fbpx

Шалапатова: Вдигане на пенсиите с по 50 лв на месец

Блиц Новини

Кадри БТВ

Социалният министър Иванка Шалапатова съобщи добри новини за пенсионерите и хората с увреждания за предстоящата година. Тя определи бюджета, който в момента е на обсъждане в Народното събрание като социален.

Коледни добавки към пенсиите няма да има и това е основната промяна на нашата политика към пенсионерите – вместо два пъти в годината да даваме надбавки по 50 лв., ние увеличаваме доходите от пенсия на пенсионерите ежемесечно с малко над 50 лв.

Тя уточни, че говори за увеличаването на минималната пенсия от 523 лв. на 580 лв. Този ръст на пенсиите е заложен в бюджета на Държавното обществено осигуряване и е с 11% от юли, по Швейцарското правило.

Иванка Шалапатова допълни, че се очаква средната пенсия да се вдигне с около 100 лв. на месец. Прогнозата за инфлацията е под 5%, докато увеличението на пенсиите е 11%, подчерта тя.

Нещо с което най-много се гордее социалното министерство е и увеличаване с 26% на вдовишките добавки.

Тези хора нямат други доходи, те са самотно живеещи и бедни и им подаваме ръка с повишението на този доход.

Нашата цел е трайно увеличаване на размера на пенсиите, така че те да бъдат адекватни. И от друга страна – да активираме пенсионерите. Вчера Министерския съвет прие план за активен живот на пенсионерите, да бъдат трудово активни.В плана са предвидени безплатни обучения за дигиталния умения за най-възрастните и включване в социалния и обществения живот, обяви още социалният министър.

В центрове за социална работа могат да се включат пенсионери, които могат да работят, продължи Шалапатова. Те могат да бъдат полезни на много фронтове в помощ на хората с увреждания, обгрижване на самотно живеещи или болни.

За борбата със сивата икономика министърът сподели:

За догодина социалното министерство, съвместно с финансовото и НОИ, ще организира и информационна кампания за най-младите, за да разберат защо е важно да се осигуряват върху пълния размер на заплатата си.

 

БТВ
Студент стигна до въпрос за голяма сума в „Стани богат“

Кадри: БТВ Силна игра в „Стани богат“ направи студентът по право Живодар Костов от Стара Загора. Неговото участие стартира още в снощния епизод, когато отговори на първите седем въпроса. Тогава обаче „изгърмя“ два от жокерите си само на един въпрос. Поради тази причина днес заключи 2000 лева като втора сигурна …

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

error: Content is protected !!