fbpx

Шеф Роу пусна топ рецептата за Коледа с 11 съставки

БГ звезди

снимки: Фейкбук/Силвена Роу

Коледните празници са може би най-точният момент човек да блесне със способностите си в кухнята. В българската традиция пък сармите са ястието, на което се обръща най-много внимание и по които най-често се съди за умението на домакинята.

Шеф Силвена Роу направи благороден жест и сподели с почитателите си във Фейсбук своята рецепта за коледния специалитет, която е от една страна доста традиционна, но също така има и някои приятни екзотични изненади. Те освен това са без месо, което ги прави идеални за Бъдни вечер.

„Сармичките могат да присъстват целогодишно на вашата трапеза, като замените киселото зеле с пресни зелеви листа, според сезона“, казва още шеф Роу. Впечатляващото в нейната рецепта е, че специалитетът в нейна трактовка има цели 11 съставки. За порция за 6-8 човека те са следните:

*  1 чаша ориз

*  12-15 листа кисело зеле

*  1 глава лук (нарязан на ситно)

*  1 морков (нарязан на кубчета)

*  60 г сини сливи (без костилка)

*  4-5 супени лъжици олио

*  1 чаени лъжици червен пипер

*  600 мл зеленчуков бульон

*  1 чаена лъжица сол

*  ½ чаена лъжица черен пипер

*  Пресен магданоз

Приготвянето на пръв поглед може да изглежда малко сложно, но всъщност е по силите на всеки, който има търпението и умението да спазва точно прецепти:

*  Загрейте олиото в широк тиган. Сложете нарязаните на кубчета лук и моркови. Посолете, подправете с черен пипер и гответе 4-5 минути, докато зеленчуците започнат да омекват.

*  Добавете ориза. Разбъркайте и гответе около 2 минути, докато стане прозрачен.

*  Прибавете нарязаните на дребно сушени сливи и червения пипер. Разбъркайте и налейте 2/3 от бульона. Кипнете и гответе 8-10 минути, докато ориза поеме течността и започне да омеква.

*  Свалете съда от котлона и оставете сместа да се охлади за няколко минути.

*  В зелевите листа поставете по 2 супени лъжици от плънката и завийте на стегнато руло.

*  Подредете сармите в съд за печене плътно една до друга и налейте останалия бульон.

*  Покрийте съда с капак и печете 30-35 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.

*  Свалете капака и гответе още 30 минути без капак, докато зелето се запече до златисто.

Hell's kitchen
Деца от общността я разплакаха: Како Бони, направи ни известни!

кадри Нова телевизия Певицата и най-одумван звезден участник в „Хелс китчън” Бони направи нещо невероятно за четири момчета от ромската общност, които мечтаят да станат известни музиканти. Тя ги срещнала случайно да просят, а след като разбрали от кого са поискали пари, те веднага я помолили: „Како Бони, направи ни …

Блиц Новини
Батков: Чужденци ритат за 500 евро, наши футболисти стават като Георги Семерджиев

кадри БНТ В българското футболно първенство има чужденци, които играят за 500-600 евро заплата, българи за толкова не можеш да хванеш, това заяви по БНТ Тодор Батков като представител на обществения съвет към БФС. В предаването на Георги Любенов той описа много драматична картина на това, което се случва с …

Блиц Новини
Маги Халваджиян: Медиите набиват мантрата, че в България няма нищо честно

кадри Нова телевизия Шоу като финала на „Като две капки вода” в „Арена София” не е правено не само в България, но и в света, това заяви Магърдич Халваджиян в сутрешния блок на Нова телевизия. „Най-големите ми притеснения бяха, че от телевизионно шоу ще се превърне в концерт. Но на …

error: Content is protected !!