Съвети от генералният директор на СЗО към хората по време на изолация

Новини

Генералният директор на Световната здравна организация посочи някои съвети към хората на брифинг пред медиите:

Знаем, че за много хора животът се променя драстично.

Семейството ми не е по-различно – дъщеря ми сега води часовете си онлайн от вкъщи, защото училището й е затворено.

През този труден момент е важно да продължите да се грижите за физическото и психическото си здраве. Това не само ще ви помогне в дългосрочен план, но и ще ви помогне да се борите с COVID-19, ако го получите.

Първо, яжте здравословна и питателна диета, която помага на имунната ви система да функционира правилно.

Второ, ограничете консумацията на алкохол и избягвайте захарните напитки.

Трето, не пушете. Тютюнопушенето може да увеличи риска от развитие на тежко заболяване, ако се заразите с COVID-19.

Четвърто, упражнение. СЗО препоръчва 30 минути физическа активност за възрастни и един час на ден за деца.

Ако вашите местни или национални указания го позволяват, излезте навън на разходка, бягане или каране и дръжте безопасното разстояние от другите. Ако не можете да излезете от къщата, намерете видео за упражнения онлайн, танцувайте на музика, направете йога или се разходете нагоре и надолу по стълбите.

Ако работите у дома, уверете се, че не седите в една и съща позиция за дълги периоди. Станете и направете 3-минутна почивка на всеки 30 минути.

Ще Ви предоставяме повече съвети как да останете здрави у дома в следващите дни и седмици.

Пето, грижете се за психичното си здраве. Нормално е да се чувствате стресирани, объркани и уплашени по време на криза. Разговорите с хора, които познавате и на които имате доверие, могат да помогнат.

Подкрепата на други хора от вашата общност може да ви помогне толкова, колкото и тях. Намерете съседи, семейство и приятели. Състраданието е лекарство.

Слушайте музика, четете книга или играйте игра.

И се опитайте да не четете и не гледате прекалено много новини, ако това ви притеснява. Получавайте информацията си от надеждни източници веднъж или два пъти на ден.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 10 април: Вероятни са финансови трудности за Овен, романтика за Близнаци

lamqta.com Овен Склонни сте да се бунтувате и да нарушавате правилата, и едва ли някой ще успее да Ви вкара в ред. Провокирате конфликти, без да се замисляте за възможните последствия, а и говорите всичко, което Ви мине през ум. Тези, които Ви заобикалят, едва ли ще Ви простят такова …

Новини
Президентът пред bTV: Нека мислим за психическото здраве и имунитета на хората

„Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля, че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Не е време за емоция, избухвания и сърдити пози. В този спектакъл няма да участвам. Това заяви президентът Румен Радев днес в интервю за bTV. „Премиерът трябва …

Новини
Борисов: Ще се засили контролът при търговията на открито

Пазарите може да бъдат спрени, докато не се създаде ред, какъвто е в магазините – на влизане, на излизане – дезинфекция, ред и дистанция. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. Той обяви, че ще се засили контролът при търговията на открито. „Ще влизат по толкова хора, …