fbpx

Семейство в Пловдив осиновява котета и ги изтезава

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Със съдействието на Криминална полиция, изваждат от дома на мъж и жена от Пловдив 17 броя малки котета, живеещи на 12 кв. м. Всяко едно от тях е в немарливо състояние, недохранено, носител на нелекувани вируси, опаразитен и т.н., посочват от организациите защитници на животни.

Те са търсили и осиновявали котета, а след това животните са оставяни в безпомощно състояние. За случая сигнализираха в редакцията на Plovdiv24.bg от няколко неправителствени организации – защитници на животните.

външна реклама

През лятото мнозина забелязват предупреждение в социалната мрежа, което гласи: „Има хора от Пловдивска област, които търсят множество котки и осиновяват обикновено по две, най-вероятно с користни цели, тъй като надали събират десетки котенца на едно и също място. Двойката – мъж и жена са от Пловдив, жената е с профилно име Maрия, мъжът се представя като Георги (Жоро), среден на ръст, слаб, с тъмна коса, бил психолог. Живеят на ул.“Костаки Пеев“ в Пловдив, а телефоните, които използват са скрити. Информацията за тях е от тяхна публикация във Фейсбук.

След като наистина виждат съмнителност в действията на двамата, зоозащитниците успяват да издействат забрана за поместване на техни обяви в платформите за купуване и продаване, през IP адреса им. Но тъй като не е сигурно дали двамата няма да опитат и през друг компютър, имената и снимката им продължава да се разпространява, ведно с предупреждението да не се влиза във връзка с тях.

Въпреки предупрежденията, обаче става ясно, че 10 души вече са им давали по няколко котета, а следа от котетата засега няма. Отбелязва се, че искат обикновено по три наведнъж, или повече. В предупрежденията се казва още, че в момент, в който хората поискат да видят в какви условия ще живеят осиновените котета, двамата се отказват от сделката и повече не се обаждат.

Така тръгват съмненията – какво се случва с клетите животинки, когато попаднат при тях. Предположенията са, че може би хранят питон, или питбул с тях, или ги използват за експерименти.

Защитниците на животни не бездействат, а се заемат с дела. Установяват, че двойката са Георги Чакъров и Йълдъз Йоздемир, представяща се за Мария. На 07.07.21г., след внесена в Районна Прокуратура Пловдив колективна жалба от хора, поверили котета на въпросната двойка и със съдействието на Криминална полиция, изваждат от дома им 17 броя малки котета, живеещи на 12 кв. м. Всяко едно от тях е в немарливо състояние, недохранено, носител на нелекувани вируси, опаразитен и т.н., посочват от организациите защитници на животни.

„Средата, в която се отглеждаха животните, е кошмарна: липса на тоалетна е довело до под и повърхности, минирани с изпражнения и урина, а нелекуването им е превърнало мястото в заразна зона, застрашаваща всеки следващ живот, внесен там. „Още на влизане ни залютя на очите от миризмата на амоняк от некастрираните и болни животни – там никога не е било почиствано, а стотици мухи кръжаха в стаята…

Едно от бебетата почина малко след като бе извадено, а друго от тях на по-късен етап след усложнение от коктейла от всички описани по-горе заболявания и изтощение на организма. Останалите успяхме да излекуваме и вече са добре, за щастие. Тук е моментът да се запитаме, дали наистина няма престъпление от умисъл или пък бездействие, както е заложено и в ЗЗЖ,ЗВМД и НК на РБ…? “ пишат от организацията iCatRescue.

„Осиновяванията са се случвали чрез обяви в OLX Bulgaria и страници за животни във Фейсбук на принципа: намирате бездомно коте, търсите му дом и попадате на мила, на пръв поглед, двойка, желаеща да осинови коте, което обещава да гледа с много любов. Какво обаче се случва реално: вие сте попаднали на двойка нетрезво мислещи хора (единият от които освидетелстван), която отказва да ви дава информация за животните и ви блокира. Вие обаче, няма как да разберете това преди да им поверите животното, тъй като сте пропуснали да поискате да се запознаете с техният дом, където ще се отглежда животното, както и да поговорите по-обстойно с тях, за да узнаете какви хора са и имат ли финансовата възможност да предоставят ветеринарна грижа при нужда и изобщо какви са възгледите им относно правилното отглеждане на животно.

Сега разбирате ли, приятели, защо са нужни проверките преди да поверим коте? Надяваме се, че вече добивате някаква идея, защо точно са нужни те и от какво бедствие предпазват живота, който бихте поверили с лека ръка на непозната откачалка.

