Сачева предлага 650 лв. минимална заплата, БСП иска да е 800 лв.

Новини
17
реклама

Снимка Вихрогон.бг

Увеличението на минималната работна заплата с 6,6% – от 610 лв. на 650 лв., от следващата година ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите, намаляване на неравенствата в разпределението на доходите, повишаване на потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда, повишаване на тяхната мотивация и заинтересованост от запазване на работните места и намаляване на нелоялната конкуренция. Това са мотивите на социалния министър Деница Сачева, която предлага минималната заплата да скочи от началото на следващата година, пише www.dnes.bg.

реклама

От БСП обаче смятат, че това е твърде малко и настояват минималната заплата да е 800 лева. От 4 до 6 пъти са по-ниски заплатите в България спрямо в другите страни в ЕС. 5 пъти по-ниски са спрямо средните работни заплати в ЕС, посочи Надя Клисурска от левицата.

Тя допълни, че производителността на труда у нас е 44% спрямо средноевропейката.

„Ние сме два пъти по-малко производителни, а заплатите ни са 4 пъти по-ниски спрямо ЕС. Трудът е силно подценен, а над 70% от българите са на минимална заплата“, посочи тя.

реклама
loading...

Плавното пивешение на доходите на населението на една страна, води до плавно нарастване на цените на стоките и де факто не се получава реално подобрение на благосъстоянието на населението. Необходим е рязък скок на цените, държавна намеса за ограничение тавана на цените, съобразно с производствената им цена. Освобожзаването на цените, без ограничаването на техния таван е анархия в икономиката на дадена държава.
Ето това е планирания пазар, а не наложената вакханалия у нас.

Заплатите се увеличат с 6% и всички цени скачат не контролируемо нагоре.Пенсиите не се вдигат реално ами с 3до 5 лв.и се търби по медиите че има увеличение на пенсиите.

Празни приказки, Здравка Павлова.
Подарявам ви калкулатор за изчисляване на процента инфлация през годините, за да направите съпоставка с увеличените заплати и пенсии.
https://www.nsi.bg/bg/content/2539/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

96-97год.пенсията беше 15 000лв.КУРНЕЛИЯ ,такива пенсии иска но прикачени към рублата =на 5 000 лв спрямо $

Пенсионер съм от2010г. С 330 лв мин.пенсия с трудов стаж 55г.аз. бях. на45 г за 10години пенсията. Ми стана 500лв+45лв втора пенсия от3 г работя стажа ми стана 58 г колко Увеличение. Ще имам гжа цачева защо не увеличавате всички. С ед накъв процент за да се запази равноправието

Вдигат минималната заплата, това ще вдигне всички цени за храна и лекарства . Не е решение. Всички държавни служители да си плащат осигуровките. Така в държавата ще влезнат пари и за пенсии и за майки и за деца.Дънекоплатеца изнемогвам господа управляващи!

Решението е МНОГО по-просто: промяна в Закона за данъка върху доходите на физическите лица ! Лицата с по-високи възнаграждения – да плащат данъци в много по-висок размер ! По този начин – тези, които се НАДЦАКВАТ за увеличаването на минималната заплата – ще могат да я осигурят !!! Увеличенията с % във възнаграждения, всъщност е най-изгодно за тези, чиито доходи са по-високи !!!

17 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Синдикатите: Минималното дневно обезщетение за безработица да стане поне 17 лв

реклама Снимка вихрогон.бг И двата синдиката КТ „Подкрепа“ и КНСБ са на мнение, че предвиденото увеличение на обезщетението за безработица от 12 лв не е достатъчно. Според тях трябва да е поне 60 на сто от минималната заплата или 17 лв. От КНСП са и против замразяването на на паричното …

Новини
AccuWeather прогнозира бурни ветрове и наводнения в Европа през предстоящата зима

реклама Снимка pixabay Метеоролозите на „AccuWeather“ обявиха своята прогноза за зимата, която наближава все повече. Техните очаквания са за снежен декември и по сухи януари и февруари. Бури, придружени със силни ветрове се очакват през януари и до средата на февруари.   Основният път на лошото време в цяла Европа …

Новини
Сачева: 40 лв детски добавки са право на всяко дете да ги получи

реклама Снимка профил ФБ Днес във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, коментира, че всички деца имат право да получат добавката от 40 лв. Родителите трябва да подадат заявление в отделите за социално подпомагане, за да я получат. Тя коментира бюджетът в социалната сфера, предвиден за …