fbpx

„Шпигел“ замеси Меркел и Борисов в схема с доставка на некачествени маски от България

Новини
3
външна реклама

Снимки профили ФБ и инстаграм

Публикация на сп. Шпигел осветлява доставката на некачествени маски от България и поставя партията на Меркел – християндемократите – в неизгодна позиция в навечерието на парламентарни избори.

Германската армия е поръчала от България защитно облекло за стотици хиляди евро, което е некачествено, но за което канцлерът Ангела Меркел изглежда лично е говорила с тогавашния премиер Бойко Борисов.

външна реклама

Това разказва сп. „Шпигел“ в разследване, посочващо как от фирмата „Венера Стайл“ (Venera Style) от Хасково е получено предложение за такива продукти, въпреки че дотогава тя прави само облекло. В началото на пандемията обаче „Венера“ предлага да достави двуслойни маски – 85% памук, 15% еластан – на Германия през пролетта на 2020 г, пише Дневник.

 

Описаното се представя като забележително в момент, когато България се нуждае от тях колкото и Германия и дори е наложила забрана за износ.

„Защо тогава България изпраща маски на Германия,“ пита изданието. И второ – този бизнес се ползва с подкрепа на най-високо ниво като тази на канцлера Ангела Меркел, министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер и други като председателя на службата за поръчки към въоръжените сили. Крамп-Каренбауер дори подготвя личния си асистент да се качи на самолет да вземе проби от София.

 

„Връзките на Меркел със София“

Сделките между Меркел и Борисов, „приятел на Запада“, идват от България, където обаче винаги е имало слухове, че той не е „чист“ като политик, продължава списанието. „Не е известно дали сделката е политически фарс или афера“, но е „сигурно“, че Меркел и Борисов са обсъждали за пръв път темата на 27 март 2020 г. Канцеларията на Меркел потвърждава това. Денят преди това ръководителите на държавите от ЕС обсъждаха с видеовръзка възможностите да се осигури защитно облекло в блока и Борисов е предложил да участва.

Добре известни са връзките на Меркел със София и с Борисов, бивш пожарникар, бодигард, ръководител на охранителна фирма „не е точно примерният държавник“, обвиняван от опозицията, че прикрива корупционна система, в която олигарсите са на власт.

„Когато обаче двамата говорят по телефона, Борисов е на власт над 10 години след малка пауза. Предвидим партньор на ЕС, а това означава нещо в Източна Европа. За Борисов Меркел бе „скъпа Ангела“, а и със „скъпата Анегрет“ (Крамп-Каренбауер) той бе на „ти“.“

След въпросния разговор канцелария въвлича и отбранителното министерство. Изготвени са технически документи, които началникът на кабинета на Крамп-Каренбауер обсъжда с шефа на службата за поръчки на армията, а помощникът на министъра излита за София на 31 март, за да вземе проби от костюми и маски от кабинета на Борисов.

Тук „Шпигел“ обръща внимание на посоката на команди „отгоре“ – „не български доставчици изпращат стоките с и до Германия, за да бъдат проверени, а личният помощник на министъра трябва да вземе пробите заедно с екип, готов да излети за България. Още на следващия ден.“ Канцеларията и министерството дори не коментират колко струва полетът, нито защо въпросът е толкова „важен политически“ – хора, запознати със случая, казват, че никога досега не се е случвало такова нещо.

Без сертификати, без качество, но…

Мейл от началника на кабинета към служителя на армията обаче предполага откъде идва значението: незабавното тестване на материала в службата за поръчки на Бундесвера в Кобленц трябва да стане „както са обсъждали… БК (това е канцлерът – бел. ред.) и (премиерът) Борисов“. Предвид натиска службата за поръчки нарежда доставката да стане „незабавно“ в срок от 24 часа.

Създава се впечатлението и, че е по-добре проверката да завърши с констатация, че с материалите всичко е наред („само фарс ли е проверката за качество в Германия“, пита „Шпигел“). Оказва се, че в момент когато здравното министерство е наводнено от предложения за маски и в нарушение на процедурата, по която обикновено Бундесверът прави поръчки. Освен това продукцията от България няма никакви опознавателни знаци, нито удостоверения за качество.

Освен това пробите показват, че продуктите са некачествени; заключението е дори че ползвателят на маските не е защитен. Същото е с костюмите, които могат да се перат само при температура от 30 до 40 градуса, а това е недостатъчно за да се ликвидират вирусите и следователно може да се използват само веднъж. Въпреки това службата за поръчки се задейства, а процесът се обявява за „силно значим политически“. Отправя се молба да се сключи възможно най-голям договор с българските компании за задоволяване на потребностите на армията.

Това включва малки за германските мащаби, но сериозни за компанията за облекла „Венера“, поръчки, обхванати от три договора за шест дни: 200 хил. маски за 246 хил. евро. Още 11 хил. защитни костюма се поръчват на други производители въпреки явните съмнения в качеството.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама

Ей какви долни лъжи пишете!
Чудите се как да очерните Герб,ама хората ме ви вярват!!!

Бла Бла Бла…..Бойко си е Бойко,любимец на народа.Пожарникар бил,охранител,много сте смешни и злобни.Сега е време да се кандидатира за президент!!!!

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Вики от „Мастило“ – жертва на нападение в Испания

външна реклама Снимка профил ФБ Певицата Виктория Терзийска, която широката публика познава като вокалистка на група „Мастило“, стана жертва на опит за измама в Барселона, пише „Монитор„. Изпълнителката на „В ръцете ти е най-добре“ е на почивка в Испания в компанията на мъжа си – бизнесменът Петър Величков. външна реклама …

Новини
1
Politico: Процентите на ГЕРБ падат

външна реклама Кадър видео ФБ Ерозията на доверието е голяма и за това свидетелстват данните на брюкселското издание Politico, което следи обществено-политическите процеси не само у нас, но и в цяла Европа. Само преди седмица, когато у нас започнаха да излизат и първите социологически проучвания, стана ясно, че ударът за …

Новини
Нова операция на КАТ в цялата страна

външна реклама Кадър видео БНТ В ход е полицейска операция за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, съобщи гл. инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“ – ГД „Национална полиция“. Полицейските действия ще продължат до 22 юни 2021 г. Операцията се провежда …