fbpx

Сега: Делото за конфискация на имущество срещу Васил Божков е спряно

Новини
6
външна реклама

Кадър видео профил ФБ

Изчаква се отговор от съда в Люксембург, което означава, че процесът за конфискация срещу Божков ще остане спрян, докато не се произнесе СЕС.

Процесът за конфискация на имущество, който антикорупционната комисия КПКОНПИ заведе срещу бизнесмена Васил Божков, е спрян от Софийския градски съд. Това видя „Сега“ в електронното му деловодство.
Причината за спирането е, че според съдия Божана Желязкова трябва да се изчака произнасянето на Съда на ЕС (СЕС) по друго питане на градския съд, свързано с гражданската конфискация и дали българските норми съответстват на европейските.

външна реклама

Според Желязкова има значение какво ще отговори съдът в Люксембург, тъй като въпросите се отнасят както до процедурата и въведените специални правила (разместване на доказателствената тежест и презумпция за престъпен характер), така и до нормите за обекта на отнемането и правото на собственост.
Това означава, че процесът за конфискация срещу Божков ще остане спрян, докато не се произнесе СЕС. Така се случи и с делото за конфискация срещу Цветан Василев. То бе заведено от КПКОНПИ през 2016 г., но през 2018-а бе спряно за 2 години, докато се чакаше отговор по запитване на СГС до Люксембург.

Производството за конфискация срещу Божков започна, след като прокуратурата го обвини, че в периода 2014-2020 г. е ръководел организирана престъпна група, обясни комисията. Ответници по делото са и жена му Елена Динева, както и 10 фирми. Комисията претендира за отнемане на яхти, самолет и имоти в чужбина от Божков. В съобщението на комисията за иска бяха изредени моторна яхта „Wasabi 60Apex“ на пазарна цена 41 000 лв., моторна лодка „Brig Falcon 420“ на стойност 1 100 000 лв. и самолет „Bombardier“ за 34 000 000 лв. Освен това се иска отнемането и на 31 недвижими имота – апартаменти, помещения в сгради и право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София, апартамент в Балчик, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция, както и имоти в Париж. Цената на имотите тепърва ще се изяснява.
Определението на съдия Желязкова за спирането на делото за конфискация не е окончателно и КПКОНПИ вече го е атакувала пред Софийския апелативен съд, който ще има последната дума.
Делото, заради което е сезиран СЕС, също е от „знаковите“. То е за конфискация на 2,8 млн. лв. от бившата ръководителка на Клиниката по дерматология във ВМА Мирослава Кадурина, съпруга и сина й, както и дружеството „Дерма прим“. КПКОНПИ твърди, че Кадурина се е облагодетелствала с пари от ВМА. През 2016 г. военната прокуратура в София прати Кадуринана на съд заедно с бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Тонев, който почина година след това, бе обвинен в сключването на 4 неизгодни договора с фирмата на Кадурина „Дерма прим“, по силата на които на дружеството са предоставени за ползване апарати на ВМА. Според разследващите така болницата е ощетена с над 120 хил. лв. Ген. Кадурина получи обвинение за престъпление по служба. Според прокуратурата като шеф на дерматологичната клиника тя е превишила правата си, предоставяйки на собственото си дружество апарати на ВМА, както и че е възлагала на работещите в клиниката да извършват в работно време процедури на пациентите на частната фирма. Няма публична информация дали и как е приключило наказателното дело.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама

Това е България крадеш и бягаш .От къде взимат тия хора пари за яхти и самолети а обикновения българин изнемогва . Няма закон за печалба в България или и да има е почти синволичен Забравихте инфлацията на Банката която изяде малките спестявания на обикновените хора а ГОЛЕМИТЕ се сдобиха с яхти самолети и 10 имотчета Браво юнаци продалжаваите да глождите кокала Ще дойде времето да си плащате за всичко

Може би трябва да се питат съдилищата на ЕС за да се осъдят всички милионери и милиардери. 34 мил. за самолет ,яхти земи недв.имущество и т.н. тъжно и мрачно на фона на обеднелия народ.Докога това?

Как са придобили всички тези богатства? Васил Божков , как придобил всичко това? Има хора-българи умни с квалификация, образование, можещи, които тънат в мизерия! Как става въпрос така, че посредствени на глед, а богатеят неимоверно много. Според мен с хитрости и използване, с рекет и кражби!

Защо трябв да разреши европейскияят съд, след като той е ограбил българския народ и той трябва да го осъди?

Какви са тези ПРОСТОТИИ? РАДЕВ СИ назначи ПОДЛОГИ, които го поддържат, за да саботират ГЕРБ и БОЙКО БОРИСОВ! Сега, за благодарност, МЪЧИ да оневини един престъпник ! Срам и Позор!

6 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Вики от „Мастило“ – жертва на нападение в Испания

външна реклама Снимка профил ФБ Певицата Виктория Терзийска, която широката публика познава като вокалистка на група „Мастило“, стана жертва на опит за измама в Барселона, пише „Монитор„. Изпълнителката на „В ръцете ти е най-добре“ е на почивка в Испания в компанията на мъжа си – бизнесменът Петър Величков. външна реклама …

Новини
1
Politico: Процентите на ГЕРБ падат

външна реклама Кадър видео ФБ Ерозията на доверието е голяма и за това свидетелстват данните на брюкселското издание Politico, което следи обществено-политическите процеси не само у нас, но и в цяла Европа. Само преди седмица, когато у нас започнаха да излизат и първите социологически проучвания, стана ясно, че ударът за …

Новини
Нова операция на КАТ в цялата страна

външна реклама Кадър видео БНТ В ход е полицейска операция за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, съобщи гл. инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“ – ГД „Национална полиция“. Полицейските действия ще продължат до 22 юни 2021 г. Операцията се провежда …