Съветът на Европа отправи 4 препоръки към България за икономиката

реклама

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил днес препоръките за държавите от Общността в областта на икономиката за тази и следващата година, информира Струма.

Към България са отправени четири препоръки.

Първата е нашата страна да предприеме всички необходими мерки, според временните изключения от правилата за държавната помощ, за преодоляване на последиците от пандемията от Ковид-19, както и за подпомагане на икономическото възстановяване. Когато икономическите условия позволяват, България следва да прилага фискални политики, насочени към постигане на “благоразумни” средносрочни фискални позиции и осигуряване на устойчивост на дълга, като същевременно повиши инвестициите. България трябва да привлече достатъчно финансови средства за укрепване на устойчивостта, достъпността и възможностите на здравната система, както и да осигури съразмерно регионално разпределение на здравните работници.

Втората препоръка е страната да осигури подходяща социална закрила и основни услуги за всички и да подобри политиките за пазара на труда. България следва да подобри достъпа до работа от разстояние и да насърчи цифровите умения и равния достъп до образование. Нашата страна трябва да отстрани недостатъците по схемата за минимален доход.

Третата препоръка гласи България да опрости и ускори процедурите за предоставяне на ефективна подкрепа за по-малките дружества и самонаетите, за да имат непрекъснат достъп до финансиране и гъвкави условия за плащане на дълга. Следва да се даде предимство на готови за изпълнение обществени инвестиционни проекти и да бъдат насърчени частните инвестиции, за да се ускори икономическото възстановяване. Страната следва да насочи инвестициите в областта на природосъобразния и цифровия преход, особено при чистото и ефективно производство и използване на енергията, чистия транспорт, като допринася за постепенното отпадане на използването на изкопаеми суровини в икономиката, включително във въгледобивните региони.

Четвъртата препоръка е България да намали възможно най-много административната тежест за дружествата с подобряване на ефективността на обществаната администрация и подобряване на електронното управление. България трябва да подобри законодателството за несъстоятелността, да повиши усилията за осигуряване на адекватна оценка и намаляване на риска, да следи по-добре за прилагането на закона за борба с изпирането на пари.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Кунчев предлага удължаване на епидемичната обстановка с още 2 месеца

реклама Снимка ФБ Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи удължаване на извънредната обстановка до края на месец ноември. По думите му не се налага въвеждане на нови по-строги мерки. „Това, което очакваме, никак не е оптимистично, по три причини – стартът на училищата, започващата вълна в Южна …

Новини
Проф. Рачев прогнозира температурни летни рекорди в края на септември

реклама Кадър Нова ТВ По всички показатели целият септември е с типично лятно време. И днес в столицата беше много топло. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев. „По отношение на климатологията септември си е есенен месец – слънцето изгрява по-късно, залязва по-рано и само до няколко дни ще …

Новини
1
Асансьор падна в Изчислителния център в Благоевград

реклама Снимка pixabay Ужасяващ инцидент е станал преди малко в Благоевград. Трима души са пострадали при пропадане на асансьор в сградата на Изчислителния център в Благоевград, съобщиха от Областната дирекция на МВР, цитирани от novini.bg. Сигналът е подаден на тел. 112 около 11 часа. В частна болница е транспортирана млада …