състояние в рамките на 14 до 21 дни след тестване на вируса.

Всъщност агенцията открива, че 26% от 18- до 34-годишните, които са имали симптоматичен случай на COVID-19, имат продължителни симптоми – най-често кашлица, умора и задух – повече от две седмици след тестването за вируса. Този брой се увеличава при по-възрастните хора: 32% от 35- до 49-годишните съобщават за същото, заедно с 47% от тези на 50 или повече години.

Какво трябва да направите, ако имате продължителни симптоми на COVID-19?

Първо, не се паникьосвайте. „Не е неочаквано, че ще имате продължителни симптоми след вирусно заболяване“, казва д-р Реймънд Кашари, пулмолог от болница „Св. Йосиф“ в Ориндж, Калифорния. Например след грип хората могат да страдат от симптоми от шест седмици до шест месеца или повече, защото вирусите въздействат върху множество клетки в тялото.

Много хора, преболедували COVID-19, съобщават, че в продължение на месеци изпитват признаци на заболяването – включително силна умора, неврологични проблеми и дори сърдечни проблеми. В много държави работят центрове за грижи след COVID, тъй като „дългосрочните усложнения на острата инфекция все още са неизвестни“, се посочва в съобщение за пресата.

Ако имате дълготрайни симптоми, но чувствате, че бавно се оправяте, специалистите казват, че вероятно няма нужда да посещавате лекар за последващи грижи. Но ако стигнете до точка, в която даден симптом не спира да ви тревожи или се влошите, това може да е индикация, че трябва да посетите лекар.

Наред с други неща, това може да е признак на вторична инфекция, като бактериална пневмония, или усложнение като кръвен съсирек. Уилям Шафнър, доктор по медицина, специалист по инфекциозни болести и професор в Медицинския факултет на Университета Вандербилт, казва, че е най-загрижен за хората, които имат затруднения с дишането, което може да е признак на пневмония или възпаление в белите дробове.

Възможно е дори да сте развили заболяване, което не е свързано с COVID-19. В крайна сметка, ако не сте сигурни за симптомите си, не се колебайте да се обадите на вашия лекар.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Търси се спешно плазма във Варна за баща на две малки деца. Вече изгуби брат си и майка си

реклама „Моля – помогнете на адв. Пламен Велчев да опази втория си син! Не може да съществува толкова мъка ! Познавам и двамата му синове – единият, Герман – на 30 г загуби битката с вируса. Майка му Роси – също! Търси се рековалесцентна плазма от преболедували Ковид-19, за Сава …

Новини
Фон дер Лайен: Първата Covid ваксинация в Европа е възможна до края на годината

реклама Снимка профил туитър Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и че ЕС вече е осигурил около два милиарда дози ваксини срещу коронавирус и че първите граждани от блока ще могат да бъдат ваксинирани преди края на декември. По-рано през деня обаче „Файненшъл таймс“ цитира свои …

Новини
С Ковид почина директорът на начално училище в Омуртаг

реклама Снимка pixabay Още един преподавател и директор на училище мина в статистиката на жертвите на коронавируса. Директорът на Второ начално училище “Васил Левски” в Омуртаг Татяна Петрова е починала от COVID – 19 Днес ще бъде погребението на 60-годишната жена, потвърди началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Елка …