fbpx

Създателят на ваксината на Pfizer: Очаквам ваксината да бъде ефикасна най-малко една година

Новини
реклама

Снимка pixabay

Първата ваксина, която се появи срещу новия коронавирус, разработена от американската компания Pfizer („Пфайзър“) и немската BioNTech („Бионтек“), ще може да защити пациентите от Ковид-19 в продължение поне на една година, съобщи телевизионният канал Фокс нюз.

Това заяви пред камерите генералният директор и съосновател на „Бионтек“ Угур Шахин, предаде БТА.

„Очаквам ваксината да бъде ефикасна най-малко една година“, каза турският лекар, който от години живее в Германия, като подчерта, че повторното й прилагане може да се осъществи една година след първото ваксиниране.

 

Както вече стана ясно обаче, ваксината неизбежно може да има и странични ефекти, като висока температура, треска, мускулни болки или главоболие.

реклама

Шахин създава ваксината заедно със съпругата си, която също е лекар.

По неговите думи разработката на препарата е започнала в края на месец януари. През месец март „Бионтек“ обяви за партньорството си с „Пфайзър“.

Шахин припомни, че ваксината е преминала през клинични изпитания както в Германия, така и в САЩ. Тази разработка представлява важна крачка в борбата с пандемията в момент, когато се наблюдава в цял свят ръст на новите случаи на заразявания.

В понеделник производителите публикуваха междинните резултати от клиничните изпитания, от които пролича, че ефективността на ваксината е над 90 на сто.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Пенчо Милков, кмет на Русе: Държавата подцени задаващата се втора вълна на вируса

реклама Снимка профил ФБ Пенчо Милков е роден през 1978 г. Завършил е Юридическия факултет на Русенския университет. От 2013 г. е доктор по право. Има диплом от Института за социална политика, а през 2017 г. става и магистър по национална сигурност и отбрана във Военната академия “Г.С.Раковски”. Работил е …

Новини
Дейвид Култард за Шумахер: Новините не са добри и положението е много тежко

реклама Снимка Schumi_di_GP_Kanada_2011.jpg: Mark McArdle „Запознат съм с настоящото му състояние. Всички се надяваме, че Михаел ще се възстанови. Нещата са такива, каквито са. Трябва на всички да е ясно, че новините не са добри и положението е много тежко“, коментира бившият пилот от Формула 1 Дейвид Култард пред „Stats Perform …

Новини
Протест: Такситата ще возят в колите си единствено лекари и учители

реклама Снимка pixabay 100 автобуса и 2000 таксита спират превоза на пътници в знак на протест, съобщиха от бранша. Превозвачите са недоволни от подкрепеното от парламента президентско вето върху промените, с които бяха инкриминирани т.нар. „споделени пътувания”. Автобусните и таксиметровите превозвачи настояват незаконният превоз да бъде криминализиран и да бъдат …