След като двете лица ни предадоха първата порция котета, бяха писмено предупредени от инспектор криминална полиция да не прибират повече животни и че следва санкция.

Преди няколко дни обаче, получихме нов сигнал от свидетел, че лицата са забелязани да внасят клетка пълна с малки котета в домът си на 05.08.2021, само два дни след втората ни проверка.

Организирахме се с отговорните институции по най-бързият начин и днес извършихме нова проверка със съдействието на инспектор от 2ро РПУ и инспектор от БАБХ… от която установихме нови 17 броя мизерстващи в отвратителни условия клетници.

Котетата ни бяха предадени доброволно и към момента са настанени в клиника, a на Георги му бе написано предписание от инспектор от БАБХ. При следващата проверка, ще последва още по-голяма глоба“, разказват още зоозащитниците.

За съжаление обаче, въпреки десетките доказателства, които те внасят през цялото време към прокуратурата по колективната жалба, не е било счетено, че има престъпление от наказателен характер и прокурора постановява на БАБХ да връчат глоба за административно нарушение.

Зоозащитниците не са съгласни с това решение и се свързват с адвокат, за да внесат несъгласието си.

„Депозиран е и нов сигнал в прокуратурата за новата порция прибрани животни, а какво наказание ще последва за виновниците – думата имат институциите.

Приятели, моля, бъдете нащрек и внимавайте на кого поверявате чужд живот, защото би могъл да попадне в ръцете на болни хора, които не съзнават какво причиняват“, казват защитниците на животни, които се свързаха с нас, за да дадем по-голяма гласност на случая.

От друга организация за защита на животни „Cat house“ също пишат в мрежата, че липсата на информация за котета и снимки породила съмнения у много хора в действията на ‘осиновителите’ и заедно с представители на iCat Rescue и органите на реда са били иззети 17 котета. И уточняват:

„Шест от котета са под наша опека, осем от котета са под грижите на iCat Rescue и три котета са взети от хората, които са ги дали на двойката.

Абсолютно всички котета са в лошо здравословно състояние, слаби, недохранени. опаразитени и мръсни. Част от тях са с положителни за вируса на панлевкопения, който както знаете е крайно опасен и силно заразен за малки котета, особено такива в общо лошо здравословно състояние.

Шестте котета са на около възраст 3-4 месеца и са настанени в клиника и за тях имаме голяма необходимост от помощ. Ситуацията беше крайно непредвидена за нас, защото надминаваше дори най-лошите ни очаквания, но същевременно и изключително спешна, тъй като беше въпрос на живот или смърт да извадим всички животни от този ужас“, разказват зоозащитниците.

В крайна сметка се оказва, че става въпрос за освидетелствана психически неуравновесена млада жена и мъж, който изпълнява всичко, което тя иска, под заплаха, както той твърдял. Ялдъз е сирак, а Георги е работил в такъв дом, където са се запознали. Той твърди, че я гледа, но зоозащитниците виждат и користни цели в това.

Александра Димитрова разказа за медията ни, че тяхната цел в момента е да разпространят максимално тази история, за да не дават повече хората животните си на двамата. „За момента ни е трудно, защото се борим срещу двама престъпника, но и срещу институции, които не работят“.

Разследващите ще трябва да установят тепърва има ли престъпление и какви са били подбудите.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Между 5 и 15 години затвор очакват капитана на „Вера Су“ и помощника му

външна реклама кадър Нова телевизия Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо капитана и втория помощник-капитан на заседналия товарен кораб Вера Су. Двамата обжалваха наложеното от Добричкия окръжен съд „задържане под стража“ пред горната инстанция, съобщиха от пресцентнъра на апелативния съд. Хайдар Е. и Кемал А. са привлечени …

Новини
Пирати откраднаха и пуснаха в интернет най-чакания филм на годината

външна реклама кадър: bTV В ранните часове на неделя по много пиратски сайтове се появи копие на най-очаквания филм за тази година – „Дюн“. Мащабната продукция по класическия роман на Франк Хърбърт е един от най-амбициозните кино проекти в последно време и официалното ѝ пускане по екраните и официалните стрийминг …

Новини
Доц. Ангел Кунчев е обявен като лекарят на годината

външна реклама кадър БНТ Доц. д-р Ангел Кунчев е „Лекар на годината 2021“, обявиха от БЛС. Главният държавен здравен инспектор ще получи престижното отличие за активната му позиция и работа, предаде Нова телевизия. В Деня на българския лекар – 19 октомври предстои да бъдат връчени традиционните награди на Български лекарски …