fbpx

Съдът отново спря вписването на новото ръководство на ББР

Новини
външна реклама

Кадър видео Нова ТВ

С решение от вчера, 29 юни, Софийски градски съд отново спря вписването на новите Надзорен и Управителен съвет на Българска банка за развитие (ББР). Ден преди това министърът на икономиката внесе ново заявление за вписване на ръководството на ББР. В определението на съдия Валерия Братоева от СГС от 29.06.21 г. по търговско дело № 1186 е написано, че производството е образувано по молба на Николай Димитров за спиране на регистърното производство на промени в персоналния състав на надзорния и Управителния съвет, основани на решене на министъра на икономиката от 23.06.2021 г. Според Димитров, решенията са нищожни, пише Варна 24.

Съдия Братоева описва ясно, че за да се постанови спиране на регистърното производство, следва да са налице следните предпоставки:

външна реклама

1. Да е налице висящо към момента на произнасяне на съда регистърно производство пред Агенция по вписванията

2. Да е налице образувано пред съда и неприключило дело с предмет спорно правоотношение, което ще има значение за издване на охранителния акт в регистърното производство, т.е. постановеното решение по висящото дело следва да е обуславящо за това дали вписването на заявеното обстоятелство или обявяването на съответния акт следва да бъде извършено или да бъде постановен отказ.

При направена справка в Агенцията по вписвания става ясно, че регистърното производство по подаденото заявление е все още висящо и така е налице първата предпоставка, обуславяща основателност на искането. Съдия Братоева установява, че е налице и втората предпоставка – молителят Николай Димитров е предявил искове за обявяване на нищожност на решенията на министър Кирил Петков и на НС на ББР.

Процесуалната допустимост на така предявените искове не може да бъде преценявана от съдия Братоева и настоящето производство. Съдия Валерия Братоева заключава, че нормата на чл. 535 ,ал.1, т.1 от ГПК третира съдебно предявен спор (капиталът на ББР се притежава от българската държава, но ББР остава частноправен субект) като необходимо и достатъчно условие, за да не бъде оповестено обстоятелство, което не е валидно осъществено и поради това този неразрешен спор съставлява пречка за развитие на регистърното производство, в което изходът от този спор следва да бъде съобразен.

Така мотивиран, пише съдия Братоева, съдът определи: спира, на основание чл. 536, ал.1, т.1 ГПК вр.чл. 19, ал. 6 ЗТРРЮЛНЦ…регистърното производство по заявление А5, вх. № 202010628030255 за вписване по партидата на ББР..на промени в персоналния състав на Надзорния и Управителния съвет до приключване на спора по подадената пред СГС искова молба, вх. 6510/29.06.2021 г.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ДБ и ИБНИ ще подкрепят правителство, което да следва посоката на служебните министри

външна реклама Кадър видео ФБ Бъдещото управление трябва да се следва посоката и стандарта, който зададоха някои от министрите в служебното правителство. Това обявиха от „Да, България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ след общи консултации, посветени на бъдеща подкрепа за евентуален кабинет на ИТН. външна реклама „На тази база …

Новини
Водещата на БНТ изригна в смях пред Хаджигенов

външна реклама Кадър видео БНТ С чувство за хумор съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) Николай Хаджигенов обяви в сутрешния блок на БНТ, че ще заеме поста вицепремиер по космическите въпроси. На фона на често използваната от него ирония думите му не бяха приети сериозно. Ето как приключи …

Новини
Дойче веле: Борисов обижда, защото го е страх

външна реклама Кадър видео ФБ Нервният изблик на лидера на ГЕРБ срещу Бойко Рашков може да бъде разглеждан като симптом. Агресията, включително нападателния тон, често е израз на страх, на фрустрация. Борисов вероятно усеща, че политическата му кариера е смъртно ранена и възмездие – не за безобразния му език, а …