fbpx

Септември – сух, температурите от 6 до 23 градуса

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Септември е първият месец, в който се усеща прехода към следващия сезон – есента.

Денят чувствително намалява и в края на месеца нощта има превес – 12 часа и 12 минути, а денят е дълъг 11 часа и 48 минути. Въпреки по-късия ден, слънчевите лъчи понякога могат да бъдат и горещи, а времето задушно.

външна реклама

Средните температури през месеца ще бъдат около климатичните норми, прогнозира Петър Янков, дежурен синоптик на TВ-MET, за “Труд„.

Над източните райони месец септември ще бъде по-хладен от обичайното. Валежните дни ще бъдат под нормата, като в повечето части на страната месечните количества ще останат под средните. През първата деседневка ще има слънчеви и топли дни, подходящи за морски и планински туризъм.

Месецът ще започне с валежи главно в западните и централни части от страната. Слаби валежи по Черноморското ни крайбрежие се очакват около 5,6 септември. В края на първата деседневка се очаква повече слънце.

Сухо без валежи ще бъде времето в средата на месеца. Към 14-ти от северозапад ще поникне малко по-свеж въздух и дневните температури за кратко ще се понижат под 25 градуса.

На 15 септември ще превали дъжд по-съществено в централните райони. В периода 16 до 19 утрините ще са свежи с условия за краткотрайни мъгли, нека шофьорите бъдат внимателни. Най-ниските температури ще са от 9 до 14 градуса, но впоследствие слабо ще се повишават. Ще бъде слънчево с дневни температури до 26-28 градуса. Време, подходящо за високопланински туризъм и за любителите на пустите плажове.

Нови дъждове със захлаждане и дневни температури под 22 градуса ще има в периода 19, 21 септември и около
24 септември. В периода от 26 до 30 септември ще има повече слънце. Дневните температури ще бъдат под 25 градуса. Временни заоблачавания ще има в сутрешните часове по Черноморието, без валежи.

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За септември народната метеорология гласи:

Сух септември – мокър октомври. Какъвто е денят на свети Симеон (1 септември), такъв ще е целият декември. Ако на Кръстовден, когато честваме Въздвижение на Светия кръст Господен(14 септември) вали дъжд, годината ще е плодовита.

Месецът ще започне с повишена геомагнитна активност. Впоследствие земното магнитно поле ще се успокои.
В периодите от 11 до 12 септември, както и около 19 септември, се очаква повишаване на геомагнитната активност и слаби магнитни бури на ширините на Балканите в периода 20 до 22 септември, когато празнуваме Деня на Независимостта.

Временно усилване на интензитета на геомагнитното поле се очаква в края на септември, без бури на средните ширини, включително и на Балканите. Усилване на Слънчевата активност се очаква в началото на месеца. В средата и в края на месеца слънчевата активност ще бъде ниска. Бъдете внимателни в дните с магнитни бури, тъй като те влияят на хората с хронични болести. Желателно е да си осигурявате пълноценна почивка и да избягвате стреса.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дeницa Caчeвa: Cpeднaтa пeнcия y нac щe e 510 лв. и тoвa e дeмoтивиpaщo

външна реклама Снимка профил ФБ Oтнocнo ceгaшнoтo yвeличeниe, пoлoвинaтa oт бългapcĸитe пeнcиoнepи щe пoлyчaвaт минимaлнa пeнcия в paзмep нa 370 лeвa, a cpeднитe пeнcии щe бъдaт oĸoлo 510 лeвa нa пeнcиoнep. Cpeднoтo yвeличeниe e c 64 лeвa нa чoвeĸ. Πpиeти ca и дoпълнитeлни 3 милиoнa лeвa в дъpжaвния бюджeт, c …

Новини
Кристиан Костов: Няколко пъти опитаха да ме убият с нож

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Аз се гордея, че съм българин. Любовта, която получих след „Евровизия“ е безценна. За мен е важно да се развивам и избрах този път.“ Момчето, което впечатли света с гласа си – Кристиан Костов, в откровено интервю по Нова, в което показва по-различна светлина. …

Новини
Рачков пред Лора Крумова: Чувствам се влюбен и щастлив

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Димитър Рачков за първи път говори за връзката си с по-младата си приятелка Анита пред Лора Крумова. Двамата дълго време държаха връзката си в тайна. „Чувствам се влюбен и щастлив. Какво повече?“. „Не съм правил голям рожден ден от 39-тата си годишнина. Поканих около …