fbpx

Симеон Сакскобургготски: Имуществото ни беше разграбено, опитваме се да възстановим „Врана“

Новини
3
реклама

Снимка Grey Geezer Уикипедия

Симеон Сакскобургготски направи обръщение към българите, където обяснява докъде са стигнали с възстановяването на двореца „Врана“, чрез фонда за опазване на историческото наследство “Цар Борис и Царица Иоанна”, който създаде и какви са целите към които се стремят.

Драги посетители,
През октомври 2010 г. основахме Фонда за опазване на историческото наследство “Цар Борис и Царица Иоанна”, чиято цел е да съхрани царското наследство на България със средствата, с които разполагаме. След дълги години на безразличие, лъжи и пропаганда семейството ми и аз решихме, че ще е жалко да изпадне в забрава такова богато историческо наследство – архивите, семейните картини и предмети, при положение, че могат да бъдат достояние на хората. Взели сме присърце тази задача, като се стараем да съберем отново в България наши исторически предмети, архиви и документи.

С радост следя напредването на реставрационните дейности в Двореца “Врана” – залите му, които се отварят една след друга, витрините, които се пълнят с лични вещи, събрани от четирите краища на света, униформи, ордени, медали, менюта, царски знамена, порцеланови изделия, картини.

Целта ми е да развием и социализираме този исторически институт, посветен на Третото българско царство, с постоянна експозиция, архивен фонд и специализирана библиотека – място за наука и познание за този период, каквото у нас не съществува. За съжаление той системно е заличаван в учебниците по история, а в най-добрия случай е очернян.

През 2006 г. дарих на Държавната агенция “Архиви” личния архив на Цар Фердинанд, който през 70-те години бях предал за съхранение в Института “Хувър” на Университета в Станфорд, Калифорния с клауза – в случай, че в България се възстанови демократичният режим, архивът да бъде върнат в страната. Архивът на Дядо ми наброява десетки хиляди единици с договори, споразумения и преговори между България и други страни, кореспонденцията му с владететелите от неговото време, фотографии и други. Понастоящем Фонд “Цар Борис и Царица Иоанна” притежава значителен брой големи албуми и масив от фотографии на Дядо ми и Баща ми, както и на Кобургското, Савойското и Орленското семейство, отразяващи живота в онази далечна епоха, както и значителен архивен фонд, който вече се намира във „Врана“ и позволява да се запази, проучи и възстанови едно национално и европейско богатство, разпръснато поради превратностите на историята.

реклама

Новата сграда на Двореца “Врана”, в която живях до деветгодишната си възраст и където днес се помещава Фонд “Цар Борис и Царица Иоанна”, е особено ценен исторически паметник – въздигнат от моя Дядо Цар Фердинанд в периода 1904-1912 г. Намира се сред чудно красив парк, изграден с вещина, познание и грижи за уникалните растителни видове, донесени от четирите краища на света преди повече от столетие. В годините на моя баща този наш частен имот достигна своя пълен разцвет, а земеделската му част бе превърната в образцов чифлик, благодарение на който се издържаше цялото имение.

От този дом сестра ми Мария Луиза и аз пазим най-скъпи, но и същевременно тежки спомени от нашето преждевременно приключило детство. Тук се отдавахме на игри, тук получихме и първите си бащини уроци и започнахме началното си образование, тук преживяхме страшните бомбардировки от март 1944 г., това беше домът, в който прекарахме изолирани и под постоянна заплаха двете години след преврата от 9 септември същата година.

На Велики четвъртък, 1946 г., във „Врана“ бяха пренесени кощунствено изровените от Рилския манастир тленни останки на Цар Борис, а на 16 септември същата година именно оттук бяхме принудени да заминем за нашето половинвековно изгнание, далеч от Отечеството и дома ни след манипулирания „референдум за премахване на Монархията”.

