Сега: Шофьорската книжка ще поскъпне с над 400 лв. заради нови правила

Новини
реклама

Снимка pixabay

Държавата създаде разкол сред автошколите. Част от автоинструкторите днес излизат на протест срещу промени в Наредба 37, подготвени от транспортното министерство и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“( ИААА). Те твърдят, че промените са лобистки и ще доведат до шоково поскъпване на шофьорските курсове – минимум с 400 лева. Друга част от бранша обаче подкрепя новостите в регламента, като посочва, че те ще отсеят „гаражните“ автошколи и ще останат да работят читавите, пише Сега.

Спорът тече вече дълги месеци, като през януари недоволните заплашиха да изкарат на протест над 1000 автомобила в центъра на София. Тогава управляващите се уплашиха и оттеглиха проекта, но после отново задействаха процедура на обществено обсъждане, която е към края си.

Ако предложените промени бъдат приети, шофьорските курсове ще поскъпнат много – промяната в цената на курса за „B“ категория ще бъде от порядъка на 400-500 лева, а за тежките категории – 700 лева, прогнозира Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Новата версия на Наредба 37 предвижда всяка автошкола да се регистрира като търговски обект, учебните коли да са задължително собственост на фирмата или да са взети на лизинг, а преподавателите да са назначени на трудов договор. „Ние не сме продавачи на пуканки, на банички или на нещо друго, за да имаме търговска регистрация, а изискването автомобилите да бъдат собственост на учебния център е непосилно – много инструктори обучават курсистите на личните си коли, за което си имат договор и заплащане“, обясни Йонко Иванов пред БНР.

реклама

Но друга част от бранша защитава промените и смята, че те ще подобрят подготовката на бъдещите шофьори. „Чух, че курсът щял да се увеличава, че учебните центрове трябва да останат в кантони, трафопостове, гарсониери. Не чух нещо градивно. Сега курсисти се записват в градинките, кръчмите, казината, в планините. Отваря се багажникът, дава им се един учебник – ето, като станеш готов с листовките, ми се обади и ще те взема да караме. Когато курсисти се записват по градинките, няма никакъв контрол. Ако не съм доволен от този инструктор, който ме е записал, мога да се оплача единствено от моя инструктор на моя инструктор, защото няма кой друг да ми защити интересите“, коментра Владимир Василев, зам.-председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. В защита на изискването преподавателите на учебния център да бъдат назначавани на трудови договори той обясни: „Не може след нощна смяна примерно някой хлебар сутринта да очаквам да бъде свеж, да не бъде изнервен и да даде всичко от себе си, така че да научи дадения курсист да бъде по-подготвен и по-безопасен“.

Продължението ТУК

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Синдикатите: Минималното дневно обезщетение за безработица да стане поне 17 лв

реклама Снимка вихрогон.бг И двата синдиката КТ „Подкрепа“ и КНСБ са на мнение, че предвиденото увеличение на обезщетението за безработица от 12 лв не е достатъчно. Според тях трябва да е поне 60 на сто от минималната заплата или 17 лв. От КНСП са и против замразяването на на паричното …

Новини
AccuWeather прогнозира бурни ветрове и наводнения в Европа през предстоящата зима

реклама Снимка pixabay Метеоролозите на „AccuWeather“ обявиха своята прогноза за зимата, която наближава все повече. Техните очаквания са за снежен декември и по сухи януари и февруари. Бури, придружени със силни ветрове се очакват през януари и до средата на февруари.   Основният път на лошото време в цяла Европа …

Новини
Сачева: 40 лв детски добавки са право на всяко дете да ги получи

реклама Снимка профил ФБ Днес във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, коментира, че всички деца имат право да получат добавката от 40 лв. Родителите трябва да подадат заявление в отделите за социално подпомагане, за да я получат. Тя коментира бюджетът в социалната сфера, предвиден за …