САЩ разработват практически непробиваем интернет

Новини
реклама

източник: НаукаOFFNews

Американски учени започнаха да полагат основите за по-сигурен „практически непробиваем“ интернет, базиран на технологията на квантовите изчисления.

Служители на Министерството на енергетиката (DOE) представиха наскоро доклад, в който се очертава стратегия за разработване на национален квантов интернет, като се използват законите на квантовата механика за по-сигурно предаване на информация, отколкото в съществуващите мрежи.

Агенцията работи с университети и изследователи от индустрията с цел създаване на прототип в рамките на десетилетие.

През февруари учени от Националната лаборатория Аргон на DOE и Чикагския университет създават 83-километров „квантов цикъл“ в предградията на Чикаго, създавайки една от най-дългите наземни квантови мрежи в страната.

Целта е да се създаде паралелна, по-сигурна мрежа, базирана на квантово вплитане на субатомни частици.

„Един от отличителните белези на квантовите връзки е, че те са изключително трудни за подслушване при преминаване на информацията между отделните локации“, се казва в изявлението на енергийния департамент.

„Учените планират да използват тази черта, за да направят практически непробиваеми мрежи.“

 

Департаментът заяви, че първите потребители могат да са банковия сектор и сектора на здравните услуги, добавяйки, че ще има приложения за национална сигурност и комуникациите на въздухоплавателните средства.

„В крайна сметка използването на технологията за квантова мрежа в мобилните телефони може да има широко влияние върху живота на хората по целия свят“, се добавя в изявлението.

17-те национални лаборатории на агенцията ще бъдат опора на бъдещия квантов интернет, който ще има първоначално държавно финансиране.

„Фундаментът на квантовите мрежи се основава на способността ни точно да синтезираме и манипулираме материята в атомен мащаб, включително контрола на единични фотони“, коментира Дейвид Ашалом (David Awschalom), професор в Чикагския университет и старши учен в Националната лаборатория Аргон.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Горският спасител на 2-годишния Мехмед: „Аллах ме прати да го спася“

реклама Кадър БТВ В сряда от дома си в Якоруда изчезна 2-годишният Мехмед. Близките му твърдят, че последно бил в каруцата в двора. Лелята пуска призив за издирването му След 24 часа роднините чуват дълго чаканата вест. Момченцето е открито в село Бунцево от горския Муртаза Клечов. По пътя разстоянието …

Новини
„24 часа“: 2-годишното дете е сгазено пред очите на дядо си и баба си

реклама Снимка pixabay Пред баба си и дядо си е било сгазено детето на 2 г. и 8 месеца, което загина при катастрофа в столичния кв. „Надежда“ днес, пише „24 часа„. Инцидентът е станал, докато водач е карал на задна скорост, допълва изданието. Мъжът е опитвал да излезе от паркинга …

Новини
Карбовски към Караянчева: Вие сте самозабравил се човек с диагноза

реклама снимка: Мартин Карбовски, фейсбук Мартин Карбовски се обърна към председателя на парламента Цвета Караянчева с писмо по повод думите й, че хората, които протестират срещу Бойко Борисов, после се качват на метрото, направено от него и се прибират вкъщи. Ето какво заяви журналистът: Госпожо Председател – чух, че ако …