fbpx

Шефът на щаба за ваксините: Започваме на 27 декември. Личните лекари правят списъци

Новини
реклама

Снимка pixabay

По план първата група хора, които ще могат да се ваксинират, са медицинските специалисти, след тях идват работещите в социалните домове, където често има гнезда на инфекцията.

Първите Ковид ваксини у нас ще бъдат поставени в дните между Коледа и Нова година, от 27-ми до 29-ти декември, а ваксинирането ще започне веднага, независимо от празниците, съобщи председателят на новия Национален ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов в интервю за БНР. Първата партида е от 125 000 дози.

 

Изготвят се списъци при общопрактикуващите лекари с имената на пациенти, които искат да бъдат имунизирани срещу Covid-19. Няма първи, втори и трети, има основни групи, които ще се ваксинират. Ваксинирането ще върви паралелно, но с приоритет, заяви проф. Гигов.

По думите му дори преболедувалите е добре да се ваксинират.

реклама

„Правилата за ваксиниране ще пристигнат със самата ваксина. Общопрактикуващият лекар ще прецени дали даден пациент е подходящо да се ваксинира. Няма да се изключим от активно наблюдение на ваксините. Нека се ваксинираме, това е единственото специфично средство, иначе ще изгубим човешки животи“, призова професорът.

Проф. Гигов подчерта, че специалисти ще преценят съотношението полза – риск.

„Днес имаме методи, които много по-бързо могат да дадат оценка за ефективността, токсичността на дадена ваксина. Науката постоянно напредва. Никоя фирма не би си позволила да пусне рисков продукт… Нека вярваме на науката“, коментира още той.

Ваксините ще бъдат безплатни, тъй като при извънредно положение държавата се натоварва с финансирането на всички спасителни операции.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
От пътна полиция предупреждават: Глобите се плащат само по сметка, посочена във фиша

реклама Снимка piuxabay Не се допуска заплащане на глоба чрез пари в брой на мястото на извършване на нарушението или проверката предупреждават от Пътна полиция. На сайта им е качена информация как става плащането на глобите, както и списък на най-често допусканите грешки при попълване на документите. Как могат да …

Новини
Заведенията отварят след 20 февруари

реклама Снимка pixabay На продължила няколко часа среща в Министерство на здравеопазването между ресторантьори и ресорни министри съгласие не е постигнато. Ако не получим решение до края на седмицата, което да е в наша полза, следващия понеделник ще отговорим с решение от наша страна, заяви Ричард Алибегов пред журналисти, пише …

Новини
При виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайници веднага вземете мерки

реклама Снимка pixabay Много признаци показват, че артериалното налягане не е в норми. Атмосферното налягане, емоциите, температурите на въздуха и други външни условия могат да му повлияят да падне или да се вдигне. Виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайниците – всичко това е, че кръвното ви е …