fbpx

Сашо и Деси от БТВ се захванаха с най-страшния бич за човешките отношения в България

БГ звезди

кадри bTV

Като всяка голяма телевизия, така и bTV си има каузи, на които обръща специално внимание. За предаването „Преди обед“ с водещи Сашо Кадиев и Деси Стоянова сега това са съседските войни, които за съжаление са огромен проблем за твърде много българи. Темата стана особено чувствителна и дори болезнена, след като на 11 ноември бащата на три деца Иво Андреев беше застрелян в София в района на Женския пазар от свой съсед заради спор за една врата. Но това далеч не е единствения случай, в който подобни комшийски конфликти се превръщат в повод за насилие и дори убийство.

външна реклама

В специално издание на „Преди обед“, почти изцяло посветено на случая, Деси и Сашо разказаха за убития мъж, за прекрасното му семейство и срещнаха зрителите с негови роднини и приятели. Те пък от своя страна подчертаха, че смъртта на Иво Андреев не бива в никакъв случай да се нарича „нелепа“, все едно става въпрос за някакъв трагичен, но случаен инцидент. Напротив, тормозът от съседе е твърде често срещано явление и е истински бич за нормалния живот на страшно много българи.

Психологът и писател Иван Владимиров – Нав, който гостува като седмичен коментатор в „Преди обед“ разказа за собствения си опит с агресивен съсед, бивш полицай. От години заядливия комшия обвинява автора в това, че вдига шум, макар че той е внимателен да не пречи на никого. „Отмъщенията“ на комшията към психолога са добре познати на мнозина – заливане на вратата с мръсотии, с машинно масло и хвърляне на яйца и т.н.

Нав разказа за проблема пред зрителите, след което на следващия ден вратата на дома му беше отново залята. Той, както и близките на убития Иво Андреев, разказаха кое всъщност е най-лошото в такива ситуации. Това е пълната незаинтересованост и безпомощност на органите на властта да се справят с подобни проблеми.

Полицията избягва да се намесва в подобни конфликти. Местните власти, които също биха могли да съдействат за изглаждане на съседските войни най-често абсолютно нехаят. Макар да има закон за етажната собственост, който посочва точно правата и задълженията на съседите, до неговото прилагане се стига рядко, което само подклажда съседските войни. И така, докато се случи непоправимото и като при истинска война се стигне до жертви и почернени семейства.

В края на работната седмица Сашо Кадиев и Деси Стоянова обещаха да продължат темата и да я превърнат в кауза. Те анонсираха, че екипът на предаването работи върху специален материал за това какви са правата ни и как да реагираме на агресивни съседи. Очаква се това да донесе яснота към кого и кога можем да се обърнем, за да търсим справедливост, както и да заостри вниманието на институциите, които трябва да пазят реда и да защитават живота на гражданите.

външна реклама
Новини
Мария Илиева има рожден ден днес

Снимка инстаграм Днес една от най-обичаните български певици Мария Илиева празнува рожден ден. Талантливата изпълнителка започва да пее от почти 6-годишна възраст. Днес има зад гърба си завидна кариера, работи през годините с много известни български музиканти – Графа, Любо Киров, Криско и още други. Кариерата й стартира като вокал …

БТВ
България ликува: Радослав напусна Фермата

Кадри БТВ След поредица от драматични събития и много глад, най-после стопанството на „Фермата“ се отърва от най-големия дразнител Радо, който в крайна сметка реши сам да напусне, за да запази и малкото останало достойнство у себе си. След като опита с всеки един да промени мнението му и се …

Незабавни статии
Ники Кънчев съобщи скръбна вест: Отиде си Кристи

Кадри ютуб Вестителят на хубави и лоши новини Ники Кънчев и този път остана верен на себе си и отбеляза кончината на голямата звезда Кристи Макви, вокалист и музикант от популярната рок банда Fleetwood Mac. Британско-американската рок група бе една от най-успешните групи на всички времена, продала 100 милиона записи …

error: Content is protected !!