fbpx
Блиц Новини

Кадър БТВ: Съобщиха новите заплати град по град, идват съкращения

Една от любимите тема на Асен Василев е вдигането на заплатите и пенсиите.

50 % от средната заплата да стане минималната иска той от 2024 година.

Това звучи прекрасно.

Обаче има един съществен проблем. Средната заплата в страната е различна във всички градове.

Размерът й се определя от търсенето и предлагането – от нивото на бизнеса и търсенето на кадри.

Ако това се случи е много вероятно хиляди хора в по-бедните градове да бъдат съкратени, защото работодателите във Видин няма как да се състезават с работодателите в София, например.

Вместо да увеличат заплатите и да се наложи да плащат още по-големи осигурки, те вероятно ще съкратят служители.

В някои градове вероятно хората ще започнат да се местят още по-бързо към по-големите.

Ето и разминаванията:

Не 200 -300 лева, а два пъти по-ниски са възнагражденията на работещите в много по-бедни градове в части от България, отколкото в София.

В София стандартът отдавна е средноевропейски.

Работещите в някои сектори като IT взимат 5 цифрени заплати и са търсени в цял свят.

Средната заплата в София в края на юни вече е 2697 лева.

Какво обаче става във Видин, Кюстендил и Благоевград? Там заплатите не стигат и 1300 лева. Работещите взимат между 1288 и 1296 лева.

Ако насила се вдигне минималната заплата, каквато взимат огромен процент хора, те просто ще останат без работа, за да не колабира дребния бизнес.

Нещо повече. В София заплатите продължават да растат.

Само за три месеца – спрямо края на март 2023 г., средната заплата в София е нараснала с над 90 лева.

Това значи, че работодателите в малките градове постоянно ще трябва да вдигат минималната заплата.

За сравнение тази във Видин, независимо, че е най-ниска за страната, расте с едва 50 лева.

Под 1400 лева пък е средната заплата в Монтана, Смолян, Хасково и Силистра.

В Бургас и Плевен тя изненадващо едва надхвърля 1500 лева – съответно 1504 и 1506 лева.

Те изостават дори от градове като Пазарджик, Габрово и Шумен, където средните възнаграждения към края на юни тази година са между 1596 и 1550 лева.

След столицата по заплати се нарежда София област и тя е единствената в страната, където средното заплащане е 1815 лева. Във Варна работещите получават средно по 1790 лева. Това е увеличение с 77 лева повече спрямо края на март.

В Стара Загора ръстът на заплатите е средно с 54 лева и стига 1780 лева, а във Враца със 127 лева и вече е 1777 лева. В другия голям град Пловдив средното възнаграждение вече 1676 лева, като увеличението за три месеца е със 70 лева. Данните бяха оповестени от Paritemi.bg, но трябва да бъдат анализирани вниманително.

Асен Василев обещава постоянно вдигане на пенсии и затова има нужда да пълни хазната.

Бюджет 2024 предвижда ново вдигане на пенсии, което значи че трябват още приходи.

Единственият начин да се вземат е от бизнеса.

Предвиждат се и помощи.

Много придобивки обещаха управляващите, особено на семействата с деца.

Толкова помощ, че хората се объркаха какво имат да получават, отделно къде и какви документи да подават, за да си я получат.

Започна едно питане по социалните мрежи, кой на какви средства има право, тъй като същите въпроси, отправени към социалните остават без отговор.

Хората споделят, че служителите не са наясно все още кой какво може да получава и ги канят да се разходят и да попитат следващия месец.

Еднократната помощ от 300 лв. за 1, 2, 3, 4 и 8. клас.

Това е ясно на всички родители, с едно ходене до „Социално подпомагане“ за да пуснат заявление, парите ще им бъдат предоставени – 150 лв първи срок, останалите догодина.

За детските надбавки от 50 лв родителите си знаят, всяка година висят по опашки да докажат доходи, които им дават право да ги получават.

Новата придобивка от 148.35 лв., която се явява помощ за отопление, но не за всички. Тя е само тези, които отговарят на доходен критерий, а той е да сте самотен родител и дохода да не надвишава определената граница.

Размерът на еднократната помощ за раждане на дете през 2023г. остава без промяна.

За първо дете тя е 250лв., за второ дете е 600лв., за трето – 300лв. и за всяко следващо по 250лв.

Всички тези помощи се отпускат след като подадете необходимия брой документи в Социални грижи и най- вече да сте с ниски доходи.

Родителите питат също помощта от 300 лв защо не е за всички, след като и невключените в нея класове също купуват учебници и помагала.

9,10,11 и 12 клас също сами си купуват ВСИЧКО, защо да има помощ само за 5кл ???

6 и 7 също купуват помагала.

За едни учебни тетрадки за 50-60лв ли? Както и за 2,3,4 също не разбирам защо… Вместо това можеха да направят безплатни учебниците от тази година за всички

Блиц Новини
Бони смая с кючек и сарми шеф Манчев в Черешката на тортата

Кадри Нова ТВ: Бони смая с кючек и сарми шеф Манчев в Черешката на тортата Нови участници и нови епизоди превзеха ефира но Нова ТВ с „Черешката на тортата“. Видяхме кулинарните способности и гостоприемство на най-забавния доктор анестезиологът Мирослав Ненков, последван от дерматоложката Виктория Стефан, която отнесе доста критики за …

Блиц Новини
Кенан плаче за Теди

Кадри БТВ: Кенан плаче за Теди Първият „братоубийствен“ двубой остави отбора на Канатица без жени. Последната дама Теодора напусна, след като бе победена от Кенан буквално на крачка от финала. Красивата учителка загуби дуела и така останаха един срещу друг да се изправят Коко и Кенан. Сблъсъците бяха „унисекс“ – …

Блиц Новини
Бивша актриса направи страхотна игра в „Стани богат“, но приятел я спря за огромна сума

Кадри: БТВ Много силна игра в „Стани богат“ направи Веселина Вранчев. Тя е завършила театрално изкуство и драма, а в момента работи като маркетинг мениджър в световна марка за спортни облекла. Живее във Великобритания със съпруга си Петър, който й бе жокер от публиката в студиото. Усмихнатата дама се затрудни …

error: Content is protected !!