fbpx

САЩ вкара още един боен кораб в Черно море

Новини
външна реклама

Кадър: U.S. Navy photo
САЩ вкара още един ескадрен миноносец, въоръжен с крилати ракети в Черно море. Този път е влязъл „Портър“, съобщава РИА Новости.

„Силите и средствата на Черноморския флот са започнали да наблюдават действията на разрушителя от американския флот, който е влязъл в Черно море в 19:00 часа на 28 януари 2021 г.“, съобщава руското Министерство на отбраната. Както посолството на САЩ в Украйна съобщи по-рано, „Портър“ ще проведе учения за поддържане на морската сигурност в региона. Дипломатическата мисия добави, че корабите и самолетите на американския флот „редовно действат в Черно море, за да подкрепят съюзниците и партньорите на НАТО“.

Според руския външен министър Сергей Лавров, НАТО използва този претекст, за да постави повече техника и жива сила в близост до руските граници.

външна реклама

В събота бе обявено, че и американският ескадрен миноносец „Доналд Кук“ е влязъл в Черно море. Това съобщи тогава руският Национален център за контрол на отбраната, цитиран от РИА Новости. От ведомството отбелязват, че корабът е въоръжен с крилати ракети и „силите и средствата на Черноморския флот са започнали да наблюдават“ действията му.

САЩ засилват дейността си по морските граници на Русия. През ноември 2020 г. миноносецът USS John McCain влезе в руските териториални води в залива на Петър Велики за два километра. Тогава се стигна до сериозно напрежение. По-късно командването на Седмия флот на САЩ обясни маневрата на разрушителя като операция „за осигуряване на свобода на корабоплаването“.

„Сега“ припомня:

Разрушителят „Доналд Кук“ е първият от четири американски кораба, които като краен резултат ще образуват основния ударен елемент от началния етап на разгръщането на системата за американската противоракетна отбрана в Европа. И той, и „Портър“ са снабдени с комплекс ракети прехващачи „Иджис“ с поразяващ блок SM-3, способни да унищожават балистични ракети извън атмосферата.

Те носят на борда и 56 крилати ракети „Томахоук“. „Доналд Кук“, заедно с ескадрените миноносци „Карни“, „Рос“ и „Портър“ са базирани в испанската военна база в Рота. Те често идват в Черно море, особено след кризата между Украйна и Русия.

Според руското Министерство на отбраната, в Черно море има създадена военна групировка, която може да отговори на всяко действие на САЩ и НАТО. Групата била обезпечена с противокорабни комплекси „Бал“ и „Бастион“, с крилати ракети „Калибър“, а в Крим са разположени четири дивизиона С-400.

Съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да пребивават там повече от 21 денонощия, а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 хил. т.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Демократична България не иска мандат за управление, ще подкрепи Слави

външна реклама „Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери своето представителство в българския парламент. Отреди ви важна роля в 45-тото НС, не по-малко важна роля в общия политически дневен ред на страната“ Това каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с „Демократична …

Новини
Днес рожден ден празнува Волен Сидеров

външна реклама Волен Сидеров днес става на 65 години. Роден е в Ямбол през 1956 г. Има по-голям брат доц. д-р Пламен Сидеров, математик, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Сидеров завършва Техникума по полиграфия и фотография в София. Преди 1989 г. работи като фотограф в Националния музей за литература …

Новини
„Росенец“ вече официално е плаж

външна реклама Снимка ФБ След като Министерството на туризма констатира през миналата година, че пясъчната ивица в „Росенец“, в непосредствена близост до т. нар. летни сараи, е плаж, Агенцията по кадастър извърши замервания и изготви специализирана карта за морски плаж. Плажът в „Росенец“, за който имаше масов протест през миналото …