fbpx

Сашо и Деси от БТВ се захванаха с най-страшния бич за човешките отношения в България

БГ звезди

кадри bTV

Като всяка голяма телевизия, така и bTV си има каузи, на които обръща специално внимание. За предаването „Преди обед“ с водещи Сашо Кадиев и Деси Стоянова сега това са съседските войни, които за съжаление са огромен проблем за твърде много българи. Темата стана особено чувствителна и дори болезнена, след като на 11 ноември бащата на три деца Иво Андреев беше застрелян в София в района на Женския пазар от свой съсед заради спор за една врата. Но това далеч не е единствения случай, в който подобни комшийски конфликти се превръщат в повод за насилие и дори убийство.

В специално издание на „Преди обед“, почти изцяло посветено на случая, Деси и Сашо разказаха за убития мъж, за прекрасното му семейство и срещнаха зрителите с негови роднини и приятели. Те пък от своя страна подчертаха, че смъртта на Иво Андреев не бива в никакъв случай да се нарича „нелепа“, все едно става въпрос за някакъв трагичен, но случаен инцидент. Напротив, тормозът от съседе е твърде често срещано явление и е истински бич за нормалния живот на страшно много българи.

Психологът и писател Иван Владимиров – Нав, който гостува като седмичен коментатор в „Преди обед“ разказа за собствения си опит с агресивен съсед, бивш полицай. От години заядливия комшия обвинява автора в това, че вдига шум, макар че той е внимателен да не пречи на никого. „Отмъщенията“ на комшията към психолога са добре познати на мнозина – заливане на вратата с мръсотии, с машинно масло и хвърляне на яйца и т.н.

Нав разказа за проблема пред зрителите, след което на следващия ден вратата на дома му беше отново залята. Той, както и близките на убития Иво Андреев, разказаха кое всъщност е най-лошото в такива ситуации. Това е пълната незаинтересованост и безпомощност на органите на властта да се справят с подобни проблеми.

Полицията избягва да се намесва в подобни конфликти. Местните власти, които също биха могли да съдействат за изглаждане на съседските войни най-често абсолютно нехаят. Макар да има закон за етажната собственост, който посочва точно правата и задълженията на съседите, до неговото прилагане се стига рядко, което само подклажда съседските войни. И така, докато се случи непоправимото и като при истинска война се стигне до жертви и почернени семейства.

В края на работната седмица Сашо Кадиев и Деси Стоянова обещаха да продължат темата и да я превърнат в кауза. Те анонсираха, че екипът на предаването работи върху специален материал за това какви са правата ни и как да реагираме на агресивни съседи. Очаква се това да донесе яснота към кого и кога можем да се обърнем, за да търсим справедливост, както и да заостри вниманието на институциите, които трябва да пазят реда и да защитават живота на гражданите.


Блиц Новини
Краси Дунев бесен: Гатьо искаше да ме контузи в „Игри на волята“

кадри Нова телевизия, YouTube/След игрите Българският медалист от олимпиада и шеф на федерацията по спортна гимнастика Красимир Дунев ще търси реванш в сборния звезден сезон на „Игри на волята“. От интервю за подкаста „След игрите“ стана ясно, че той почти сигурно ще се включи в отново в предаването, в което …

Блиц Новини
Бони смая с кючек и сарми шеф Манчев в Черешката на тортата

Кадри Нова ТВ: Бони смая с кючек и сарми шеф Манчев в Черешката на тортата Нови участници и нови епизоди превзеха ефира но Нова ТВ с „Черешката на тортата“. Видяхме кулинарните способности и гостоприемство на най-забавния доктор анестезиологът Мирослав Ненков, последван от дерматоложката Виктория Стефан, която отнесе доста критики за …

Блиц Новини
Кенан плаче за Теди

Кадри БТВ: Кенан плаче за Теди Първият „братоубийствен“ двубой остави отбора на Канатица без жени. Последната дама Теодора напусна, след като бе победена от Кенан буквално на крачка от финала. Красивата учителка загуби дуела и така останаха един срещу друг да се изправят Коко и Кенан. Сблъсъците бяха „унисекс“ – …

error: Content is protected !!