Ще се вземат решения, които ще предопределят за години напред развитието на света

Новини
реклама

Кадър www.bgonair.bg

Този откъс е от книгата на Симеон Николов, български дипломат и  заместник-министър на отбраната през периода 2005 – 2008 г „Накъде отива светът“.
В книгата ще намерите отговорите на много въпроси от всякакво естество, и на не по-малко важния въпрос: какво ни очаква в бъдеще? Всички те в крайна сметка са свързани с болезнената тема за състоянието на българската дипломация днес. Думата имат авторите, които дълги години са усвоявали изкуството на дипломацията.

„В международните организации нашата политика се свежда до едно обикновено присъствие. Българската политика няма собствен почерк… Тази машинка за уреждане на наши хора и назначаване на „калинки“ дискредитира основните принципи на изграждане на дипломатическата служба“. Това каза пред БНР Симеон Николов.

В предаването „Хоризонт за вас“ той представи книгата „Накъде отива светът“ (глобалният политически лабиринт през погледа на български дипломати). Според него за изданието говорят четири „а“: актуалност, анализ, авторитетно издателство и авторите:

„Разкриване на тенденциите в света; трудно прогнозируема трансформация на световния ред; нарушения на международното право, което дестабилизира световния ред; новата технологична революция, която създава възможности някои страни да „дръпнат“ напред, а това поражда нарастване на съперничество“.

Симеон Николов изрази недоумение защо управляващите не могат да разберат, че политически назначените посланици вредят:

„Политическата квота е 20%, а сега е далече над тези проценти. Ако не си кариерен дипломат, посланикът остава аутсайдер в обществото на дипломатическия корпус на дадена страна, той остава изолиран. Не е рядкост служители да не владеят никакъв език на необходимото равнище“.

Цялото интервю с автора ТУК

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Кунчев предлага удължаване на епидемичната обстановка с още 2 месеца

реклама Снимка ФБ Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи удължаване на извънредната обстановка до края на месец ноември. По думите му не се налага въвеждане на нови по-строги мерки. „Това, което очакваме, никак не е оптимистично, по три причини – стартът на училищата, започващата вълна в Южна …

Новини
Проф. Рачев прогнозира температурни летни рекорди в края на септември

реклама Кадър Нова ТВ По всички показатели целият септември е с типично лятно време. И днес в столицата беше много топло. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев. „По отношение на климатологията септември си е есенен месец – слънцето изгрява по-късно, залязва по-рано и само до няколко дни ще …

Новини
1
Асансьор падна в Изчислителния център в Благоевград

реклама Снимка pixabay Ужасяващ инцидент е станал преди малко в Благоевград. Трима души са пострадали при пропадане на асансьор в сградата на Изчислителния център в Благоевград, съобщиха от Областната дирекция на МВР, цитирани от novini.bg. Сигналът е подаден на тел. 112 около 11 часа. В частна болница е транспортирана млада …