fbpx

Съвети на проф. Емил Воденичаров: Хигиена по време на пандемия

външна реклама

Всичко, което трябва да знаем за хигиената по време на пандемия от коронавирус. Какво трябва да направим и за какво да мислим? Съветите са на проф. Емил Воденичаров от катедра „Хигиена“ в МУ-София. Той ги обяви пред Нова тв.

Коронавирусът се задържа във въздуха твърде кратко. Масата – гладките повърхности до 4-5- часа могат да задържат вируса. Най-дълго се задържа той по металните повърхности – дръжки на входни врати, парапети. Проникването на вируса става през очи, нос и уста. Главен виновник са ръцете, които замърсяват. Затова как и кога трябва да ги мием? Кога се мият ръцете – когато се събудиш, преди всяко хранене, преди гримиране, преди поставяне на контактни лещи, след хигиенни процедури – тоалетна, изхвърляне на боклук и подобни. Достатъчно е да се измият със сапун. Еднакво добро е действието и на течния, и на твърдия сапун, дори домашния сапун е добър.

Ръкавиците – кога ги използваме и как се свалят? Ръкавиците се свалят от ръцете в посока от основата към върха на пръстите с палеца на другата ръка, като се обръщат с обратната страна, с която не са били пипани повърхности. Трябва да се изхвърлят в отделна кофа, контейнер за изхвърляне на лични предпазни хигиенични средства.

външна реклама

Хигиена в магазина

В магазина – зеленчуци и плодове се опипват от всички граждани. Измиването става с обилно измиване с вода, не със дезинфектанти. Те може да се накиснат във вода. След това тя да се изхвърли и после плодовете или зеленчуците трябва да се измият повторно.

Профилактика вкъщи

Обувките – при влизане, още в антрето трябва да се събуват. Според някои това е отживелица, но в момента е необходимост. Връхните дрехи да се слагат на закачалка и се изнасят на тераса/балкон – да бъдат дезинфектирани от UV лъчите на слънцето. 3 часа са достатъчни. Най-мръсният аксесоар това са мобилните телефони.

Едно изследване на учени от Аризона установи, че върху него има 10 пъти повече микроби отколкото в тоалетната чиния. Чистете ги с мокри кърпички, но при изключен телефон, за да не го повредите. Може да се използва и микрофибърна кърпичка за почистване на очила или да се почисти с парфюм. За подовите настилки – може да се използва белина при разтвор – 9 към 1. Това е напълно достатъчно за дезинфектиране на подовете. Оцетът не е много ефективен. Ако няма белина, може да се използва парочистачка – температурата убива на микробите. Ефект може да има при концентрация на спирта над 60 % съдържание на спирт или хирургичен спирт. Зимната течност за чистачките – не я пием, а я ползваме за дезинфекция на дръжки и метални повърхности. Може да се ползва и хлорната вар.

Алкохолът дезинфектант ли е – определено, но на повечето ще им бъде мъчно, че отива фира. В предприятията не е лошо да се върне практиката на бактерицинни лампи – кварцовите лампи – те трябва да са насочени към тавана, за да не дразнят очите на работещите.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Росен Плевнелиев: Носител на интересите на ДПС е „Има такъв народ“

външна реклама Кадър видео www.bgonair.bg „Популизмът надделява, идеологиите и ценностите отстъпват на заден план. Всичкото е една брутална битка за властта“ „Бях там първия ден. Детайлите са много важни. Три неща ме впечатлиха. Първо – напрежението, с което беше заредена залата, заявките за реваншизъм. Второто беше постигнатото огромно мнозинство за …

Новини
Манолова: Бихме подкрепили кабинет на ИТН и „Демократична България“

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Последни в списъка за консултации при президента днес влязоха от коалиция Изправи се! Мутри вън!. Нуждаем се от правителство. Това заяви президентът Румен Радев при консултациите с представители на Изправи се! Мутри вън!. Според него коалицията представлява гражданите, търсещи социална справедливост, както и тези, …

Новини
Разбиха схема за изпиране на милиони евро и щатски долари

външна реклама Снимка pixabay От окръжната прокуратура в Пловдив са категорични, че благодарение на бързата намеса на разследващите и специалистите по киберсигурност е предотвратено хакването на суми за над 40 млн. евро. ГДБОП разби схема за изпиране на милиони евро и щатски долари, съобщи БНТ. Става въпрос за изключително мощна …