fbpx

Шефът на БНБ: 1 януари 2024-та е най-вероятната дата, на която българите ще пазаруват с евро

Новини
реклама

Снимка pixabay

„Безпрецедентна“ е думата на 2020 година, според управителя на Българската народна банка Димитър Радев. Бях изненадан от COVID, но не бях изненадан от влизането ни в чакалнята на еврозоната и в банковия съюз, каза Радев.

Той коментира и отражението на коронавируса, което, според него, е върху по-високите държавни разходи и по-големия държавен дефицит. Тези, които работиха в сферата на услугите понесоха големи загуби, каза шефът на БНБ пред Дарик.

По думите му, мерките, които бяха въведени още през месец март – за над 9 милиарда лева, са предприети именно, за да може банките да посрещнат рисковете и през 2021-ва.

А една от задачите е била да не се намалява капацитетът на банковия сектор да отпуска кредити. Само преди 2 месеца не очаквахме втората вълна на коронавируса, посочи Радев.

Той обяви, че банковият сектор е добре подготвен. Ако се погледнат данните, ще се види, че нещата не са много по-зле от преди началото на кризата.
Има две основни групи от мерки, които се следват, както глобално, така и у нас. Едната група мерки е за по-високи фискални разходи, като тези мерки се провеждат се от страна на правителствата. Втората група мерки е свързана със стимулиращата парична политика, като тези мерки се провеждат от централните банки.

реклама

Първи януари 2024-та е датата, на която най-вероятно българите ще започнат да пазаруват с евро, прогнозира шефът на БНБ. По думите му, влизането на страната ни в ERM 2 ще ускори процеса на реално доближаване на икономиката ни до тази на еврозоната, а също на доходите ни до средноевропейските. А прогнозата му за лихвите през следващата година е, че ще останат на същите нива.

За първите 10 месеца на годината депозитите в банките са се увеличили с 5 млрд. лева. По думите му депозитите на домакинствата са общо 59 млрд., а тези на фирмите и бизнеса – 31 млрд. лева.

Радев отбеляза, че мораториумът върху плащанията не може да бъде дългосрочен инструмент и нагласи за ново удължаване няма, тъй като банките имат капацитет да понесат известни загуби, но не могат да ги понасят безкрайно.

Гуверньорът на БНБ гледа с оптимизъм към следващата година. Думата му за 2021 г. е “обещаваща”.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Германски учени твърдят, че са намерили слабото място на вируса

реклама Кадър видео Нова ТВ Германски учени твърдят, че са намерили слабото място на COVID-19. С помощта на компютърен модел те са установили как могат да пресекат пътя на вируса към човешките клетки. За целта, според тях, е необходимо определен ензим в организма да бъде деактивиран.   Ставаме ли свидетели …

Новини
Ивелин Попов не отхвърли възможността да играе за националния отбор

реклама Снимка профил инстаграм Чухме се с Ясен Петров. Аз се възстановявам от контузия. Нека да минат подготовките и да започна да играя и ще видим. Имахме доста конструктивен разговор с новия селекционер Бившият капитан на националния отбор Ивелин Попов не отхвърли възможността да се завърне в представителния ни тим. …

Новини
Георги Гергов за Ковид-19: Толкова се пазих, и пак

реклама Кадър Канал 3 Пловдивският бизнесмен Георги Гергов е в болница в Пловдив, за момента без усложнения. Той изобщо не е имал симптоми, но решил превантивно да си направи PCR тест, който обаче се оказал положителен. Понеже страда от диабет, Гергов бил настоятелно посъветван от лекарите да постъпи в здравно …