снимки: Фейкбук/Силвена Роу
Коледните празници са може би най-точният момент човек да блесне със способностите си в кухнята. В българската традиция пък сармите са ястието, на което се обръща най-много внимание и по които най-често се съди за умението на домакинята.
Шеф Силвена Роу направи благороден жест и сподели с почитателите си във Фейсбук своята рецепта за коледния специалитет, която е от една страна доста традиционна, но също така има и някои приятни екзотични изненади. Те освен това са без месо, което ги прави идеални за Бъдни вечер.
„Сармичките могат да присъстват целогодишно на вашата трапеза, като замените киселото зеле с пресни зелеви листа, според сезона“, казва още шеф Роу. Впечатляващото в нейната рецепта е, че специалитетът в нейна трактовка има цели 11 съставки. За порция за 6-8 човека те са следните:
* 1 чаша ориз
* 12-15 листа кисело зеле
* 1 глава лук (нарязан на ситно)
* 1 морков (нарязан на кубчета)
* 60 г сини сливи (без костилка)
* 4-5 супени лъжици олио
* 1 чаени лъжици червен пипер
* 600 мл зеленчуков бульон
* 1 чаена лъжица сол
* ½ чаена лъжица черен пипер
* Пресен магданоз
Приготвянето на пръв поглед може да изглежда малко сложно, но всъщност е по силите на всеки, който има търпението и умението да спазва точно прецепти:
* Загрейте олиото в широк тиган. Сложете нарязаните на кубчета лук и моркови. Посолете, подправете с черен пипер и гответе 4-5 минути, докато зеленчуците започнат да омекват.
* Добавете ориза. Разбъркайте и гответе около 2 минути, докато стане прозрачен.
* Прибавете нарязаните на дребно сушени сливи и червения пипер. Разбъркайте и налейте 2/3 от бульона. Кипнете и гответе 8-10 минути, докато ориза поеме течността и започне да омеква.
* Свалете съда от котлона и оставете сместа да се охлади за няколко минути.
* В зелевите листа поставете по 2 супени лъжици от плънката и завийте на стегнато руло.
* Подредете сармите в съд за печене плътно една до друга и налейте останалия бульон.
* Покрийте съда с капак и печете 30-35 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
* Свалете капака и гответе още 30 минути без капак, докато зелето се запече до златисто.