Със Закона за конфискация на личните ни имоти, приет от VI-то Велико Народно събрание през декември 1947 г., дворецът “Врана” беше отнет от патримониума на нашето семейство, одържавен с нарочен закон и предоставен за ползване на новата комунистическа върхушка. Всички символи и следи на националната ни и фамилна история бяха унищожени. Имуществото на предците ни разграбено. През 1954 г. саркофагът с тленните останки на нашия Баща изчезва, а скромния параклис над втория му гроб е взривен.

От 2000 г. „Врана“ отново е нашият основен дом. През следващата година сестра ми и аз, водени от желание да направим достъпен за всички български граждани и гости този изключителен природен парк, дарихме безвъзмездно на Столичната община 950 дка от него, с условието да бъде отворен за посетители и да се полагат подобаващи грижи за съхраняването на безценните му растителни видове и статута му на уникален природонаучен и културно-исторически паметник.

Днес мисля за идното поколение и за духовното наследство, което им оставям, а то е в историческото помирение. Убеден съм, че познаването на миналото без желание за мъст може само да ни помогне да изградим по-добра визия за бъдещето и да се гордеем със своите корени.

Защото човек не може да знае накъде отива, ако не знае откъде е тръгнал!

Симеон II

реклама
loading...

Историята, грозна или красива, велика или унизителна трябва да се съхранява такава каквато е. Пренаписването и води само до обезличаване на всяка една нация. Врана е част от нашата история и трябва да се запази.

Човекът казва, че се опитва да възстанови, съхрани и остави за идните поколения нещо, което е било разпиляно. С какво предизвика псувни, нападки и обиди ? Ако си платим екскурзия и отидем някъде по света и посетим подобно място, започваме да се удивяваме: “ Каква история ? Каква ботаническа градина ? Какво богатство на растителни видове от цял свят ? Когато обаче става въпрос за у нас – веднага негативизъм и то вулгарен, просташки. Манталитета, манталитета братя и сестри, Дами и Господа, другарки и другари !

Трудна работа, като се има в предвид, че същите тези столичани, изгориха Османския архив през Тридесетте години на 20-ти век. След Освобождението, освен малцината останали поборници срещу Османлиите, в новата столица се насели куцо и сакато, всякакви „поборници“, сътрудничели на Турската власт, всякакви предатели. Естествено е, че те са имали интерес, архивът да бъде изгорен.
Та и сега може да се очаква. Разни пишман поборници, сътрудничали на Царската власт, или техни потомци, да теглят една клечка на Царските архиви. Люде всякакви, добри и лоши, но и такива, които страх ги тресе, народът да не проклина рода им.

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Пенчо Милков, кмет на Русе: Държавата подцени задаващата се втора вълна на вируса

реклама Снимка профил ФБ Пенчо Милков е роден през 1978 г. Завършил е Юридическия факултет на Русенския университет. От 2013 г. е доктор по право. Има диплом от Института за социална политика, а през 2017 г. става и магистър по национална сигурност и отбрана във Военната академия “Г.С.Раковски”. Работил е …

Новини
Дейвид Култард за Шумахер: Новините не са добри и положението е много тежко

реклама Снимка Schumi_di_GP_Kanada_2011.jpg: Mark McArdle „Запознат съм с настоящото му състояние. Всички се надяваме, че Михаел ще се възстанови. Нещата са такива, каквито са. Трябва на всички да е ясно, че новините не са добри и положението е много тежко“, коментира бившият пилот от Формула 1 Дейвид Култард пред „Stats Perform …

Новини
Протест: Такситата ще возят в колите си единствено лекари и учители

реклама Снимка pixabay 100 автобуса и 2000 таксита спират превоза на пътници в знак на протест, съобщиха от бранша. Превозвачите са недоволни от подкрепеното от парламента президентско вето върху промените, с които бяха инкриминирани т.нар. „споделени пътувания”. Автобусните и таксиметровите превозвачи настояват незаконният превоз да бъде криминализиран и да бъдат …